Meduňka,  Pro inspiraci

UŽ JE TADY! KDO? ZÁŘIJOVÁ MEDUŇKA PŘECE!

Milí čtenáři, věříme, že vám tyto trochu pošmourné dny rozjasní zpráva o novém čísle Meduňky, které právě vychází. A je na co se těšit!
Meduňku si můžete koupit ve stáncích PNS, v některých obchodech, pokud dáváte přednost elektronické formě. podívejte se na emedunka.cz

Už na jaře jsme si v redakci naplánovali, že téma zářijového čísla věnujeme OTUŽOVÁNÍ, které se v poslední době stalo takřka módním trendem. Pokud jste se rozhodli s otužováním začít, právě teď, na sklonku léta, je na to nejlepší čas. Naši autoři pro vás v rámci tématu připravili 9 článků, ve kterých najdete nejen všechny informace potřebné pro zdravé otužování, ale i další souvislosti.
MUDr. Ludmila Eleková například vysvětluje, proč je zdravé občas zažívat nepohodlí – protože pokud ho nezažíváme, odpíráme tím tělu důležité genetické signály. MUDr. Jan Vojáček ve svém článku Hormeze aneb rovnováha nade vše píše o potřebě udržování homeodynamické rovnováhy pro dlouhodobé zdraví. Že přesně nevíte, co se pod tímto pojmem skrývá? Dozvíte se v článku. (Prozradíme, že se týká stav. stresorů – faktorů, které nás mohou vychylovat ze zdravé trajektorie života.) Iva Lhotská v článku Jak a proč se otužovat připomíná benefity otužování, ale také to, že otužování je běh na dlouhou trať a že existují i jiné možnosti, než se nořit do ledové vody. A radí, jak začít od úplných začátků. Pohled tradiční čínské medicíny na otužování přináší MUDr. Dagmar Komárková i naši stálí autoři MUDr. Vlaďka Strnadelová a Jan Zerzán. Vysvětlují, že při otužování je třeba zohlednit, že každý z nás jsme jiný konstituční typ a co vyhovuje jednomu, může z hlediska celkové energetické bilance druhému uškodit. Pokud chceme začít s otužováním a nemáme dostatek energie, je nezbytným prvním krokem doplněné naší qi (energie čchi). V rámci tématu najdete i několik článků, zaměřených na psychické souvislosti a dopady otužování – Irena Kupková připomíná, že fyzické otužování vnáší často do našeho denního života nové podněty a díky nim se mohou dít i další životní změny. A dvojice autorek – Judita Peschlová a Radka Loja radí ohledně možností mentálního otužování… Díky našemu “otužovacímu speciálu“-J budete prostě vědět vše potřebné – a můžete začít!
Titulový rozhovor tentokrát představuje ultramaratonského běžce, držitele několika rekordů a zakladatele běžecké školy Miloše Škorpila. Tento sympatický muž už k běhu přivedl tisíce lidí, svými aktivitami pomáhá druhým a sám říká, že běh je pro něj meditací, která člověka může přivést k poznání svého nitra i k sebepřijetí.
V tradičním bylinářském článku si pan Václav větvička tentokrát všímá bylinky nenápadné, ale jedlé, chutné a také úporné – popence obecného.   
Občas nás žádáte o rady, jak léčit ekzém u dětí i dospělých. Článek o zkušenostech s léčbou ekzému homeopatií připravila homeopatka Hana Poukarová. Konvenční medicína většinou užívá kortikoidní masti, což ovšem problém trvale neřeší. Z hlediska homeopatie jsou symptomy ekzému pouze důsledkem narušení organismu, který je třeba vhodně zvoleným lékem nebo sekvencí více léků uvést  do rovnováhy. Jak, kde a kdy sbírat a sušit bylinky, které nabízí příroda v pozdním létě, a jak je uskladnit, aby si svou léčivou sílu uchovaly až do zimních dní? Ve svém článku poradí Markéta Růžena Vopičková a upozorní nás také na tři zajímavé bylinky tohoto období, které možná zatím nesbíráte… Víte třeba, co všechno „umí“ kokoška pastuší tobolka?
Klinická naturopatka Iveta Kulhánková nás každý měsíc seznamuje s některými zdravými potravinami, často přidává i své oblíbené a vyzkoušené recepty. V tomto čísle se Iveta v dobrém slova smyslu „rozmáchla“ a podrobně se rozepsala o luštěninách, které jsou důležitou součástí zdravého a pestrého jídelníčku (a podělila se s námi o recept na čočku po indicku, který dostala od sympatické slečny v Indii…)
V seriálu Největší biologický experiment píše jeho autor Marek Kopčaj tentokrát kromě jiného třeba o svých zkušenostech z cesty po Jižní Koreji, kde sledoval závislost místních dětí na mobilech a tabletech.  Eva Joachimová přináší v článku Matka – syn a rituál následování inspiraci, jak pomocí pěti elementů vylepšit, obnovit a posílit to, co nejvíce potřebujeme.  
V oblíbené Astroporadně odpovídá astropsycholožka Marie Plochová Hlávková na čtenářský dotaz, týkajíc se vlivu negativních emocí v těhotenství na zdraví dítěte. V rubrice Zaujalo nás váz zveme na Mezinárodní kongres zdraví 2021 v Praze, který bude ve dnech 10.-12. září probíhat v 3D aktivním prostředí a každý se na něj může registrovat zdarma.  A to jsme ještě neprobrali všechno – zářijová Meduňka toho nabízí ještě víc…tak se přesvědčte sami! Milí přátelé, připravovali jsme ji pro vás pečlivě a s láskou, tak si ji nezapomeňte koupit a přečíst.  Ať je vám k užitku!   

                                         Vaše redakce

Koupit Meduňku