Meduňka,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

Recept z prosincové Meduňky: Vánoční pečení zdravěji

Vánoce rozhodně nepatří mezi svátky střídmého jídelníčku. Nejeden z nás si po Novém roce posteskne, že zase nějaké to kilo přibral. Neznamená to však, že se o svátcích musíme vzdát mlsání. Což ale letos napéci zdravější cukroví? V prosincové Meduňce, která je právě k dostání aktuálně na stáncích PNS a v obchodech a jejíž hlavní téma je Zimní a vánoční čas ve zdraví, nabízí publicistka Jiřina Pouzarová zajímavé odlehčené recepty na „vánoční klasiku“- co třeba zdravější varianta oblíbených pracen? Vyzkoušejte následující recept – a přečtete si MEDUŇKU…-:)

Cukroví bez cukru a tuku vytvořit nelze. Slovo cukroví je koneckonců odvozeno od slova cukr. Tradiční přísady, kvůli kterým je cukroví tak nezdravé, stačí jednoduše vyměnit za zdravější suroviny.
Klasickou bílou mouku můžeme nahradit moukou špaldovou, kterou dostaneme v prodejnách zdravé výživy i ve větších supermarketech (k dostání je jak hladká, tak hrubá), žitnou, ovesnou nebo pohankovou.
Cukr je často nechvalně přezdíván „bílý jed“. Proč? Bílý, tj. rafinovaný cukr totiž při svém zpracování ztrácí všechny živiny a jeho konzumací se ochuzujeme především o vápník. Cukru přitom přijímáme obrovské množství, avšak existuje nespočet alternativ. Zdravou náhradou cukru je třeba tmavý třtinový cukr. Koupit ho můžeme běžně v supermarketech a překvapí nás svou sladkou medovou chutí.
Samotný med sice obsahuje velké množství jednoduchých cukrů (zvyšuje tak rychle hladinu cukru v krvi), ale máte-li český med od poctivého včelaře, jde o stoprocentní přírodní produkt, který je rozhodně zdravější než cukr. Další alternativou jsou různé sirupy – agávový, javorový a další. Pečení s nimi je trochu složitější, protože těsto zvlhčují, a je tedy dobré mít pečení s nimi trochu již vyzkoušené, případně ze začátku použít cukr třtinový.
A jaký použít tuk? Rozhodně kvalitní. Když už pečeme vánoční cukroví, není přece důvod se šidit a koneckonců to je jednou do roka. Pokud nemáte zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, můžete si dopřát kvalitní máslo. Chcete-li ho přece jen nahradit, sáhněte po kvalitním rostlinném tuku, který obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Pečivo vyrobené ze zdravějších rostlinných tuků je křehčí a jeho vůně se od máslového příliš neliší.
Můžete se inspirovat například tímto receptem:

Pracny ze špaldové mouky
Potřebujeme: 200 g jemně mleté špaldové mouky, 150 g mletých vlašských ořechů, 150 g másla, 120 g třtinového cukru, 1 vejce, 20 g kakaa, 7 hřebíčků, půl lžičky skořice
Všechny ingredience spojte v těsto, které na vále řádně zpracujete. Těsto nechte odpočinout v lednici minimálně dvě hodiny, lepší však bude, zůstane-li tam přes noc.
Z odleželého těsta oddělujte kousky, které napěchujete do formiček vymazaných máslem nebo sádlem a vysypaných moukou. Pracny pečte v troubě na 170 °C asi 12–15 minut. Po upečení pracny vyklopte z formiček a uložte do papírové krabice vystlané pečicím papírem. Skladujte na chladném místě.
Ať se vám povedou!

Koupit Meduňku