Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Recepty

Může se hodit: Bramborové rady

V edici Knihovnička Meduňky vyšlo už 50 titulů a jednou z hlavních deviz a výhod této edice je její tematická rozmanitost. Je to samozřejmě záměr = snažíme se, aby si mezi knihami z této edice vybral opravdu každý. A tak mezi nimi najdete tituly zaměřené na oblast péče o zdraví, výchovu dětí, psychologii, partnerské vztahy, jógu, ezoterická témata, živoní i profesní zkušenosti našich autorů, ale také knihy zaměřené ryze prakticky, mezi něž patří i kuchařky. Z oblíbené kuchařky s pěkným názvem Babiččino kuchařské umění od Marcely Šebestové jsme tentokrát vybrali na ukázku právě něco velmi praktického = rady týkající se přípravy brambor a možnosti použití brambor, které jsou jednou z našich nečastějších a také nejvíce oblíbených potravin. Tuto knihu i další tituly meduňkové edice získáte na www.knihovnickamedunky.cz NEBO www.obchodmedunka.cz

Z knihy Bramborová kuchařka – rady, které se mohou hodit každému, zvláště začínajícím kuchařům…-:)

  • Brambory vařené ve slupce se lépe loupou, když přidáme do vody pár kapek oleje.
  • Aby se bramborové knedlíky nerozvařily, přidáme do vařící vody 2 polévkové lžíce hladké mouky.
  • Horkou vodou z vařených brambor snadno uvolníme ucpaný odpad.
  • Bramborová kaše získá zvláštní chuť, když ji připravíme s trochou kokosového mléka.
  • Malé brambory obalíme plátkem slaniny a pečeme v troubě 30 minut.
  • Brambory skladujeme v suchém a chladném sklepu, škodí jim přímé světlo.
  • Studený vařený brambor nastrouhaný do těsta nahradí jedno vejce.
  • Starší brambory vaříme bez slupky a místa, kde začínají klíčit, pečlivě vykrojíme.
  • Když přesolíme polévku, vhodíme do hrnce oloupaný syrový brambor a povaříme.
  • Aby byly koláče z kynutého těsta déle vláčné, přidáme do těsta trochu vařených, jemně nastrouhaných brambor.
  • Smažené bramborové hranolky solíme těsně před podáním, aby nezvlhly.
  • Namrzlé brambory přeneseme do teplé místnosti a rozložíme je na tác. Když je po několika dnech vaříme, první vodu slijeme, zalijeme novou vařící vodou se solí a přidáme lžíci octa, kmín a kousek zelené petrželky.
  • Brambory vařené ve slupce vybíráme stejně velké, aby se rovnoměrně uvařily.
  • Bramborové těsto rychle zpracujeme, protože řídne.
  • Aby byly bramboráky křupavé, před smažením přidáme do těsta strouhanku, na kilogram brambor 3 polévkové lžíce.
  • Starší brambory budou dobré, když do vody při vaření přidáme lžičku octa a kousek masoxu.
  • Lepkavé bramborové těsto bez problémů rozválíme, když váleček namažeme olejem.
  • Bramborové hranolky nikdy neohříváme na tuku v pánvi. Vložíme je do síta, zavěsíme nad hrnec s trochou vařící vody a ohřejeme nad párou. Neztvrdnou, ani se nerozmočí.
  • Bramborák bude pikantnější, když do těsta nastrouháme trochu syrové mrkve.
  • Květinám prospěje, když je občas zalijeme vychladlou vodou z vařených brambor.
  • Příbory se budou krásně lesknout, když je na 10 minut ponoříme do vody, kde se vařily brambory, a potom je pečlivě utřeme.
  • Oloupané brambory se rychleji uvaří, přidáme-li do vody kousek másla.
  • Bramboráky budou lépe stravitelné, když do těsta přidáme trochu prášku do pečiva a necháme těsto chvíli kynout.
  • Brambory, které chceme péct ve slupce, vložíme nejdříve na 10 minut do vařící vody, změknou tak mnohem dříve.
  • Nové brambory se lépe škrábou, přidáme-li do vody hrst kuchyňské soli.
  • Bramborové a kynuté těsto se při zpracování nebude lepit na ruce, když do pokožky rukou pečlivě vetřeme tuk nebo olej.
  • Šťouchané brambory před opékáním zakápneme několika kapkami citronové šťávy.
  • Do mletého masa můžeme místo vajec dát nastrouhaný syrový brambor.
  • Brambory nastrouhané na bramborák přelijeme menším množstvím vařícího mléka, získají krásnou žlutou barvu.
  • Bramborové slupky pálíme v kamnech, zabraňují usazování sazí v komíně.
  • Opékáme-li brambory na tuku, posypeme je hrubou moukou, budou chutnější a růžové.
  • Aby bramborová kaše nechutnala stále stejně, zamícháme do ní občas lžičku hořčice nebo tavený sýr.
  • Do bramborového salátu přidáme nastrouhané kyselejší jablko, získá svěžejší chuť.
  • Nikdy nepoužíváme nazelenalé brambory, jsou zdraví škodlivé, obsahují jedovatý solanin.
  • Vychladlé brambory se snáze loupou a nakrájené se při pozdějším zpracování neslepují dohromady.
  • K přípravě gratinovaných brambor použijeme místo normálního másla nízkotučné a smetanu ke šlehání nahradíme smetanou do kávy. Ušetříme nejméně polovinu kalorií.
  • Do bramborového těsta můžeme přidat trochu octa – na 1 kg 2,5 lžíce. Těsto se dobře rozválí a knedlíky se nerozvaří.
  • Pečené brambory s pikantní příchutí připravíme tak, že ke konci pečení přidáme trochu kremžské hořčice.
  • …a to zdaleka nejsou všechny rady…-:) – více v knize Babiččino kuchařské umění !!!