Bylinky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Zdraví

Bylinky pro ženské hormonální zdraví

O tom, že bylinky mají velkou sílu a mohou účinně pomáhat v péči o zdraví, asi většina čtenářek a čtenářů Meduňky nepochybuje. Je ovšem třeba vědět, které bylinky vybrat pro kterou zdravotní obtíž a na co která bylinka „funguje“… Protože srpnové číslo Meduňky je věnováno ženám, připravila naturopatka Charlotte Matysková článek o bylinkách, které působí na citlivou oblast ženského hormonálního zdraví. Nabízíme ukázku, a věříme, že si srpnovou Meduňku přečtete celou, je stále k dostání na obvyklých prodejních místech nebo také na adrese emedunka.cz v elektronické podobě.

Bylinky, které příroda připravila výhradně pro ženy, přinášejí úlevu od menstruačních nebo menopauzálních potíží. S jejich pomocí můžeme upravit nepravidelný menstruační cyklus, zmírnit silnou nebo bolestivou menstruaci, snáze projít menopauzou, zlepšit výkyvy nálad nebo pocity smutku, vyrovnat nerovnováhu mezi našimi pohlavními hormony a cítit se vitální a vyrovnané.

Fáze menstruačního cyklu
Začátek menstruačního cyklu je samotné krvácení, kdy se tělo zbavuje neoplodněného vajíčka a čistí dělohu. V tomto období máme většinou větší potřebu odpočívat. V další fázi, kdy dozrává nové vajíčko, tělo rychle regeneruje, přichází příval energie a vitality. Potom proběhne ovulace, tedy uvolnění vajíčka, připraveného k oplodnění a v poslední fázi, předcházející menstruaci, nám energie opět ubývá a může stoupat psychické napětí.
Všechny tyto procesy jsou řízeny našimi ženskými hormony. Dobře známý estrogen a jeho protiklad progesteron jsou látky, které nepřetržitě ovlivňují naše tělo, metabolismus i náladu. Jejich hladiny v krvi se přirozeně neustále mění a spolu s nimi se proměňují i naše pocity, vnímání těla nebo rychlost metabolismu. Bylinky nám mohou pomoci s nepříjemnými příznaky hormonální nerovnováhy i s opětovným navozením fyziologického střídání vyšších a nižších hladin.

Nepravidlená menstruace a krvácení mimo cyklus

Hluchavka bílá, Lamium album
Používaná část: květ a nať. Hluchavka je jednou z nejúčinnějších bylin na regulaci menstruačního cyklu. Upravuje nadbytečné i nedostatečné krvácení, funguje u opožděného a silného krvácení způsobeného nervovou tenzí nebo při krvácení mimo menstruaci. Jako spasmolytikum tlumí křeče a bolest. Příznivě ovlivňuje funkci dělohy i její tonus, a zvyšuje tak možnost otěhotnět.

Kokoška pastuší tobolka, Capsella bursa-pastoris
Používaná část: nať. Kokoška účinně tlumí krvácení. Reguluje nejen nadměrné menstruační nebo poporodní krvácení, ale také krvácení z nosu nebo krvácení při akutním zánětu močového měchýře. Je to také účinné děložní antiseptikum. Skvěle funguje v kombinaci s kontryhelem a šalvějí, u zánětu močového měchýře pak v kombinaci s přesličkou.

Bolest a křeče při menstruaci

Pivoňka lékařská, Paeonia officinalis
Používaná část: květ i kořen. Pivoňka je vhodná při jakékoli gynekologické nedostatečnosti. Jako spasmolytikum snižuje premenstruační tenzi, tlumí intenzitu menstruační bolesti a snižuje bolestivost prsou. Upravuje nestandardní délku cyklu, je protizánětlivá a uvolňuje stagnaci jater.

Kalina obecná, Viburnum opulus
Používaná část: kůra, plod. Kalina uvolňuje křeče a bolesti dělohy, funguje i při zvýšeném riziku potratu. Dobře se kombinuje s měsíčkem a andělikou. Příznivě působí také na cévy a srdce a způsobuje živé a barevné sny.

Zvýšená citlivost prsou

Kontryhel obecný, Alchemilla vulgaris
Používaná část: kvetoucí nať. Kontryhel vyrovnává hladiny progesteronu, proto příznivě působí při dominanci estrogenu, který se mimo jiné projevuje citlivostí prsou. Kontryhel působí příznivě při všech chorobách ženských orgánů, svou schopností stahovat kapiláry reguluje krvácení. Zlepšuje průběh menopauzy – upravuje nepravidelnost cyklu, zmírňuje návaly horka a reguluje otoky. Obsahuje také hořčiny, a tak nepatrně zvyšuje produkci žaludečních šťáv a zlepšuje vstřebávání živin v tenkém střevě, proto je vhodný při průjmech.

Růže stolistá, Rosa centifolia
Používaná část: květ. Růže má zklidňující, relaxační účinky, vyrovnává hormonální hladiny, pomáhá při bolestivé menstruaci a chrání pleť před předčasným stárnutím. Zároveň je to silné přírodní antibiotikum a antiseptikum.

Koupit Meduňku