Meduňka,  Pro inspiraci,  Psychologie,  Rady a tipy

Ze zářijové Meduňky: Jak se psychicky otužit…

Hlavní téma zářijové Meduňky je věnováno zdravému otužování. Když se řekne otužování, většinou si všichni přestaví díru vysekanou do ledu a statečné tužilce, nořící se odhodlaně do ledové vody. Málokomu vytane na mysli fakt, že bychom se měli otužovat také mentálně – a právě o tom píše ve svém článku psycholožka, lektorka a koučka Ing. Mgr. Radka Loja... V rámci tématu zářijového čísla pro vás naši autoři připravili opravdu vydatnou porci informací o tom, jak k otužován přistupovat, pokud nám má přinést lepší zdraví. Nevhodným otužováním si totiž můžeme spíše uškodit…Meduňka je stále k dostání na stáncích PNS a v některých obchodech nebo je také k dispozici v eletronické verzi na emedunka.cz


Ukázka z článku:

Vzchop se! Vykašli se na to. Když nejde o život, jde o nic. Uvidíš, to se vyřeší, za chvíli to bude dobré. Vzpomeň si, na tu paní, o které si nedávno četla ve zprávách, ta to měla fakt těžké. Hlavně se usmívej…   

Podobné věty si často říkáme nebo slýcháme od druhých, když prožíváme nějakou situaci, která je pro nás obtížná. A těch život přináší celkem dost. Například: Kolegyně v práci vás pomlouvá, víte o tom, ale bojíte se to řešit. Kamarádka často chce, abyste jí pohlídala děti, a vy máte strach odmítnout. Ráda byste se přihlásila na vysokou školu, ale co když neuděláte zkoušky? Chcete pozvat kolegyni na kávu, ale předem počítáte s tím, že vás odmítne. Procházíte partnerským rozchodem a cítíte se stále hůř a hůř. Dostala jste v zaměstnání výpověď a pociťujete bezmoc, nespravedlnost i obavy, že už nikdy žádnou práci nezískáte. Vážně jste onemocněla. Někdo blízký vám zemřel.    
V hlavě se vám prohánějí různé katastrofické scénáře, myšlenky přeskakují jedna přes druhou, cítíte strach, bezmoc, vztek, beznaděj, tělo se stáhne, vnímáte vnitřní neklid a nedokážete rozumně jednat. „Jak to?“, ptáte se. „To jsem tak málo psychicky odolný/á?“ Rozhodně ne. Podobným způsobem reaguje většina z nás.
Na naší psychické odolnosti se podílí mnoho faktorů. Velkou roli hraje naše emoční hodnocení závažnosti obtížné situace. Nesrovnávejte se s druhými, každý je totiž citlivý na něco jiného. Buďte k sobě laskaví a dejte si čas.
Také jste zdědili určité fyzické a psychické struktury, vzorce chování a prožívání.Velmi důležité bylo, jak se rodina, ve které jste vyrůstali, stavěla k nepříjemným situacím. Co jste tam odkoukali a co jste se tam naučili? Viděli jste spíše bezmoc a postoj „s tím se nedá nic dělat“, „proč se to stalo zrovna mě“? Nebo spíš aktivní přístup „to zvládnu“? Nebojte se, pokud budete chtít, vzorce se dají přenastavit.
Pro naši psychickou otužilost mají velký význam všechny naše neúspěchy, ze kterých jsme se dokázali vzpamatovat. Pokud je dobře uchopíme, mohou nám velmi obohatit život a stát se našimi vnitřními zdroji při zvládání dalších náročných situací. „Když jsme to zvládli tenkrát, tak teď to zvládneme taky.“ To je důležitá „mantra“. Když s klienty řešíme jejich současné problémy, často stavíme právě na tom, co jim v minulosti pomohlo.
Jistě jste slyšeli či četli o lidech, kteří se dostali téměř na úplné dno, ale dokázali se z něj odrazit a nastartovat novou kariéru, manželství… a často to potom bylo mnohem lepší, než si v době řešení životní krize vůbec dokázali představit.
Moje klientka, paní Marta, se před třemi lety rozešla se svým dlouholetým přítelem a řešila, kde bude bydlet a jak se postará o svého syna. Dnes je spokojeně vdaná, našla si nového partnera a mají spolu dceru.
Petr přišel před čtyřmi lety o práci a narodilo se mu postižené dítě. Dnes mají s manželkou vlastní firmu, péči o dítě zvládají a uvažují o dalším miminku. Honza přestal ve třetím ročníku gymnázia chodit do školy a bral drogy, za pět let se do školy vrátil a teď odmaturoval. Z příběhů s dobrým koncem mám vždy velkou radost. Všichni, kdo je čteme, z nich můžeme čerpat energii a naději, která nám dá psychickou podporu. Jak říká J. K. Zinn (jeden z hlavních průkopníků Mindfulness): „Pokud dýcháte, máte stále naději.“    
Vyzkoušejte následující praktické cvičení:
Sepište si všechny vaše zdroje. Co se vám podařilo, co máte k dispozici, co vám dělá radost … A také všechny vaše neúspěchy. Jak jste se z nich poučili? Jak to uděláte příště? Jakou máte naději?

Vlastnosti psychicky odolných lidí
Na základě své psychologické a lektorské praxe jsem si všimla, že psychicky odolní lidé mají několik společných vlastností: Věnují stejné množství pozornosti příjemným i nepříjemným zážitkům. Většina z nás má totiž tendenci mnohem více řešit to nepříjemné. Např. vaše dítě přinese domů na vysvědčení samé jedničky a jednu trojku. O čem budete večer přemýšlet? Pokud stále dokola ve své mysli převalujete negativní myšlenky, obíráte se o životní energii, která vám potom chybí např. na tvoření, prožívání radosti a předcházení problémům.
Zkuste si po dobu jednoho měsíce každý večer před spaním napsat minimálně deset věcí, které vám ten den udělaly radost a za které můžete být vděční. Nemusí to být nic velkého. Třeba jste našli čtyřlístek nebo váš vlakový spoj přijel na čas. Neberte to jako samozřejmost. Oceňte to! Tato technika je silná a dokáže během jednoho měsíce přesměrovat zaměření vaší pozornosti více na pozitivní věci, kterých byste si běžně ani nevšimli. A navíc těsně před spaním prožijete znovu trochu radosti a vděčnosti. 
Další vlastností psychicky otužilých lidí je, že jsou otevřeni novým zkušenostem a vítají změny.
Odpovězte si na otázku, jak se stavíte ke změnám? Nemusí jít o závažné změny, lze to poznat i podle drobností, např. přestěhovali vás do jiné kanceláře, máte vyplňovat odlišný formulář, změnily se jízdní řády, zavřeli vám oblíbenou restauraci. Jak to prožíváte? Pokud vás to štve, zkuste na tom zapracovat...

Koupit Meduňku