Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy

Místa se zvláštní silou: Vlčí kámen

Pokud čtete Meduňku pravidelně, asi víte, že pro nás naše spolupracovnice Ing. Markéta Růžena Vopičková připravuje seriál krátkých článků o výjimečných energetických místech, nacházejících se v naší zemi. V zářijové Meduňce Markéta představuje nepříliš známé místo zvané Vlčí kámen. Nevyrazíte na výlet?-:)


Ve východní části Krušných hor se nad obcí Mikulov, malebnou vískou s hrázděnými domy, vypíná skupinka několika skal, vyhlídka zvaná Vlčí kámen. Z vrcholu ve výšce pouhých 613 m n. m je pěkný výhled do širokého okolí.
Skalní vyhlídka je dobře dostupná po turistické trase spojující Mikulov a město Dubí na Teplicku. Nejsnáze se na vyhlídku dostanete pěšky z obce Mikulov, odkud půjdete po modré turistické značce a zhruba po jenom kilometru dojdete k rozcestníku s odbočkou k Vlčímu kameni. Od rozcestníku je už vyhlídka vzdálená asi 200 metrů. Cesta z Mikulova se vine po rovině, jen posledních pár metrů je potřeba vystoupat, ale výstup není nijak náročný.
Skalky vyhlídky jsou romantické, rozeklané a je z nich překrásný výhled do širokého okolí. Za dobré viditelnosti půlkruhový výhled umožňuje pozorovat velkou část Českého Středohoří s dominantním kuželem Milešovky i výraznými vrcholy hor Kletečná a Kloč, dále Doupovské hory i vzdálenější pahorkatinu Džbán. Dobře je viditelný celý teplický region, město Teplice budete mít jako na dlani, téměř magicky v krajině působí jezera, která vznikla rekultivací vytěžených ploch.
Zajímavostí Vlčího kamene však nejsou jen pěkné výhledy, ale také neobvykle načervenalé zbarvené skály. Geologicky zaměření návštěvníci jistě rozpoznají červený křemenný porfyr a mohou v místě obdivovat různé skalní útvary, například balvanové proudy, mrazové sruby a úpatní haldy.
Skalní vyhlídka nepatří k nejnavštěvovanějším místům v regionu, nejspíš na ní stanete osamoceni. A je to dobře, budete mít tak víc času vnímat sílu místa. Vyhlídce dominuje torzo snad bleskem sežehnutého a časem vyběleného stromu. Pro mě je to dokonalá vizuální kulisa umožňující uvědomit si pomíjivost života. Místo je jako stvořené pro meditaci a duševní zastavení, zklidnění i očistu. Silná pozitivní energie místa hovoří o čistotě, lásce a nejvyšší harmonii. Zkuste se zaměřit na minulost a skrze ni vědomě vnímat a přijímat přítomnost. Zdánlivě jednoduché zadání, ale ruku na srdce, až příliš často myslíme na to, co bude, aniž bychom vnímali to, co je právě tady a teď.  Uvědomte si bytí, prožijte minuty na vrcholu intenzivně.
Otevřete srdce i mysl, snad pro vás výhled do kraje bude silným impulzem do života, který vás nabije pozitivní energií a pomůže udržet či získat životní rovnováhu.

                                                                                Ing. Markéta Růžena Vopičková, Ph. D.

Koupit Meduňku