Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty

Recept na víkend: Dvě jednoduchá a zdravá jarní jídla…

Dubnové číslo Meduňky, které je aktuálně ke koupi na obvyklých prodejních místech nebo na emedunka.cz , se v hlavním tématu věnuje zdravým střevům a zažívání. Svým článkem na téma Zdravé zažívání přispěli také zkušení odborníci a naši autoři MUDr. Vlaďka Strnadelová a Jan Zerzán, kteří při přípravě článků využívají svých bohatých zkušeností z praxe v Institutu celostní medicíny. A protože oba také vedou kurzy zaměřené na zdravý životní styl a zdravé stravování, doplňují jejich článek i recepty na chutná a zdravá jarní jídla. Nabízíme dva z těchto receptů a podotýkáme, že jsou skutečně velmi jednoduché a že se do případry jídel podel nich může pustit i úplný kuchařský začátečník…-:) Přejeme dobrou chuť s Meduňkou a pěkný víkend!

Quinoové knedlíky
Hrnek quinoových vloček zalijeme horkou vodou a necháme chvíli odležet. Přidáme trochu pohankové mouky, nakrájenou pažitku či petrželku a vlhkou rukou vytvarujeme kuličky. Vaříme v osolené vodě tak dlouho, až vyplavou.

Čočkový nákyp
Hrnek zelené (neloupané) čočky namočíme přes noc. Pak vodu slijeme, dáme novou a přidáme kousek mořské řasy a saturejku. Dáme do tlakového hrnce, natlakujeme, ztlumíme plamen a vaříme asi 15–20 minut. Po uvaření opatrně odtlakujeme, tlakový hrnec otevřeme a čočku přecedíme. Tu pak doplníme solí, asi ½ dcl oleje a trochu kvalitní sojové omáčky. Vše rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Směs dáme na vymazaný a vysypaný pekáček a pečeme na 170 °C. Až se oddělí od okrajů. Po vyndání necháme chvíli vychladnout a krájíme.

Koupit Meduňku