2021,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 9/2021

Milí čtenáři,
vítejte u zářijové Meduňky. Přichází k vám v čase pozdního léta, kdy se letní energie zklidňuje, příroda vydává svoji úrodu a my se začínáme připravovat na přicházející podzimní dny. A s tím vám Meduňka může pomoci!
V hlavním tématu se věnujeme zdravému otužování. Právě konec léta je totiž nejvhodnějším časem, kdy s otužováním začít. Pokud si pozorně pročtete články našich autorů, budete vybavení dostatečnými informacemi, abyste se – když se rozhodnete „do toho jít“ – otužovali zdravě a neublížili si. MUDr. Ludmila Eleková vysvětluje, proč nepohodlí prospívá zdraví, MUDr. Jan Vojáček doporučuje omezovat působení stresorů vytvořených člověkem a zvyšovat vliv přirozených stresorů posilujících odolnost, jako je právě chlad a hlad. Otužování těla ovlivňuje také naši psychiku, vnáší do života oživující energii a bývá podnětem k životním změnám, píše ve svém článku Irena Gloria Kupková. Otužování ale není vhodné pro každého – každý vycházíme z jiného zdravotního základu. Z pohledu tradiční čínské medicíny (TCM) je rozhodující stav ledvin, jak vysvětlují ve svém článku MUDr. Vlaďka Strnadelová a Jan Zerzán. A MUDr. Dagmar Komárková upozorňuje, že podle TCM je otužování velkou zátěží pro naši obrannou energii, a pokud jí máme málo, saháme do energetických rezerv organismu, což zdraví neprospívá.
V nové Meduňce najdete i mnoho dalších článků – třeba o tom, jak sbírat, sušit a skladovat bylinky, aby nám jejich síla vydržela až do zimních dnů (radí Markéta Vopičková), nebo jaké jsou možnosti léčby ekzému pomocí homeopatie (Hana Poukarová).
Respondentem titulního rozhovoru je ultramaratonský běžec Miloš Škorpil, který přivedl k běhu už tisíce lidí. Učí lidi běhat tak, aby poznali své běžecké a potažmo i životní tempo, opustili hektický životní model a nenakládali si víc, než zvládnou.
Nejspíš bych se měla do Milošovy běžecké školy přihlásit. Zrovna o letošní dovolené na chalupě se mi nedařilo najít správné tempo = poměr mezi aktivitou a odpočinkem. Všude jsem viděla práci: sekat trávu, bojovat se slimáky, plevelem a neustále vznikajícími pavučinami (ve starém stavení pavouci prostě jsou), umýt okna, natřít lavičku… S pocitem, že „nestíhám“, jsem kmitala od jednoho k druhému a pro samou aktivitu se nemohla dostat sama k sobě ani k vnitřnímu klidu. Bylo třeba radikálně změnit přístup a postoj. Jednoho dne jsem „práci volající ze všech rohů“ nevyslyšela, naordinovala si „pomalý čas beze spěchu a bez hodinek“ – a najednou to šlo a bylo to úžasné.
K tématu odpočinku jsem našla pěkné myšlenky na nečekaném místě – na nástěnce jednoho plzeňského kostela. Dovolím si jich pro inspiraci pár citovat. Odpočinek může být: příležitostí k zamyšlení nad sebou a k přehodnocení zaběhaných životních cest, pro načerpání sil pro tělo i ducha a k poznání, že se svět bez nás nezhroutí, časem pro blízké lidi a pro obdivování Božího díla. Odpočinek nemá být: pobíháním od památky k památce, otrockou prací, jiným výrazem pro lenost a zahálku. Po dobré rekreaci se vracíme do svého běžného prostředí posilněni a z dobré rekreace se nemusíme rekreovat.

Přeji vám příjemné babí léto, přátelé!
Zuzana Paulusová

Obsah

Rozhovor s Milošem Škorpilem 6
Mgr. Věra Keilová

TÉMA: OTUŽUJEME SE ZDRAVĚ

Nepohodlí prospívá zdraví 10
MUDr. Ludmila Eleková

Hormeze aneb rovnováha nadevše 13
MUDr. Jan Vojáček

Důležité rady pro každého 14
Mgr. Věra Keilová

Jak a proč se otužovat 16
Iva Lhotská

Příležitost k životní změně 20
Irena Gloria Kupková

Otužování ano, ale… 21
MUDr. Vladimíra Strnadelová,
Jan Zerzán

Pohled tradiční čínské medicíny 23
MUDr. Dagmar Komárková

Jak se psychicky otužit 24
Ing. Mgr. Radka Loja

Mentální otužování 26
Judita Peschlová

Poponek opuňka 28
Václav Větvička

Jak na homeopatickou
léčbu ekzému 30
Hana Poukarová

Abeceda zdravých potravin 32
Ing. Iveta Kulhánková

Bylinky pozdního léta 36
Ing. Markéta Růžena Vopičková, Ph.D.

Píseň mého srdce 40
Ing. Jiří Mazánek

Největší biologický experiment 42
Ing. MgA. Martin Kopčaj

Matka – syn a rituál následování 44
Eva Joachimová

Astroporadna 45
Mgr. Marie Plochová Hlávková, Ph.D.

Astrokukátko 46
Ing. Zdeněk Bohuslav

Řádková inzerce

Řádky proti samotě

Koupit Meduňku