Meduňka,  Rozhovory

Z březnové Meduňky: O proměně světa s Antonínem Baudyšem…

V titulním rozhovoru březnového čísla, které právě vyšlo, jsme vyzpovídali astrologa Antonína Baudyše. Nabízíme první ukázlu z tohoto skvělého čísla a věříme, že si ho přečtete do začátlku až do konce! 🙂 Je k dostání ve stáncích PNS, v obchodech a pro příznivce elektronické verze také na emedunka.cz


Při příležitosti jarní rovnodennosti 20. března v 16 hodin jsme k rozhovoru přizvali astrologa Antonína Baudyše. V rozhovoru se však dozvíte, jeho aktivity jsou mnohem širší a pestřejší. Jak vidí současné a nadcházející období a jak jej můžeme zvládnout co nejlépe? Každý by si prý měl najít svůj vlastní recept, který bude v souladu s jeho cítěním, jeho tělem, případně i s voláním jeho duše.

Jaké planetární konstelace provázejí letošní rok?
Čtením horoskopů a prognózám se věnuji pětadvacet let, prakticky každý den. Mým úkolem je říkat, co vidím v horoskopu, a tam vidím, že od února do července budou skvělé měsíce. Srpen a září se jeví dost emoční a od října do konce roku to bude lítat nahoru dolů. Každopádně šest měsíců bude velmi dobrých. Neznamená to, že se něco změní podle našich představ, ale máme podmínky, abychom nynější náročné situace zvládali se ctí. Soukromě se domnívám, že se jedná o záměrný a řízený proces. Lidé v něm přicházejí o svobodu, práva i majetek. Dá se říci, že hlavním tématem letošního roku budou finanční otázky plynoucí ze stále větší ekonomické zátěže nás všech. Společenský a ekonomický systém se mění přímo před našima očima.
Jako astrologové jsme schopni číst, když se v té které době kumulují napěťové vztahy mezi planetami, a stejně tak když dochází k pozitivním planetárním vazbám. Vlastně to je něco podobného jako předpověď počasí.

Které planetární aspekty stojí za zvláštní zmínku?
Duchovně založenou veřejnost potěší spojení Jupiteru a Neptunu v Rybách kolem 12. dubna. Mimo jiné to s sebou přináší zvýšenou schopnost přijetí, a ta je teď důležitá pro všechny. A tentýž Jupiter pak vstoupí 11. května do znamení Berana, což přináší nástup iniciativy a odvahy, které budeme letos potřebovat v hojné míře. Jupiter z každého znamení vytahuje to nejlepší, co v něm je, a v případě Berana je to schopnost začínat a postavit se sám za sebe.

Je tam ještě něco dalšího, co bychom měli uvést?
Letos dobíhá kvadrát Saturn Uran mezi znameními Vodnáře a Býka. Vodnář je společnost, Býk je ekonomika, Saturn jsou omezení a Uran představuje svobodu. Tyto principy se dostaly do vzájemné kolize, vrcholí během podzimu a jejich důsledky se teprve začínají naplno projevovat. Nejspíš také budou dlouho dobíhat. Zdá se, že celý model výroby a spotřeby se dostal do krize a jaký další model nám bude nabídnut, případně jaký si vytvoříme jako společnost, je zatím otevřené.

Rozumím tomu správně tak, že děje ve společnosti přicházejí v reakci na astrologické konstelace?
Zastávám spíš tzv. kauzální model, což znamená, že planetární konstelace na nebi jsou spouštěče příběhů na planetě Zemi. Carl Gustav Jung přinesl měkčí a širší pojetí, když mluvil synchronicitě, kdy se jeden proces děje zároveň na více úrovních. Pak si lze představit nebe jako určité zrcadlo pozemských dějů. Astrologie by nikoho nijak omezovat neměla a je třeba brát ji jen jako inspiraci.

Když odhlédneme od astrologie, jak osobně nahlížíš na stávající období?
Ať se děje, co se děje, všední život nadále zůstává všedním životem a každý může ze současného období proměny světa vytěžit i něco pro sebe. Například tak, že si konečně udělá čas na setkání s lidmi, které už dlouho neviděl. Měli bychom být věrni svým koníčkům a zejména s postupujícím věkem je také na místě dělat více pro své zdraví a meditovat. Druhá půlka života by měla být věnována sebepoznání, a to je jistě lepší než věnovat veškerou pozornost pandemickým hrám. Obírají nás o energii a my, kteří vzdorujeme, měníme situaci jen pomalu. Učíme se přitom velké trpělivosti, a protože nemůžeme slepě věřit médiím, sami pátráme po souvislostech a po tom, co se jinak neříká. Bude ještě zapotřebí jak trpělivost, tak pokora a zároveň paradoxně i odvaha. Ti, co se nenechají očkovat, nebo budou očkováni jen částečně, potřebují trpělivost. Zároveň jsou ale potřeba i netrpěliví lidé, kteří prolomí bariéru mlčení a podřízenosti.

…ale to všechno jsou atributy skutečné lásky, takže pak je vše v pořádku…
Říkáš to moc hezky a stejné vlastnosti jsou zapotřebí pro život ve dvou. Když vidím, co všechno museli zvládnout naši předci, jsem si jistý, že tohle také zvládneme.

Hledání pozitiv

Jak jsem se dozvěděla, jsi také činný v politice. Jak konkrétně?
Jsem členem vedení hnutí Cesta a v podzimních volbách do sněmovny jsme kandidovali společně se sedmi dalšími subjekty pod značkou Prameny. Ve společnosti probíhají turbulentní děje, lidé jsou nuceni reagovat a utváří se jakási paralelní společnost, protože vláda si libuje v rozdělování svých občanů. Dříve bylo možné při nějakém společenském otřesu sbalit kufry, ale dnes je na tom většina světa podobně, často je to ve srovnání s námi dokonce ještě ostřejší.

… leda že bychom se vydali mezi polární medvědy… (směju se)
Pro mnohé z nás je to zpráva, že tu máme zůstat a odpracovat to. Kolem padesátky – čeká mne letos – se člověku už ani nikam odcházet nechce. Uvěřili jsme tomu, že žijeme v demokratické, občanské společnosti, ale ukazuje se, že to je jinak. Od roku 1989, kdy proběhla sametová revoluce, jsme zhruba deset let zažívali relativní dostatek, svobodu a rozvoj, ale poslední dvě dekády už představovaly kulturní a intelektuální stagnaci. Na počátku roku 2020 systém začal ukazovat svou pravou tvář, masky začaly padat a rozeběhl se systém kontroly všech lidí pod záminkou zdraví. Vakcinaci proti covidu přitom za recept na dlouhý a zdravý život nepokládám.

Máš nějaký návod, jak současnou proměnou světa projít s co nejmenším počtem šrámů?
Důležité je nenechat si vzít svůj život. Tvrdohlavost najednou ukazuje svůj smysl. Je dobré soustředit se na krátkodobé cíle a dotahovat je, po nich přijdou další úkoly. Doposud každému z nás dávalo smysl něco trochu jiného, ale se zákazy, chudnutím obyvatel a likvidací celých oborů lidské společnosti se některé naše opěrné body hroutí. Někdo z toho pochopitelně upadá do neútěchy, jiní lidé se pouštějí do hledání něčeho hlubšího. Jakkoliv je tento čas absurdní a hloupý, z každé doby vždy vyjde i něco dobrého. Zásadně vzrostla hodnota mezilidských vztahů, určitě v rodině, ale i s přáteli. Budoucnost spočívá v soudržnosti a ve vzájemném pomáhání si…

Koupit Meduňku