Meduňka,  Péče o tělo,  Zdraví

„Otužilci jsou extrémně veselí…“

… říká herečka Sandra Pogodová v článku o novém trendu otužování, který si můžete přečíst v dubnovém čísle Meduňky. Pokud jste aktuální Meduňku ještě nečetli, dá se to napravit = je totiž stále ještě k dostání na stáních PNS, v obchodech nebo také na emedunka.cz … Sandra v článku, který připravila V. Keilová, vysvětluje, co ji na otužování přitahuje a vypráví, jak s ním začínala…

Z článku z dubnové Meduňky:

„Bylo opravdu těžké přežít tuhle zimu, a před každým, kdo to prožil s nadhledem, smekám. Když svítí sluníčko, člověk všechno zvládá líp, ale když je zima, tma a ještě k tomu epidemie, takže nemůžeme ani do kavárny, je to síla,“ říká herečka Sandra Pogodová. Sama svoji imunitu a také psychiku posiluje hlavně otužováním. V Meduňce se tomuto tématu budeme věnovat více v září a probereme přitom všechny zdravotní rizika i benefity, ale teď se pojďme společně Sandrou Pogodovou osvěžit v jarních vodách.

Je jisté, že na současnou popularitu otužování plaváním či sezením v přírodní vodě po celý rok má vliv hned několik věcí najednou. Jednak jsou za tím odvážné kousky „ledového muže“, Holanďana Wima Hofa, jeho knihy a videa, ale zároveň to lze přičíst na vrub i znemožnění a silnému omezení jakýchkoliv jiných sportovních aktivit v souvislosti s epidemií. Sportoviště i tělocvičny se zavřely a volnočasové aktivity bylo najednou možné provozovat pouze pod širým nebem. Mnoho lidí tím také při epidemii začalo právě otužováním posilovat svoji imunitu. Není tedy divu, že se během posledních měsíců stalo doslova trendem. Herečka Sandra Pogodová s ním začala už vloni na jaře.

Sbírání zkušeností aneb jak na to
„Všichni víme, že rok 2020 byl velmi náročný, ale čemu se divíme, vždyť předem na to už upozorňovali mnozí, např. S.N. Lazarev, kterého často sleduju. Říkal, že nastane čas na obrácení se do sebe a lidstvo přitom bude procházet zkouškou, která bude jednou z nejtěžších,“ začíná s poutavým vyprávěním herečka, která před epidemií hrála především v Divadle Na Fidlovačce a letos doufá, že si zahraje hlavně v muzikálu s písněmi Waldemara Matušky s názvem Láska nebeská v divadle Broadway. Stejně jako její další kolegové a hlavně diváci se těší, až se divadla zase otevřou. Nicméně i kdyby to tak nebylo, našla si další zájmy a koníčky – otužování a psaní.
Sandru Pogodovou jsme vám v Meduňce před časem již představili i v titulovém rozhovoru, a tak možná víte, že k péči o své zdraví přistupuje zodpovědně a rozhodně není pasivním konzumentem výdobytků moderní medicíny. Vždy se zajímala o tzv. zdravý životní styl, a právě proto chodila dlouhá léta také pravidelně – zhruba dvakrát týdně – plavat do bazénu v Praze-Podolí. Když byl však na jaře 2020 pro veřejnost uzavřen, rozhodla se zkusit plavání venku a doma začala s poctivou přípravou.
„Říká se, že když se člověk otužuje a drží půsty, nepotřebuje doktory, a navíc jsou to metody, které jsou úplně zadarmo,“ začíná s líčením svého otužování, s nímž vloni v květnu začala pravidelnými ranními studenými sprchami. „Ta úplně první trvala jen tři vteřiny,“ směje se Sandra dnes. „Řvala jsem u toho, jako kdyby do mě někdo zapíchnul vidličku, a sousedi si chudáci asi mysleli, že mi někdo ubližuje. Druhý den jsem už dala pět vteřin a připadala si jak „geroj“, a když jsem se postupně dostala na minutu, cítila jsem se už jako absolutní vítěz.“ Tím to ale pro herečku neskončilo. O fenomén otužování se začala zajímat hlouběji a postupem času se prý na vlastní kůži přesvědčila o tom, že lidské tělo je prostě zázrak…

