Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy

Efektivní domácnost a zahrada: inspirujte se!

Kde? Ve stejnojmenné knize naší spolupracovnice Markéty Vopičkové, kterou vydala naše edice Knihovnička Meduňky (www.knihovnickamedunky.cz). Autorka do knihy zahrnula spoustu dobrých rad a tipů na využití nejrůznějších zbytků z domácnosti nebo ze zahrady. Možná vás překvapí, kolika způsoby lze využít například slupky z brambor nebo banánové slupky, sedlinu z kávy nebo také čaj – a právě toho se týká dnešní ukázka. Knihu získáte na našem e-shopu a určitě oceníte její praktičnost a užitečnost.

Čaj
Čaj je obyčejným nápojem provázejícím snad každého téměř od narození až po poslední dny. Každá kultura má své „čaje“, jednou je to nápoj z bylin nebo z ovoce, Inkové pijí čaj z rostliny yerby maté, v Africe je obvyklé pít čaj rooibos připravený z listů keře čajovce kapského. Čajem v pravém slova smyslu myslíme nápoj, připravovaný obvykle louhováním lístků rostliny čajovníku čínského v horké vodě. Pro samotné lístky se také užívá název čaj.
Čajovník čínský je stálezelená kulturní rostlina z rodu čajovník, původem z jižní a jihovýchodní Číny a přilehlých území Vietnamu, Laosu, Barmy a Indie. Čajovník se pěstuje jako keř nebo strom na plantážích v tropických a subtropických oblastech po celém světě v různých nadmořských výškách, a to až do 2 000 m nad mořem.Sušená a tzv. fermentovaná, různými způsoby upravovaná poupata a listy této rostliny se využívají hlavně k přípravě nápojů – čaje. Právě na způsobu fermentace závisí, jestli se jedná o čaj černý, zelený nebo u nás málo rozšířený čaj bílý.
Ať pijete čaj sypaný, sáčkovaný, ovocný, bylinkový, černý, jasmínový, rooibos nebo jiný, vždy vzniká odpad. Ten lze skvěle kompostovat (včetně sáčků, avšak pozor, některé jsou nerozložitelné), ale je možné pro vylouhovaný čaj najít i jiné využití.

Dodejte chuť těstovinám a obilovinám
Použité čajové sáčky můžete využít pro dodání chuti dalším potravinám. Sáčky umístěte do hrnce s vodou a přiveďte k varu, poté vyjměte a přidejte těstoviny, rýži nebo obiloviny. Zkuste jasmínový nebo heřmánkový čaj s rýží, zelený čaj s těstovinami.

Výživa pro vaši zahradu
Použité sáčky od černého nebo zeleného čaje dejte do konve s vodou a nechte alespoň 24 hodin luhovat. Vznikne slabý čaj k zalévání rostlin, který je chrání před napadením plísněmi a odpuzuje i některé škůdce, jako jsou mravenci a slimáci. Obsah sáčků můžeme také vysypat okolo rostlin, poslouží k hnojení a také odradí některé škůdce.

Čaj odradí myši
Myši nemají rády vůni čaje. Uložte usušené použité sáčky všude, kde se mohou myši vyskytovat nebo kudy vstoupit do vašeho domu. Pro zvýšení účinnosti nakapejte na sáčky pár kapek mátového esenciálního oleje, který myši také odpuzuje. Nejen že odradí myši a další hlodavce, ale i celou řadu dalších škůdců jako mravence a brouky, a navíc dům krásně voní svěží mátou.

Neutralizuje pachy v domácnosti
Použité čajové sáčky s černým čajem jsou skvělé k neutralizaci pachů. Smíchejte sušené použité čajové lístky se stelivem pro kočky a kočičí toaleta zůstane déle svěží. Uložte použité usušené čajové sáčky do ledničky, kde pohltí nepříjemné pachy obdobně jako jedlá soda. Dáte-li pár usušených sáčků na dno odpadkového koše, neutralizujete tak nepříjemné pachy.
Když pokapete použité sáčky od čaje vaším oblíbeným esenciálním olejem, vytvoříte osvěžovač vzduchu, který provoní pro váš domov. Jakmile olej vyprchá, můžete pár kapek oleje opět přidat. Protože čajové lístky absorbují pachy, bude tento domácí osvěžovač lépe pachy i absorbovat, nejenom překrývat, jak je tomu u většiny levných komerčních osvěžovačů.
Po manipulaci s aromatickými potravinami, jako je česnek, cibule, ryby apod., využijte použité sáčky. Vydrhněte si jimi ruce a nepříjemné pachy zmizí.

Koupit Meduňku