Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty,  Životní styl

Ještě stihnete zasadit celer… aneb k čemu všemu se CELER hodí …

Nezdá se vám, že celer je tak trochu podceňovaná zelenina? Inspirujte se v knize Simony Procházkové Zelinář, herbář zeleniny a doceňte ho! Má totiž i jiné využití než „jen“ do bramboračky…
Kniha je – jak je v knihách naší spolupracovnice Simony zvykem – plná užitečných receptů a rad, jak pěstovat a využít různé druhy zeleniny při přípravě zdravých pokrmů, při péči o tělo i pro další příjemné účely…-:) Kniha patří do široké nabídky edice Knihovnička Meduňky a získáte ji na našem e-shopu.
www.knihovnickamedunky.cz

Ukázka z knihy:
Celer dodává pokrmům výraznou chuť, čistí organismus od choroboplodných zárodků a podporuje trávicí proces.

Jak si můžeme vypěstovat celer?
Celer je dvouletá rostlina, kterou je třeba si předpěstovat doma v truhlíkách. Semínka vysejeme v únoru. Je třeba pravidelně zvlhčovat zeminu, pak semínka obvykle naklíčí během 3 týdnů. Střední sazeničky přesadíme do malinkých květináčků, aby měly prostor pro růst.
Větší sazenice celeru vysazujeme na záhony začátkem května ve vzdálenosti 50× 50 cm. Celer má rád lehčí půdu a dostatečnou zálivku.

Co tato zelenina obsahuje?
Celer je bohatý na vitamin C, A, K, PP, vitaminy skupiny B, dále vápník, hořčík, draslík, aminokyseliny, silice a organické kyseliny.

Celerové listy jsou přírodní zásobárnou cenných látek
V listech této rostliny můžeme najít 10 různých aminokyselin, vitamin C a vitaminy řady B. Listy celeru jsou silně močopudné, proto jsou vhodné při potížích s močovými kamínky.

Léčivé účinky celeru
Tato zelenina obsahuje vysoký podíl éterických olejů, které účinkují jako přírodní antibiotikum, zabíjí bakterie, plísně v ústech, v žaludku a střevech, léčí trávicí poruchy, nadýmání i průjmy. Celerová bulva rovněž zlepšuje střevní peristaltiku, zbavuje střeva ochablosti a zácpy, dále stimuluje žaludeční sliznice ke zvýšené tvorbě žaludečních šťáv. Celer můžeme používat i při chorobách ledvin, močového měchýře – celkově odvodňuje a posiluje organismus. Také zvyšuje sexuální touhy, u mužů i žen.

Celerové receptury

Celerový životabudič (vitalita, energie, vyživení organismu)
Potřebujeme: 1 lžíci celerových listů, 1 lžíci čerstvé citronové šťávy, 1 lžíci mrkve, 1 lžíci červené řepy, 3 dl vody
Postup: Všechny uvedené ingredience rozmixujeme a můžeme popíjet. Pokud je pro nás nápoj příliš hustý, můžeme si ho přecedit.

Celerové kapky (nachlazení, kašel, záněty, močové cesty)
Potřebujeme: 1 lžíci nastrouhané bulvy celeru, 2 lžíce listů celeru, 1 lžičku kurkumy 3 dl kvalitního destilátu
Postup: Jednotlivé části celeru a kurkumu smícháme, zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na klidném místě odpočívat. Pak přecedíme, nalijeme do skla a při potížích užíváme 3× denně 1 lžičku kapek do sklenice vody po dobu 10 dnů.

Antibiotický likér (likvidace choroboplodných zárodků, nachlazení, chřipka, angína)
Potřebujeme: 1 nasekanou celerovou bulvu, 1 nasekanou cibuli, 3 nadrcené stroužky česneku, 1 lžičku skořice, 5 tlučených hřebíčků (koření), 0,5 litru destilátu

Postup: Přísady smícháme, zalijeme alkoholem a vše necháme 14 dní louhovat. Dvakrát denně řádně protřepeme, aby se uvolnily léčivé látky. Pak vše rozmixujeme, přecedíme, vzniklý elixír nalijeme do sklenice, uzavřeme a dáme na chladné místo. Při potížích užíváme po dobu 5 dnů 5× denně 1 lžíci likéru ve sklenici vody.

Celerový elixír (klouby, revmatismus, artróza, dna)
Potřebujeme: 2 lžíce nastrouhaného celeru, 2 lžíce celerové natě, 2 lžíce popence, 2 lžíce bršlice kozí nohy, 5 nadrcených kuliček nového koření, půl lžičky kurkumy, chilli na špičku kulatého nože, kayenský pepř na špičku kulatého nože, 0,5 litru 60% lihu či ovocné pálenky
Postup: Přísady smícháme, přelijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a užíváme 2× denně 1 lžíci elixíru nakapaného do 3 dl vody. Doporučuji užívat po dobu 2 měsíců.

Posilující celerové víno (vitalita, imunita, rekonvalescence po nemocech)
Potřebujeme: 3 lžíce nastrouhané celerové bulvy, 2 lžíce celerové natě, 1 lžíce medu, půl lžičky skořice, 1 l kvalitního červeného vína
Postup: Ingredience smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné láhve a uschováme v chladnu a temnu. Užíváme 2× denně 1 lžíci vína až do úplného vypotřebování.

Celerovo-petrželový nápoj lásky (afrodiziakum pro obě pohlaví)
Potřebujeme: 3 lžíce nastrouhané celerové bulvy, 2 lžíce celerově natě, 3 lžíce nasrouhané peržele, 2 lžíce petrželové natě, 3 lžíce medu, 1 lžičku skořice, 1 lžíci yzopu, 1 litr kvalitního bílého vína
Postup: Zeleninu smícháme s medem, yzopem i skořicí, vše pak zalijeme vínem a necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné láhve, dobře uzavřeme a uskladníme v lednici. Užíváme denně po štamprlce.

Celerová kosmetika

Celerový ocet (jizvy, strie)
Tento přípravek má protizánětlivé, stahující a regenerující účinky. Postižené místo jím denně promazáváme.
Potřebujeme: 1 dl čerstvé šťávy z celeru, 2 lžíce kvalitního jablečného octa a špetku soli
Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady a vzniklou směs skladujeme v lednici. Vydrží asi 10 dní.


Koupit Meduňku