Pro inspiraci,  Výživa a zdravá strava,  Zdraví,  Životní styl

Květnová MEDUŇKA radí a inspiruje…

a to v mnoha ohledech, ovšem tentokrát se zaměřujeme zejména na téma JAK ZDRAVĚ ZHUBNOUT A CÍTIT SE DOBŘE. Naše „hubnoucí“ snahy nám často komplikuje chuť na sladké. A právě tomu se ve svém článku věnuje naturopatka Charlotte Matysková. Radí nám, jak se jednoduchými a dostupnými způsoby „popasovat“ s touhou po sladké chuti. Už jste si květnové číslo Meduňky pořádně pročetli? Stojí za to!!!!!!
emedunka.cz

Jak omezit chuť na sladkosti

I když to se zdravou životosprávou nebo s hubnutím myslíme vážně, občas většinu z nás přepadne chuť na něco sladkého a přiznejme si, že jí mnohdy podlehneme. Nabízím pár rad a tipů, které mohou pomoci touhu po cukru a sladké chuti omezit.        

Cukr nám rychle dodá energii a zlepší náladu, protože sladká chuť stimuluje produkci dopaminu, neurotransmiteru, který se označuje také jako hormon štěstí. Sladké potraviny, které sníme, jsou rozloženy naším trávicím systémem a přeměněny na glukózu, která putuje krevním oběhem, vstupuje do buněk a mění se v nich na energii. Pokud v krvi cirkuluje glukózy víc, než buňky potřebují, uvolní se hormon inzulín, aby nadbytečný cukr z krve odstranil a uložil pro budoucí možné použití. Jedná se o pečlivě kalibrovaný systém, který ale funguje správně jen tehdy, pokud je hladina glukózy v krvi relativně stabilní. Pokud se často střídají vysoké a nízké hladiny krevního cukru, ukládá se nadbytečná glukóza ve formě tuku. A je to také situace, kdy přestáváme svou chuť na cukr ovládat a ona naopak ovládne nás.

Horská dráha
Střídání vysokých a nízkých hladin glukózy v krvi způsobuje kromě tloustnutí také nedostatek energie, depresivní náladu nebo špatný spánek. Vzestupy a následné propady hladiny krevního cukru mohou spustit kaskádu chemických reakcí, které urychlují stárnutí a zhoršují průběh zdravotních potíží. Čím větší výkyv, tím větší škody působí. Spustí produkci velkého množství inzulínu, který ve spolupráci s enzymem LPL (lipoproteinová lipáza) uloží přebytečný cukr ve formě tuku. Následuje řetězová reakce hladu, nepotlačitelné chuti na cukr a úbytek energie až do večera. Zkuste několik tipů, jak tyto chutě omezit, zkrotit hlad a spalovat tuky.

Salát před hlavním jídlem
Kdykoliv je to možné, snězte ještě před hlavním jídlem talíř zeleninového salátu, ideálně z listové zeleniny. Vláknina, která se tak dostane do střev první, vytvoří ve střevě síť a ta zpomalí vstřebávání látek přes střevní stěnu do krve. Z jídla, které sníme až po zelenině, tak vstřebáme méně cukru a zůstaneme déle sytí. Vláknina také snižuje hladinu cholesterolu, podpoří dobré bakterie ve střevě a zajistí optimální fungování trávicího systému. Zkuste směs listových salátů posypaných lehce opraženými semínky nebo stonky řapíkatého celeru namáčených v hummusu.

Málo sladké snídaně
Ideální snídaně pro ustálené hladiny krevního cukru obsahuje dostatek bílkovin, vlákniny a tuku, doplněný o menší množství obilovin a ovoce. Stálá hladina krevního cukru zlepšuje paměť a kognitivní funkce, pokud tedy máte po ránu důležitou pracovní schůzku nebo zkoušku ve škole, dejte si snídani, která udrží vaši glykemickou křivku plochou. Vybírejte si cereálie s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem cukru a přidejte řecký jogurt. Na ovesnou kaši přidávejte ořechy, konopná nebo slunečnicová semínka a slaďte ji bobulovitým ovocem. Dejte si toast s avokádem, celozrnný sendvič s kvalitní šunkou a zeleninou nebo míchaná vejce se šopským salátem a plátkem žitného chleba. Pokud si dobře zvolíte snídani, budete se cítit lépe celý den. Budete mít víc energie i lepší náladu a menší chuť na sladkosti.

Před banánem v čokoládě hrst ořechů   
Pokud si nějakou sladkost nemůžete odpustit, dejte si ještě před ní hrst ořechů nebo malý plnotučný bílý jogurt. Bílkoviny snědené před dortem nebo sušenkou zpomalí proces trávení, a sníží tak dopad na hladinu krevního cukru a vyplaveného inzulínu. Pokud jíme potraviny v tomto pořadí, produkce inzulínu se sníží, a tak se potlačí chuť na další sladkost.

Jablečný ocet  
Zamíchejte lžičku jablečného octa do velké sklenice vody a vypijte ještě před tím, než si dáte velkou porci těstovin, pizzu nebo zmrzlinu. Je to další způsob, jak vyrovnat glykémii a zastavit nával inzulínu. Můžete použít jakýkoli ocet, ale nejlépe chutná jablečný. Kyselina octová dočasně inaktivuje enzym alfa-amylázu, která přeměňuje cukry a škroby na glukózu a také signalizuje buňkám, aby spalovaly více tuku. Jakmile se kyselina octová dostane do krevního řečiště, pronikne do svalů a povzbudí je k rychlejší tvorbě zásobní formy cukru – glykogenu, což vede ke snížené přeměně glukózy na tuk. Pokud se bojíte poškození zubů, pijte tento nápoj brčkem. Jablečný ocet můžete přidávat i do zálivek na salát, nejlépe chutná s ledově vychlazenou perlivou vodou…

... a další rady i jiné skvělé články na vás čekají v květnové Meduňce…

Koupit Meduňku