Meduňka

Vítáme červnovou Meduňku!!!

Milí čtenáři a přátelé Meduňky, právě vyšlo červnové číslo. Bude vám dělat společnost na přelomu jara a léta a my všichni v redakci věříme, že to pro vás bude společnost příjemná i užitečná. Zakoupíte ji na stáncích PNS, v některých obchodech nebo můžete číst na emedunka.cz
A co si v novém čísle přečtete? Je toho opravdu hodně!

Komu jsme tentokrát věnovali hlavní téma, jasně prozradí název tématu: nazvali jsme ho ZDRAVÉ DĚTI, SPOKOJENÍ RODIČE. A dětem a jejich rodičům je tentokrát věnován i titulní rozhovor, ve kterém jsme si povídali s PhDr. Michaelou Vítečkovou, Ph.D., která se už řadu let věnuje pedagogickému poradenství a má v tomto oboru opravdu bohaté zkušenosti. Při rozhovoru jsme toho probrali mnoho, od výběru vhodné školy, přes svobodné školství i klasické pojetí školy, mluvili jsme o tom, jaké jsou současné české děti a jestli to mají lehčí nebo složitější než jejich vrstevníci před několika desetiletími, dotkli jsme se i spirituální výchovy a uvažovali nad tím, co by měli rodiče udělat pro to, aby z jejich dítěte vyrostli fyzicky i psychicky zdravý člověk. Paní doktorka Michaela je přesvědčena,  že zásadní podmínkou je láskyplné rodinné prostředí a tvrdí, že láska umožní, aby lidé vzkvétali – a tak jsme také náš rozsáhlý rozhovor nazvali. Zkušenosti dr. Vítečkové z její poradenské činnosti jsou velmi poučné a inspirativní a rozhovor opravdu stojí za přečtení.
Ještě nikdy jsme se v Meduňce jako samostatnému tématu nevěnovali něze – až v tomto čísle, kde najdete další velmi zajímavý rozhovor, tentokrát s rodinným terapeutem Jiřím Haldou, který je přesvědčen, že něha je nejzákladnější emocí, kterou potřebuje člověk v každém věku (a potřebují ji dokonce i zvířata…). V dětství by mělo být dítě od svých rodičů něhou bohatě syceno, aby ji pak během svého života mohlo předávat dál a aby to „umělo“. A co dělat, když rodiče něhu „neumějí“ nebo ji nepovažují za důležitou? Jak se liší mužská a ženská něha? A jaké je místo něhy v partnerském vztahu? O tom všem i o řadě dalších souvislostí hovoří Jiří Halda srozumitelně a pěkně. Je to výborný rozhovor a rozhodně ho nevynechejte.      
Milo Mahdall ve svém článku nazvaném Kdy začít vychovávat děti na tuto otázku odpovídá a také zdůrazňuje, že děti potřebují mít vymezeny hranice a mantinely a také v životě potřebují pozitivní vzor, o který by se mohly opřítJak přežít s dětmi digitální dobu?  O tom píše Lída Charvátová, která má v tomto směru zkušenost se svými dvěma dětmi a ví, že cesta přísných zákazů situaci neřeší – děti pak mají snahu rodičovské zákazy obejít a ztrácejí k rodičům důvěru. Lída se s nám podělí o své zkušenosti s řešením takovýchto situací. Jak léčit krátkozrakost u dětí pomocí metody Přirozené zlepšování zraku poradí lektorka této metody Yvona Švecová. Pěkný článek na citlivé téma dětské sexuality připravila zkušená pedagožka Milena Králová. Rodiče často váhají, odkdy je vhodné s dětmi na toto téma začít mluvit a jak k němu vůbec přistupovat, jaký slovník při vysvětlování zvolit atd. Tím vším a ještě řadou dalších otázek se autorka v článku zabývá.
V několika článcích se věnujeme zdravému stravování, protože to, jak se dítě v dětství stravuje, samozřejmě ovlivní jeho další vývoj. Naturopatka Iveta Kulhánková zdůrazňuje, že strava pro malé děti má být kvalitní zdravá, ale neměla by být pro matku ani dítě zdrojem stresu.V článku Jakuba Bolka se dočtete o hummusu – zdravé a výborné pomazánce z cizrny a z dalších ingrediencí. Tato pochoutka má zajímavou historii a je vhodná i pro děti, třeba jako pomazánka na celozrnné pečivo a tedy zdravá školní svačina. V seriálu Abeceda zdraví se tentokrát věnujeme chřestu (právě totiž je sezona chřestu) a autorka Iveta připravila i několik osvědčených receptů. Stravy se týká také rozsáhlý článek MUDr. Zuzany Vančuříkové Trávicí systém a naše strava z pohledu tradiční čínské medicíny. Přináší poněkud odlišný pohled na stravu z pohledu energie potravin a dozvíte se např., co dělat, když máme v těle nadbytek horkosti či chladu – potraviny se pohledem čínské medicíny dělí podle povahy na chladné, osvěžující, neutrální, teplé a horké. I když nejste přívrženci čínské medicíny, dozvědět se něco o tomto rozdělení potravin a o dalších souvislostech je důležité pro to, abychom si uvědomili, jak to vlastně s naším tělem je a jak s ním (ne)zacházet.
Oblíbený botanik Václav Větvička se tentokrát věnuje lopuchu a Jiří Mazánek napsal další pěknou úvahu o potřebě lásky… Různorodá témata, že? A právě tak to v Meduňce chceme – aby si každý mohl najít něco, co ho zajímá.
MUDr. Ludmila Eleková napsala pokračování článku Moje úvahy o covidu, tentokráty vysvětluje, proč se tak liší příznaky u různých lidí a také navrhuje určité možnosti prevence – velmi důležitý je např. vitamin D, dále například selen a zinek.  Astropsycholožka a terapeutka Marie Plochová Hlávková uzavírá svůj seriál o práci na sobě a radí, jak si vybrat dobrého terapeuta, pokud se rozhodneme se ponořit „do svých vlastních hlubin“.
Eva Joachimová poradí, jak se léčit pomocí barev – např. žlutá barva pomáhá u dětí proti rýmě, věnujeme se také aktuální problematice sítí 5G v dalším článku od Marka Kopčaje. A protože se blíží letní slunovrat, neopomněli jsme ani tento důležitý bod v rámci ročního cyklu a  poradíme, jak uvít svatojánskou kytici z devatera kvítí či vyrobit tzv. Janův olej z třezalky… A ještě mnoho dalších informací přináší nová Meduňka, tak si ji nenechte ujít.
Přejeme příjemné čtení!

Koupit Meduňku