Meduňka,  Pro inspiraci

Vítáme říjnovou Meduňku: S novou Meduňkou je den hezčí a zajímavější!

… a ten den právě nastal, protože říjnové číslo Meduňky právě vyšlo! Je čerstvé, nové a „nabušené“ – plné skvělých informací! Milé čtenářky a vážení čtenáři, nezapomeňte si Meduňku koupit (na stáncích PNS nebo v obchodech), můžete číst i v elektronické verzi – koukněte na emedunka.cz


A co všechno pro vás naši autoři ve spolupráci s naším redakčním týmem v novém čísle připravili? Je toho opravdu hodně!

Hlavní téma tohoto čísla Meduňky jsme nazvali ZDRAVÁ A SPOKOJENÁ ŽENA. Každý rok se totiž v jednom čísle věnujeme speciálně ženám (a to ženám všeho věku) a jejich zdraví fyzickému i psychickému, ale také jejich kráse, půvabu, vztahům, které je obklopují. V našem tématu se dočtete zajímavé tipy na ozdravení žen v různých oblastech jejich života. Za pozornost rozhodně stojí rozhovor redaktorky Věry Keilové s MUDr. Helenou Máslovou, která se v Centru psychosomatické medicíny věnuje psychogynekologii a pomáhá ženám s psychickou stránkou jejich potíží, která hraje roli nejen u problémů s početím.        
Do „ženského“ tématu přispěl svým článkem Úcta k ženám, úcta v partnerství i známý lékař MUDr. Jan Vojáček. O recept vyzkoušenou a osvědčenou bylinkovou kúru z tuzemských bylin, která výrazně podporuje otěhotnění, se s námi podělila Zdeňka Vaculík Erlebachová. Pracujete hodně u počítače a často se přistihnete, že máte zaťaté čelisti, strnulé svaly na obličeji a že skoro nemrkáte? Přesně o tom napsala článek certifikovaná lektorka obličejové jógy Yvona Švecová – a samozřejmě poradila krátkou, ale účinnou sestavu na procvičení, která je opravdu v silách každé(ho) z nás. O zrání ženy píše Milena Králová, článek o znovuzrozeném šestinedělí připravila Zuzana Junková, nad čtyřmi tvářemi ženy se zamýšlí Michaela Křížová, o archetypu bohyně Artemis píše Věra Šimonová a o „zmužštění“ ženy Naďa Pažoutová. 
Nastal podzim, a tak jsou v ordinacích praktických lékařů opět k dispozici vakcíny proti chřipce. Letos jsme k vakcinaci obzvláště vybízeni vzhledem k epidemii nového typu koronaviru, nicméně – jak ve svém článku vysvětluje naše spolupracovnice prof. Anna Strunecká, nelze předpokládat, že by běžné očkování proti chřipce mohlo zabránit nákaze koronavirem.  
Nový seriál MUDr. Ludmily Elekové se věnuje pohybovému systému a problémů s tím spojeným. Toto téma se týká skoro každého z nás – patří sem totiž např. bolesti zad, kloubů, skolióza, osteoporóza, artróza a další potíže. Co se děje s našimi těly a proč nás tolik bolí? Budete se postupně dozvídat ve fundovaných, a přitom čtivých článcích paní doktorky Elekové. 
Letos na jaře byl na pražském Staroměstském náměstí po více než stu letech opět vztyčen mariánský sloup z roku 1650. Tato informace nejspíš trochu zanikla v záplavě jiných zpráv, a tak o tom mnozí z nás ani nevěděli. I proto v tomto čísle nabízíme článek Jiřího Glabazni s názvem O čem bude šeptat mariánský sloup, v němž se jeho autor zamýšlí nad „skrytými“ dimenzemi tohoto díla a nad tím, jaké „vyzařování“ a působení přinese obnovený sloup na jemných rovinách do okolního prostoru.
Meduňka je časopis zabývající se zdravým životním stylem a hledá a přináší odpovědi na otázky, jak si zachovat zdraví a dobrou kondici – proto zařazujeme aktuálně také seriál o tzv. elektrosmogu. Toto téma totiž ziskává v současnosti na důležitosti ještě více v souvislosti s plánovaným zaváděnim sítě 5 G. Autorem seriálu je Ing. MgA. Marek Kopčaj a první díl se jmenuje Největší biologický experiment.

To vše – a ještě mnoho dalšího si přečtete v nové Meduňce, kterou tímto vítáme a přejeme jí, aby se vám líbila, zajímala vás a byla vám k užitku. Přejeme příjemné čtení – a přívětivý říjen!    
Redakční tým Meduňky

Koupit Meduňku