Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Recepty

Z meduňkové knihovničky: Šeříky až bílé, začnou kvést…

…zpívá se v jedné starší romantické písni… Když kvetou šeříky, je jaro už v plné síle a ukazuje se ve své nejpůvabnější podobě. Kvetoucí šeříkový keř je nejen pěkný na pohled, ale také krásně voní a jeho snítky ve váze ozdobí každý stůl… Věděli jste, že tento krásný keř má využití i v léčitelství? A napadlo by vás třeba udělat si z šeříkových květů čaj nebo z nich dokonce vyrobit nanuky?? Vidíte, Markétu Cipprovou Vopičkovou to nejen napadlo, ale recepty vyzkoušela a sepsala do své knihy s názvem Nejlepší je domácí s podtitulem Výrobky pro  zdraví, krásu a čistotu. Kniha plná rad, nápadů a receptů patří do meduňkové edice a získáte ji na www.knihovnickamedunky.cz

Šeřík – sladké mámení
Šeřík obecný je keř s výraznými květy rozkvétajícími na přelomu dubna a května. Pochází z jihovýchodní Evropy a z poloostrova Malé Asie. V Česku tedy není původním druhem, často však bývá volně vysazován v parcích a zahradách, lemuje silnice, tvoří živé ploty či předěly, v teplejších oblastech dokonce zplaněl a můžete se s ním setkat opravdu všude. Šeřík v parcích a zahradách se často využívá k okrasným účelům, proto byl v historii hojně šlechtěn, a tak existuje mnoho kultivarů různých barev, lišících se plností, velikostí i tvarem květů. Jedno mají ale všechny šeříky společné – je to jejich silná, až omamná vůně, která se line zvláště v teplých podvečerech kolem kvetoucích keřů. Vůně šeříku má uklidňující účinky, působí proti úzkosti, bojuje proti bolesti hlavy, dokonce vytváří přátelskou a otevřenou atmosféru, zmírňuje následky hádek a stmeluje lidi.

Šeřík v léčitelství
Dříve byl šeřík v lidovém léčitelství hojně užíván proti horečce, revmatismu, bolestem hlavy i v léčení dalších neduhů. Nyní se k němu postupně v léčitelství vracíme, může za to jistě i jeho krásná a výrazná barva květů, které se jako jediné z šeříku využívají. Ale šeřík není tak neškodný, jak by se na první pohled mohlo zdát, plod, kůra, listy a kořeny šeříku obsahují látku syrigin, která při styku s lidskou pokožkou či sliznicí může působit dráždivě a vyvolat alergickou reakci. Pyl ze šeříku je také známým alergenem, a tak posezení v blízkosti kvetoucího šeříku není pro každého.
Šeřík kvete na přelomu dubna a května. Pro zpracování sbírejte plně rozvité květy. Můžete zvolit květy bílé, lila i temně fialové barvy. Důležité je i vhodné místo sběru, nesbírejte květy ze šeříků v blízkosti silnic nebo ze šeříků, které tvoří předěly, také otrhat květy v parku by nebylo dobré. Ideální jsou osamělé keře v rozích velkých zahrad a podobně. Květy se obvykle zpracovávají čerstvé, respektive mírně zavadlé, ale je možné je i sušit. Květy šeříku pro sušení odstopkujte, sušte rozprostřené v tenké vrstvě na vzdušném místě ve stínu nebo polostínu. Suchý květ ukládejte do vzduchotěsné dózy nebo do plátěného pytlíku, který zavěsíte na vzdušném suchém místě. Z čerstvých květů můžete připravit třeba šeříkový sirup, osvěžující zmrzlinu nebo šeříkový olej.

Šeříkový čaj 
Z květů šeříků lze připravit aromatický čaj, jenž bojuje proti bolestem v krku, bolestem hlavy i migrénám, revmatismu a dně, dále urychluje metabolismus a napomáhá trávení.
1 lžíce sušených květů, 250 ml vody
Jednu lžíci sušených květů zalijte 250 ml vroucí vody a nechte asi půl hodiny louhovat v zakrytém hrnku. Výluh slijte a pijte, dokud je vlažný.

Šeříkový sirup
0,5kg třtinového cukru, 0,5 litru vody, 0,5 litru otrhaných květů šeříku, 1/2 lžičky kyseliny citronové, citronová šťáva z jednoho malého citronu, 5 kuliček mrazených borůvek nebo ostružin, které dodají barvu
Květy šeříku oberte od stopek, zbavte broučků a nečistot a nechte mírně zavadnout. Poté květy nasypte do hrnce s vodou, ve které jste rozpustili třtinový cukr a kyselinu citronovou. Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut na mírném ohni. Nakonec sirup ochuťte citronovou šťávou, a jestli chcete, obarvěte borůvkami či ostružinami. Ještě horký sirup přeceďte přes husté sítko do čistých lahviček a zavíčkujte. Můžete sterilovat nebo uchovávejte v lednici.
Skvělou chuť sirupu můžete využít např. pro přípravu domácí limonády, ale i k ochucení dezertů a dalších pokrmů. Sirup můžete využít jako základ výtečné zmrzliny.

Šeříkové nanuky s meduňkou a proseccem
1 díl šeříkového sirupu, 1 díl prosecca, několik malých lístků meduňky, polévková lžíce očištěných květů šeříku
Květy šeříku a malé lístky opatrně vmíchejte do sirupu, přidejte prosecco a ještě jednou promíchejte. Směsí naplňte tvořítka na nanuky a nechte zmrazit.

Koupit Meduňku