Bylinky,  Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Výživa a zdravá strava,  Zdraví

Inspirace z meduňkové knihovničky: Znáte fenykl?

Také se vám stalo, že jste v obchodě se zeleninou váhali nad krásnou bulvou fenyklu, ale nakonec jste si ji do nákupního košíku nedali, protože jste si nebyli jisti, co s ní vlastně udělat a jak ji zpracovat?  Tak to se teď může změnit! Potřebnými informacemi – a to zdaleka nejen o fenyklu, ale i o mnoha dalších druzích „živého koření“ vás vybaví kniha Simony Procházkové nazvaná Léčivá síla čerstvého koření. Simona se o bylinky dlouhodobě zajímá a hodně o nich ví, takže při četbě této knihy budete rozhodně „v dobrých rukou“. Kniha vyšla před časem v edici Knihovnička Meduňky a je u čtenářů velmi oblíbená pro svou praktickou užitečnost – nabízí obrovské množství receptů a rad ohledně různých druhů čertvých bylin a koření. A kdy jindy používat při vaření a grilování čerstvé bylinky, než právě teď, když léto je za dveřmi? Koukněte na náš e-shop nebo na www.knihovnička medunky.cz

Z kapitoly o fenyklu  z knihy Léčivá síla čerstvého koření:

Fenykl – zažene hlad
Fenykl, latinsky foeniculum vulgare je vytrvalá bylina, dorůstající do výšky dvě stě centimetrů. Původní planý fenykl rostl ve Středozemí a v Malé Asii. Z plané formy vznikly kulturní odrůdy, jako jsou kořenný a hlíznatý, jinak nazývaný řapíkatý neboli buloňský fenykl. Kořenný fenykl bývá pěstován jako dvouletý nebo i víceletý. Nápadné jsou silné rýhované lodyhy s jemně členěnými zpeřenými listy. I s květními okolíky, objevujícími se v létě, z květů se pak vyvíjí semena, trochu chutnají po anýzu a vypadají jako malé půlměsíčky. Za své léčivé účinky vděčí vysokému obsahu silic.
Název fenykl pochází z latinského „foenum“ neboli seno, je to kvůli vůni. Tato rostlinu již v dávných dobách využívali Číňané, Indové a Egypťané jako prostředek chránící před hadím jedem a před jedem škorpionů, dále jako vynikající oční lék a také jako prostředek napomáhající hubnutí. Lidé věřili, že vůně fenyklu má schopnost zahnat zlé duchy a chránit před působením kouzel. Dioskorides a Hippokrates doporučovali tuto bylinu pro posílení tvorby mateřského mléka. Římané využívali jeho vlastnosti ke zlepšení zažívání. Ve středověku se fenykl žvýkal kvůli potlačení zvuků kručení v žaludku během kostelní mše.

Pěstování fenyklu
Tato bylina má ráda plné slunce a teplo, aby i semena mohla dobře dozrát. Protože má dlouhý, kůlový kořen, musí být půda předem hluboko zpracovaná a také výživná, vápenitá a dobře propustná.

Léčivé účinky fenyklu
Ze semene se připravuje čaj, který pomáhá při žaludečních a střevních obtížích, rovněž zmírňuje nadýmání. Ze semen této rostliny se připravuje účinný čaj, který pomáhá zklidnit žaludek a střeva. Také při průduškových problémech, astmatu udělá dobrou službu, protože výborně odhleňuje. Slabý fenyklový čaj je vhodný i pro malé děti, které mají problémy s kolikami a kašlem. Nedávné výzkumy potvrdily, že fenykl snižuje toxické působení alkoholu na lidský organismus.

Čaj proti nadýmání
Při nadměrném nadýmání si můžeme pomoci čajem z jednoho dílu semene fenyklu, jednoho dílu máty, jednoho dílu květu heřmánku a jednoho dílu semene kmínu. Všechny uvedené přísady smícháme, čaj si připravíme tak, že jednu polévkovou lžíci směsi přelijeme třemi dcl vroucí vody a necháme patnáct minut louhovat. Pak scedíme, čaj popíjíme po douškách.

Fenyklová masáž proti kašli
Když smícháme čtyři polévkové lžíce olivového, mandlového či sezamového oleje a přidáme k němu čtyři kapky éterického fenyklového oleje, získáme tak velmi účinný prostředek na masáž hrudníku při dráždivém a suchém kašli. Postiženému nanášíme dvakrát denně a zakryjeme ručníkem.
POZOR: Fenyklový olej není vhodný pro osoby s epilepsií a těhotné ženy v prvních čtyřech měsících těhotenství.

Fenykl v kuchyni
Fenykl je nasládlý, chutí mírně připomíná lékořici. V kuchyni se jemně nasekané listy přidávají do salátů, vařené zeleniny, do polévek a nádivek tučných ryb. Lodyhy jsou vhodné do salátů. Semena se přidávají do omáček, k rybím jídlům, pečiva. Jemně nakrájenou nať má vysoký obsah vitamínu C a dalších cenných látek. Je proto výborné jí konzumovat syrovou v různých salátech, získáme tak úžasnou prevenci mnoha onemocnění, včetně onkologických.
Ve francouzské kuchyni jsou oblíbené listy fenyklu, aromatizují se jimi omáčky vinaigrette a majonézy.
Fenykl je výborný v kombinaci s chilli, oreganem a petrželkou.
Když roztlučeme fenyklové semena v hmoždíři, jeho vůně se tak bude moci lépe rozvinout. Mletá semena se musí skladovat uzavřená, aby k nim nemohl vzduch, jinak rychle ztrácejí své aroma.

Fenykl s rokfórovou omáčkou
Potřebujeme: 4 hlízy fenyklu, 75 g strouhaného rokfóru, 1 polévkovou lžíci zakysané smetany, 20 g másla, 20 g hladké mouky, 270 ml mléka s fenyklovým vývarem, 1 lžíci nasekaných fenyklových listů na ozdobu
Postup: Fenyklové hlízy rozkrojíme na výšku, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme do varu a následně vaříme na mírném ohni dvacet minut, dokud nejsou hlízy měkké. Pak necháme odkapat a 150 ml tohoto vývaru dáme stranou. Omáčku si připravíme tak, že rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání smažíme asi dvě minuty. Postupně pak přiléváme mléko s fenyklovým vývarem a vaříme pár minut, dokud nezískáme hladkou omáčku. Pak do ní přidáme nastrouhaný sýr a dle chuti osolíme a opepříme. Musíme však dbát na to, aby omáčka nezačala vařit. Nakonec do ní vmícháme zakysanou smetanu a ještě několik minut prohřejeme. Fenykl naskládáme na talíř, zalijeme rokfórovou omáčkou a ozdobíme nasekanými fenyklovými listy.

Fenyklová polévka
Potřebujeme: 20 g másla, 4 nakrájené bulvy fenyklu, 1 cibuli, 2 žloutky, 150 ml smetany ke šlehání, 500 ml mléka, 1 litr vody či zeleninového vývaru, mořskou sůl, pepř, 2 bobkové listy
Postup: V hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm fenykl s cibulí. Pak zalijeme vodou a mlékem, přidáme sůl, pepř, bobkový list a vaříme na mírném ohni asi dvacet minut. Pak vyndáme bobkový list a polévku dobře propasírujeme přes nerezové sítko. Nakonec přidáme rozmíchané žloutky ve smetaně, zamícháme, ale polévku už nevaříme, protože by se srazila.

Koupit Meduňku