Děti,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Rodina

Z říjnové Meduňky: Přeji si být mámou

Říjnové číslo MEDUŇKY, které si stále můžete zakoupit na mnoha místech (stánky PNS, obchody…) nebo si zvolit jeho elektronickou verzi (emedunka.cz) je věnováno ŽENÁM, jejich zdraví, půvabu, životním a pracovním rolím – zkrátka všemu, co patří do pestrého života každé ženy. Naše autorky a autoři pro vás připravili opravdu bohaté čtení a věříme, že si to „své“ téma najde každá z vás. Pro ženy, kterým se nedaří otěhotnět, připravila Irena Gloria Kupková článek plný rad, jimiž je možné podpořit schopnosti těla a dospět k žádoucímu cíli…-:) Přečtěte si ukázku, celý článek na vás čeká v říjnové Meduňce!

Téma těhotenství a mateřství není téma sezonní, politické ani moderní. Je to téma skutečné a života-dárné bez ohledu na momentální letopočet či zemi, v níž žijeme. Je to téma ŽIVOTA. 
Žena a těhotenství patří k sobě a každá žena si tím dříve či později dá „rande“ se svojí vnitřní ženou. Najednou pocítí potřebu položit si otázku, zda si přeje mít dítě a kdy. „Jsem na to připravená?“ „Budu dobrou mámou?“ „Je můj partner ten, se kterým si přeji založit rodinu?“ A to jsou jen otázky vnitřní, kdy si žena povídá sama se sebou.
Pak tu je ještě druhé „rande“ s okolím, kdy přicházejí otázky typu „Je na to teď v mém životě ta správná chvíle?“ „Nemám počkat, až budeme ve vlastním bydlení?“ „Bude to chtít i partner?“ „Jsem zdravá a měla bych se již zajímat o vše, co souvisí s otěhotněním?“ „Mám navštívit gynekologa teď, nebo až za nějaký čas?“
Tento celý článek bych ráda prosytila podporou v sílu ženy a pozvedla tím váš potenciál Bohyně, samoléčitelky a královny příběhu vašeho těhotenství i mateřství. Jako zdravotník jej v lékárně sleduji velmi často a mám tak pochopení jak pro smutek, když se ženě hned nepodaří otěhotnět, tak i pro upjatost při používání ovulačních testů, pro napětí z výsledku těhotenského testu, ze čtení nejrůznějších rad na sociálních sítích atd. A chápu i zoufalství z toho, když ženy říkají, že jejich sousedka či kamarádka byla hned těhotná, ale ony se tolik snaží a stále nic.
Proto bych vás, milé ženy, na základě svých terapeutických zkušeností a také jako jedna z vás, co si prošla stejným příběhem čekání na těhotenství, chtěla hlavně povzbudit a vyzvat, abyste si nenechaly ničím a nikým vzít svoji sílu a víru v mateřství a ve svojí mateřskou roli. V následujících řádcích rozeberu různé aspekty, které ženy toužící po miminku řeší nejčastěji, a zároveň se pokusím o jakési nasměrování v přípravě na těhotenství a mateřství.

Jak na to

  1. Naučte se přirozeně vnímat svůj ženský cyklus
    Znamená to návrat do svého nitra bez závislosti na používání ovulačních či těhotenských testů. Samozřejmě jsou dobré k indikaci, když si ovulaci či těhotenství chcete potvrdit – na těhotenský test ale nespěchejte, vhodný je cca za 12 dní od nechráněného pohlavního styku, ideálně se těhotenství potvrdí až po opožděném termínu menstruace. Místo focení gravitestů a rad na sociálních sítích raději zvedněte telefon a objednejte se ke svému gynekologovi.Naučte se vnímat a podporovat své tělo, tu živou a cyklickou vlnu ženskosti, která pro nás teoreticky začíná menstruací a trvá přibližně 28 dní. Menstruace představuje prasknutí neoplodněného vajíčka v děloze, od níž se pak počítá aktivní ovulace. Periodické krvácení nás vyzývá ke klidu a k odpočinku. Ne k pasivitě, ale k úctě. Říkám tomu „udělat si hnízdo“. Zpomalit bychom měly alespoň první tři dny, pít přitom více bylinkové čaje, chodit dříve spát a klidně i přes den si dát na chvíli nohy nahoru, vzít si knížku, pustit si hezký film, jít do přírody a náročné práce posunout na jindy.Po odeznění menstruačního krvácení, které bývá u každé ženy jiné délkou trvání, intenzitou a také se mění v průběhu věku, začíná pomalu, ale jistě ve vaječníku zrát nové vajíčko, tetelit se a připravovat se na procházku vejcovody do dělohy. Tento proces se nazývá ovulací. Je však již potvrzeno, že k oplození nedochází jen v krátké době ovulace, tj. během 1–3 dnů, kdy vajíčko v děloze čeká na spermie, ale že spermie dokáže po pohlavním styku v děloze 6–10dní na ovulaci a příchod vajíčka počkat. Oplodnění je tedy přirozený, specifický proces se svým vlastním mystériem. Určitě by to neměl být nervózní maraton v uhlídání několika „vyvolených“ dní, takže žena pak ťuká prstem na hodinky a naléhá na partnera, aby po tři dny chodil z práce dřív a byl ve formě, protože orgasmus dvakrát za sebou zvýší šanci, že to „klapne“. U muže tím však často všechna radost z plánování miminka mizí.
    Naučme se ovulaci vnímat přirozeně. Nastává zhruba 10. až 15. den od začátku menstruace v podbřišku, někdy ji doprovází únava, mohou natékat prsa, nebo je v nich cítit tlak, což je nazýváno tzv. premenstruačním syndromem (PMS). Děkujte za něj, protože budete-li umět vnímat příchod a proces ovulace, vrátily jste se ke své intuici, a tím opět získaly svoji ženskou sílu.

Koupit Meduňku