Rychlý recept na víkend: Jarní dobroty – zeleninové pomazánky
Venku je hezky a možná se nám nechce o víkendu trávit zbytečně mnoho času v kuchyni… Zkuste si připravit některou z těchto pomazánek – jsou rychlé, dobré, zdravé – a jistě s nimi sklidíte úspěch. Hodí se na toasty nebo jako dip k tyčinkám, které vyrobíme ze zeleniny a pokud se chystáte na grilování, jistě je taky oceníte…
(Recepty jsou od Simony Procházkové).
Kedlubnová pomazánka
1 tvaroh popřípadě tofu * 1 bílý jogurt * 15 dkg jemně nastrouhané kedlubny * 10 dkg jemně nastrouhané syrové mrkve * mořská sůl
Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, osolíme. Pro pikantnější chuť lze i opeřit. Namažeme na veku a ozdobíme zelenou petrželkou.
Celerová pomazánka
1 celer * 3 lžíce zakysané smetany * 1 cibulka * 2 natvrdo uvařená vejce * mořská sůl * řeřicha, lístky mladé kopřivy, pažitka
Postup: Celer očistíme, uvaříme a najemno nastrouháme. Cibulku a zelené bylinky nadrobno nakrájíme a postupně přimícháme k celeru. Podle chuti osolíme a můžeme podávat.
Mrkvová pomazánka
3 větší mrkve * 2 mladé cibulky * 1 rajče * 4 lžíce zakysané smetany * 2 natvrdo uvařená vejce * mořská sůl * petrželka, lístky mladé kopřivy, řeřicha a pažitka
Postup: Mrkev dobře očistíme a najemno nastrouháme, přidáme nakrájená vejce, nadrobno nakrájenou cibulku a zelené koření. Vše smícháme se zakysanou smetanou a dle chuti odolíme.