2021,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 6/2021

Milí čtenáři,
vítejte u červnové Meduňky! Obklopuje nás kvetoucí jaro, dny se prodlužují a protiepidemiologická opatření se zmírňují – nejsou to důvody aspoň k mírnému optimismu? Přáli bychom si, aby k vašemu optimističtějšímu životnímu pocitu přispěla i nová Meduňka, kterou právě otevíráte.
Její hlavní téma je věnováno dětem. Co mohou rodiče udělat pro dobrý a šťastný život svých potomků? Podle jedné moudrosti by jim měli dát kořeny a křídla. Po přečtení článků našich autorů bych ještě mnohé doplnila – láskyplné rodinné prostředí, zážitek krásy, spoustu něhy, ale také mantinely a hranice. „Krásno a láska vždy umožní vyrůst něčemu silnému, láska umožní lidem vzkvétat,“ říká v titulním rozhovoru pedagožka a poradkyně dr. Michaela Vítečková.
Rodinný poradce Jiří Halda (rozhovor s ním je první částí tématu) považuje za nejzásadnější emoci něhu. Nejdříve se potřebujeme něhou nasytit – a to se má dít právě v dětství, abychom pak měli kapacitu ji vracet druhým. K dobrému životu podle něj kromě něhy patří ještě něžná pozornost a pravidla. O potřebě vymezení hranic a mantinelů při výchově dětí píše ve svém článku i Milo Mahdall a připomíná, že děti potřebují mít v životě pozitivní vzor, o který se mohou opřít. Podle Yvony Švecové jsou láska, chvála a pocit bezpečí důležitými předpoklady i při léčbě dětské krátkozrakosti, protože kvalita zraku úzce souvisí s našimi emocemi, a důležitost laskavého a citlivého přístupu rodičů vyzdvihuje ve svém článku o dětské sexualitě Milena Králová…
Láska, něha, pozornost… Říkám si, jestli „my v Meduňce“ – tedy naše redakce, naši autoři a respondenti rozhovorů, nepůsobíme v kontextu současného pragmatického a rychlého světa (byť covidem dočasně zpomaleného) tak trochu jako parta pošetilých snílků, kteří propagují takového „staré“ hodnoty… Neměli bychom se raději věnovat něčemu utilitárnějšímu? Poskytovat nějaké sofistikovanější návody?
Věřím, že právě takto se věnujeme tomu nejpodstatnějšímu. Láska, něha i pozornost jsou – řečeno jazykem pragmatického světa – převzácné „komodity“, o to víc luxusní, že je nelze vyrobit, vynutit, ukrást ani objednat v e-shopu. Jejich přítomnost nebo naopak absence v životě dítěte zásadně ovlivní kvalitu a podobu celého jeho budoucího života, a co si budeme povídat, toužíme po nich i my dospělí. Láskyplné vztahy jsou nejúčinnější prevencí proti strachu a nejistotě, které současný svět přináší víc než dost, a člověk v dětství bohatě sycený něhou má tu nejlepší výzbroj pro překonávání budoucích životních výzev a překážek.
V tomto čísle samozřejmě najdete i mnoho podnětných a zajímavých článků s praktickými informacemi a radami – třeba na téma zdravá výživa, protože k dobrému životu jistě patří i zdravé a dobré jídlo, stejně jako pěkná svatojánská kytice z devatera léčivých bylin (i o ní se v Meduňce dočtete). Červnová Meduňka je svým obsahem pestrá jako tato kytice, tak ať se vám líbí a je vám k užitku!
Přeji vám hezký začátek léta!

Zuzana Paulusová

Obsah

Rozhovor s PhDr. Michaelou
Vítečkovou, Ph.D. 6
Mgr. Zuzana Paulusová

TÉMA: ZDRAVÉ DĚTI,
SPOKOJENÍ RODIČE

Proč potřebujeme něhu? 10
Mgr. Jarmila Skopalová

Kdy začít vychovávat děti? 14
Milo Mahdall

Strava malých dětí –
hlavně bez výčitek 16
Ing. Iveta Kulhánková

Jak přežít s dětmi digitální dobu 18
Lída Charvátová

Krátkozrakost u dětí 20
Ing. Yvona Švecová

Dětská sexualita 21
Milena Králová

Hummus pro děti i pro dospělé 24
Jakub Bolek

Píseň mého srdce 28
Ing. Jiří Mazánek

Abeceda zdravých potravin 30
Ing. Iveta Kulhánková

Nos mi po něm opuch’ 32
Václav Větvička

Trávicí systém a naše strava
z pohledu tradiční čínské medicíny 34
MUDr. Zuzana Vančuříková

Moje úvahy o covidu (2) 38
MUDr. Ludmila Eleková

S čínskou medicínou
za harmonií života 41
Eva Joachimová

Proč se nořit do svých
vlastních hlubin 42
Mgr. Marie Plochová Hlávková, Ph.D.

Svatojánská kytice 44
Ing. Markéta Růžena Vopičková, Ph.D.

Astrokukátko 46
Ing. Zdeněk Bohuslav

Největší biologický experiment 47
Ing. MgA. Martin Kopčaj

Řádková inzerce

Řádky proti samotě

Koupit Meduňku