Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 10/2020

Vážení čtenáři a milí přátelé,
tentokrát začínám tyto řádky psát do bloku na břehu řeky Vltavy, která mě provází celým mým životem. Vždycky mě fascinuje, jak je hluboká, tajemná, jak má pokaždé jinou barvu, jinak voní a stále plyne a uhání kamsi v dál. Je jako žena, protože se neustále proměňuje a přináší život.
A také se stejně jako život nedá zastavit, což mě zase přivádí k úvahám na téma koronaviru.
V létě, kdy byla – tedy kromě jízdy v pražském metru – uvolněna přísná preventivní opatření kvůli jeho šíření, jsem vnímala obrovskou touhu lidí po obyčejném životě, který najednou získal na nebývalé hodnotě. Sednout si do letní zahrádky s přáteli na pivo, toulat se svobodně krajinou, obejmout se s blízkými atd. atd. V této souvislosti mi také přicházelo na mysl, že kromě vydávání různých zákazů a příkazů je určitě také třeba posilovat v lidech vědomí vlastní zodpovědnosti a přirozenou morálku. Je to totiž víc než jakékoliv nařízení. Každý z nás si to může trénovat zejména ve chvílích, kdy je třeba dát ze všeho nejvíc na vlastní zdravý rozum. S tím se však určitě nekříží vzájemný mezilidský respekt a ohleduplnost. A to mě zase vede k tomu, co mi při nedávném rozhovoru pro vánoční vydání Meduňky řekl duchovní učitel a léčitel (jak to jen dát do slov?!?) Jiří Ledvinka. Vysvětlil mi, že vše, co prožíváme, je důležité pro náš další vývoj, kdy se z člověka má vyvinout lidská bytost. Ta stojí výš než člověk, neboť chápe duchovní přesah života a je ve spojení s tím (lépe řečeno s Ním), z něhož vzniká naprosto vše. Na to jsme nyní ve shonu za zlatým teletem obecně jaksi zapomněli.
Bohužel nám to přineslo i řadu tzv. civilizačních nemocí, a jak na dalších stránkách uvádějí naši autoři, mnoho mají nyní v rukou právě ženy, neboť jsou přirozeně více napojené na svoji intuici i na srdce – a to je dnes ten nejdůležitější kompas. Platí to však tehdy, jsou-li spojeny se svojí nejhlubší podstatou a přirozeností, což ale v současnosti pokulhává. Důvody jsou nasnadě – ženy se chtěly vymanit z područí mužů, což se v západních zemích podařilo, jenže se bohužel přehouply do dalšího extrému. Své o tom bohužel vím i z vlastního života.
Ženám a skutečnému ženství se v této Meduňce věnujeme zase po roce. Věříme, že si v tématu, ale i v povídání s MUDr. Helenou Máslovou, která se věnuje psychogynekologii, najdete to své. V rozhovoru mimo jiné připomíná, jak je důležité, aby ženy byly spontánní, tvořivé a radovaly se.
Podzim je tady, a tak si meduňkovské čtení můžete vychutnat v pohodlném křesle s hrnkem dobrého čaje anebo na lavičce v parku spolu se slunečními paprsky. A nezapomeňte se přitom těšit i z padajícího barevného listí. Kdo se pořádně rozhlédne (tj. udělá to srdcem), uvidí zázrak všude, kam se podívá.

S láskou
Věra Keilová

Obsah

Rozhovor s MUDr. Helenou Máslovou 6
Mgr. Věra Keilová

TÉMA: ZDRAVÁ A SPOKOJENÁ ŽENA

Úcta k ženám, úcta v partnerství 10
MUDr. Jan Vojáček

Přírodní cestou k vytouženému miminku 12
MgA. Zdeňka Vaculík Erlebachová

Zrání ženy 14
Milena Králová

Znovuzrozené šestinedělí 17
Zuzana Junková

Obličejová jóga v kanceláři 19
Ing. Yvona Švecová

Čtyři tváře ženy 20
Michaela Křížová

Po stopách Artemis 22
Ing. Věra Šimonová

Zmužštění bělošky 24
Mgr. Naďa Pažoutová

První žlutý: čílovej kořínek 28
Václav Větvička

Očkování proti chřipce
a koronavirus 30
prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.

Píseň mého srdce 32
Ing. Jiří Mazánek

O čem bude šeptat
mariánský sloup 34
Jiří Glabazňa

Proč nás bolí záda a klouby? (1) 38
MUDr. Ludmila Eleková

Zimní spánek
aneb Jak si kdo ustele 41
Eva Joachimová

Nechtěnost – opomíjené téma 42
Mgr. Marie Plochová Hlávková, Ph.D.

Největší biologický experiment 43
Ing. MgA. Marek Kopčaj

Kolem historických staveb
Říčanska a Kouřimska 44
MUDr. Rudolf Zemek

Henri Monfort o výživě pránou 45
Mgr. Věra Keilová

Astrokukátko 46
Ing. Zdeněk Bohuslav

Řádková inzerce

Řádky proti samotě

Koupit Meduňku