Knihovnička Meduňky

Pro ženy, které chtějí rozkvést…

připravila Simona Procházková knihu s názvem Když ženy rozkvetou…, s podtitulem recepty pro zdraví a krásu. Kniha vyšla před časem v edici Knihovnička Meduňky a získáte ji na našem e-shopu www.obchodmedunka.cz Rozkveťte s knihami z meduňkové knihovničky!

 

Kniha je praktickým průvodcem každodenního života dívek a žen, najdete v ní mnoho osvědčených rad, jak s pomocí přírodních postupů projít všemi fázemi života ženy – od první menstruace přes těhotenství až k menopauze. Dozvíte se, jak být více ženami a jak využívat pro své zdraví a spokojenost všech darů, které nám ženám příroda nadělila. Na ukázku  jsme vybrali část kapitoly, věnované důležitému tématu zdravých prsů. 

Pro zdravá prsa
Během života ženská prsa procházejí různými fázemi, které jsou podmíněné hormony. Nejvýraznější změny nastávají v období dospívání, kdy dochází k růstu a větvení duktů, zvětšuje se objem tkáně. V těhotenství se žláznatá tkáň zmohutňuje a tvoří většinu prsu, po skončení kojení se žláznatá část postupně zmenšuje a převažuje pojivová tkáň. V období menopauzy se výrazně snižuje počet lalůčků, vazivová tkáň se redukuje a je nahrazena tukem.

Anatomie prsu
Prsa se skládají z mléčných žláz (laloků, které jsou v prsu uspořádány jako lístky sedmikrásky, ty se skládají z menších lalůčků, produkujících v období kojení mléka), tukové a vazivové tkáně (ty vyplňují prostor mezi lalůčkem a okolo mléčné žlázy a tvoří většinu objemu prsu), lymfatických žláz (ty zase slouží k zásobování mléčné žlázy, míza proudící cévami je filtrována v uzlinách, jenž jsou uspořádány v podpaží, mezi žebry a pod a nad lícní kostí).

Co může za případné potíže s prsy?
Organismus je až neuvěřitelně propojen – všechno v něm souvisí se vším. Obvyklým předchůdcem prsních potíží je dlouhodobý stres, vyčerpanost, oslabená játra, ledviny, vleklé záněty vaječníků, hormonální nerovnováha a oslabený lymfatický systém.

Pozor na podprsenky!
Pevné podprsenky z neprodyšných materiálů naše prsa tlačí a nedovolují jim „přirozeně dýchat“. Což může způsobovat zdravotní potíže, jako například tvorbu cyst, změnu symetrie…Proto je důležité vybrat si podprsenku, která je našim prsům příjemná. Doma se snažíme co nejvíce chodit bez podprsenky.

Prevence ale i léčba prsních potíží

Regeneraci začneme rychlou očistou
Vymezíme si den, kdy nemusíme ven a můžeme v klidu relaxovat
Potřebujeme: Potřebujeme: 1 litr Zaječice hořké (koupíme ji v lékárně) nebo * 1 litr Šaratice
Postup: Ráno nalačno během 2 hodin vypijeme 1 litr kyselky a 0,5 litru vlažné vody a pak průběžně navštěvujeme toaletu až do doby, než máme úplně vyčistěná střeva. Tato očista netrvá více než 2,5 hodiny.
Odpoledne už můžeme začít jíst dušenou zeleninu, rýži a nesmíme zapomenout vypít 2 litry vlažné vody.

Cílená regenerace prsou

Čajík na regeneraci prsou
Potřebujeme: půl lžičky drceného semene pískavice řeckého sena * 1 lžičky kořene lékořice * 1 lžičku květu měsíčku * 1 lžičku šalvěje * 3 dl vroucí vody
Postup: Léčivky smícháme dohromady, vzniklou směs zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme a po doušcích popíjíme. Tento čaj pijeme 2× denně po dobu 8 týdnů.

Regenerační prsní tinktura
Potřebujeme:  1 lžičku drceného semene pískavice řeckého sena * 1 lžičku kořene lékořice * 1 lžičku květu měsíčku * 1 lžičku šalvěje  3 dl 60% lihu
Postup: Bylinky smícháme dohromady, zalijeme je lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a po dobu 8 týdnů užíváme 3× denně 30 kapek.

Prsní obklady z tvarohu
Potřebujeme: 1 vaničku tučného tvarohu * potravinářskou fólii
Postup: Tvaroh natřeme na prsa, potom ovážeme potravinářskou fólií a necháme hodinu působit. Obklady si provádíme 3× týdně.

Prsům svědčí zinek, vitamin C, A, E a nenasycené mastné kyseliny!
Největší přírodní zdroje zinku a nenasycených mastných kyselin omega 3 a omega 9 jsou dýňová a lněná semena. Lisují se z nich vysoce kvalitní oleje, které by v našem jídelníčku rozhodně neměly chybět.
Doporučené dávkování: 1× denně 1 lžičku od každého
Vitaminy C, A, E a řadu dalších cenných látek obsahuje rakytník řešetlákový. Můžeme ho užívat ve formě šťávy, sirupu či čaje (dají se koupit v bylinkářství či prodejnách se zdravou výživou, doporučuji kupovat čisté, bez přidaných konzervantů).
Doporučené dávkování: 1× denně 1 lžíci šťávy či sirup 3× denně šálek rakytníkového čaje.

 

 

 

 

Koupit Meduňku