„Nejlepší je samozřejmě začít s tím v létě a nepřestávat se ve venkovních vodách koupat, ani když voda postupně zchladne z 20 na 18 či 16 stupňů Celsia a pak to jde ještě níž. Léto jsem strávila hojnými návštěvami říčních břehů, rybníků i biotopů a pak jsem v tom pokračovala i na podzim a v zimě. A nebyla jsem na to sama, protože v létě jsme se s kolegyní Nelou Boudovou domluvily, že se budeme otužovat společně. Přihlásily jsme se do 1. plaveckého klubu otužilců, kteří mají svoji základnu v Praze-Bráníku a obě jsme také absolvovaly zátěžovou zkoušku u lékaře, abychom věděly, že jsme po zdravotní stránce v pořádku a máme zdravé srdce. Většinou chodíme plavat samy, ale v klubu otužilců jsme se registrovaly hlavně proto, abychom se mohly účastnit závodů. Letos byly většinou kvůli epidemii zrušené, jinak bychom se jich už zúčastnily. Konal se jen memoriál Alfréda Nikodéma, jenomže tam byla tak šílená fronta na testy na Covid, že jsme se sebraly a šly si radši zaplavat do Bráníka. Tam nebyla ani noha, jen kachny, labutě a jedna volavka.“

Otužilci se koupou celoročně venku alespoň jednou za týden a Sandra Pogodová není výjimkou. „Vybírám si hezká místa, řeky, ale i biotopy či pískovny. A předtím si doma vždycky pustím nějaké video s Wimem Hofem, kde třeba sedí ve vysekané díře v ledu se zamrzlými vousy, takže si pak ve vodě, která má v zimě kolem čtyř stupňů, připadám jak v Karibiku,“ směje se herečka. Než vleze do vody, vždy se také podle zavedených pravidel rozdýchá a protáhne.

Jak to funguje

Jak naše tělo reaguje na ponoření do studené vody? Dostane se do silného stresu a okamžitě stáhne krev ze všech končetin do středu těla, kde jsou orgány potřebné k přežití. Jakmile pak člověk z vody vyleze, tělo krev opět pustí do končetin, které jsou ale studené jak led, takže krev se zde ochladí a putuje zpátky do hrudníku a k orgánům, které tak jsou silně stimulovány. Navíc se do těla vyplavují endorfiny.

Jak to ale nepřehnat? „Když člověk leze do studené vody, vždycky se přemáhá, ale po 1–3 minutách se začne cítit dobře. Aby se nepodchladil moc, neměl by však v zimě zůstávat v chladné vodě déle než 20 minut. I tak se stane, že tělo po studené koupeli zachvátí třes, čímž si vyrábí teplo, aby se orgány zahřály co nejrychleji. Když vylezu z vody, celé tělo je totiž úplně rudé a ruce a nohy mám jako led,“ líčí herečka. Otužování si však chválí hned z několika důvodů, a ten nejzásadnější je, že zatímco dříve trpěla každým rokem v zimě kašlem a rýmou, letošní zimu prý ani nezakašlala. Nicméně i tak přiznává, že patrně největší benefit otužování ve studené vodě je v pozitivním vlivu na psychiku. (Otužovat se dá totiž i vzduchem, když se například začneme o něco méně oblékat – pozn. aut.). 

„Ano, nejvíc to je o hlavě! Když Wim Hof přišel před lety o milovanou manželku a zůstal sám se čtyřmi dětmi, hledal něco, při čem ho přestane bolet duše a tenhle efekt mělo právě otužování. Když totiž vlezete v zimě do vody, nemáte čas na depku a soustředíte se jenom na to, abyste přežili. Především musíte pořádně dýchat, aby se nedostavila křeč. Hlava je vypnutá a nemá čas myslet na blbosti. A nejskvělejší je, že tento odstup pak člověk začne uplatňovat i za běžných životních situací.“ Stejný efekt se ostatně dostavuje např. i u adrenalinových sportů. Otužilci jsou podle Sandry proto také extrémně veselí lidé, kteří si hned tykají a mají specifický smysl pro humor.

Koupit Meduňku