Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Recepty

Recept na víkend: Nesmažené rýžové závitky

Tento recept uvedla minulý rok v jednom dílu svého seriálu Abeceda zdravých potravin naše autorka a spolupracovnice, naturopatka Iveta Kulhánková. A je to „její“ osvědčený recept, tak to můžete taky vyzkoušet, nenechte se odradit méně obvyklou surovinou – rýžovým papírem, výsledek bude stát za to…

Nesmažené rýžové závitky
Budete potřebovat 1 balení rýžového papíru, 1/2 balení tenkých rýžových nudlí, 1/2 kedlubny, 3 střední mrkve, 1/2 salátové okurky, případně jakoukoli křupavější zeleninu nebo nakrájené saláty. Lze použít rukolu, polníček, vodnici… Z bylinek nesmí chybět čerstvý koriandr, dále např. bazalka. A kapku sezamového oleje a cokoli, co zrovna máte doma, nebo na co máte chuť (krevety, kešu, zbylé kousky pečeného masa).
Vietnamská rybí omáčka: 4 polévkové lžíce rybí omáčky, 8 polévkové lžíce vody, na kolečka nakrájený malý stroužek česneku, 1/4 chilli papričky, snítka kopru, 1 polévková lžíce citronové šťávy, 1 – 2 lžičky cukru. Smícháme a necháme odležet. Rybí omáčku lze nahradit například kvalitní sójovou omáčkou (Tamari).
Rýžové nudle uvaříme podle návodu, propláchneme a zakápneme kapkou sezamového oleje.
Zeleninu nakrájejte nebo škrabkou nakrouhejte na tenké plátky, bylinky rozdělte na menší díly.
Rýžový papír položte tak na půl minuty na mělký talíř s trochou vody a pak položte ideálně na rošt na přípravu sushi. Do spodní třetiny začněte dávat náplň. Začněte zeleninou a končete nudlemi.
Papír nejprve přehněte na okrajích směrem k náplni, pak spodní konec přehněte přes již přeložené strany a náplň a nakonec zarolujte. Chce to trochu cviku, ale není to tak složité, jak se zdá. Přeji dobrou chuť!

Koupit Meduňku