2021,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 4/2021

Milí čtenáři, vážení přátelé,
velice nás těší, když se z vašich dopisů dozvídáme, že Meduňka je vaší oblíbenou společnicí a nacházíte v ní nejen užitečné rady, ale také potěšení. Věřte, že právě to je naším cílem, obzvláště v této nesnadné transformační době. Být spokojený, ba dokonce šťastný, je dnes opravdu výzvou!
Co se týče štěstí, teprve nedávno jsem se dozvěděla, že jako Mezinárodní den štěstí byl vyhlášen 20. březen. Volba tohoto data mě vlastně vůbec nepřekvapila, protože tento čas je spojený s počátkem jara. A s nástupem světlého období roku – jak tomu říkali naši předci – automaticky začínáme vždy pociťovat štěstí a příval nové energie. Věřím, že se to nezmění ani letos. Osobně to každým rokem cítím stále silněji – slunce, čistá voda a čerstvý vzduch jsou pro naše tělesné, ale i psychické zdraví prostě základ.
Co je vlastně skutečné štěstí? Stav vnitřní harmonie, která není závislá na vnějším dění, což je ta nejvyšší meta. Cesta k ní však vyžaduje neustálý trénink a je stěžejní naplní naší životní cesty, protože vede k postupnému osvobození. Když se na tuto cestu vydáme, poznáme i skutečnou lásku a pokoru, jejichž velmi výstižným vyjádřením je známá mantra „Kéž jsou šťastny všechny bytosti“. Už není možné přát zdraví a štěstí jen sobě nebo svým blízkým, které máme rádi, ale postupně začínáme milovat i všechny ostatní. Dokážeme soucítit s programy jejich ega (osobnosti) stejně jako se svými, což je cesta k sebepřijetí a umění mít se rád. Víme, že vše projevené nám pouze cosi ukazuje o našem vlastním nastavení – ať už stávajícím či minulém – a také o tomto světě čili o dimenzi duality. Věřím tedy, že zatímco držíte v rukou dubnovou Meduňku, cítíte vnitřní radostné chvění nejen z probouzejícího se a nikdy nekončícího života, ale i z hlubiny vlastní studnice lásky a poznání sebe sama jako božské částečky.
Tematicky je toto vydání věnováno především zdraví našeho trávení, a tím samozřejmě i střev, což má zásadní význam pro dobré fungování celého organismu. Kromě důležitých zdravotních rad a doporučení, jež nám předkládají naši odborníci, tomu pomůžeme i tím, že ke svému zažívacímu traktu budeme cítit vděčnost za jeho úžasnou práci, a také budeme pamatovat na to, že je třeba jíst v klidu těla i mysli. V praxi to například znamená jíst vždy vsedě v dobrém psychickém rozpoložení a mít na jídlo dostatek času. Po jídle se pak držíme doporučované zásady „rest and digest“ (odpočívej a zažívej), protože trávení jídla by mělo být vskutku zážitkem! Chvíli tedy zůstávejme v klidu i poté, co se nasytíme. Je tu ale i řada dalších zajímavostí. Věděli jste například, že naše tělo zpracovává potravu zcela jinak, když se přitom díváme do zeleně, nebo když naopak sledujeme obrazovku počítače? Bylo dokázáno, že složení světelného spektra, jemuž jsme vystaveni před obrazovkou, našemu trávení vůbec neprospívá. Obdobně nevhodné je jíst po západu slunce, kdy se tělo již připravuje na zcela jiné procesy. Jíst a žít zdravě by zkrátka mělo pro nás být naprosto přirozené.

Srdečně
Věra Keilová

Obsah čísla

Rozhovor s Ing. Danou Steinovou 6
Mgr. Zuzana Paulusová

TÉMA: ZDRAVÁ STŘEVA A DOBRÉ TRÁVENÍ

Střeva jako druhý mozek 10
MUDr. Jan Vojáček

Střevní mikrobiom a jeho obnova 11
Charlotte Matysková

Pro zdravé zažívání 14
MUDr. Vladimíra Strnadelová
Jan Zerzán

Bylinky pro zdravé trávení 16
Bc. Martin Kolár

Strava a psychika 18
Milena Králová

Spokojené střevo 19
Ing. Yvona Švecová

Bylinky pro zdravá střeva 21
MgA. Zdeňka Vaculík Erlebachová

Když ve střevech vzniká plyn 24
MUDr. Jan Miklánek, Dr. h.c

Domácí pomoc
při onemocněních žlučníku 25
Ing. Markéta Růžena Vopičková Ph.D.

Píseň mého srdce 28
Ing. Jiří Mazánek

Žabr – lesní konopí 30
Václav Větvička

Abeceda zdravých potravin 32
Ing. Iveta Kulhánková

Sandra Pogodová:
Otužilci jsou extrémně veselí 34
Mgr. Věra Keilová

Problémy pohybového systému:
Proč cvičit? 36
MUDr. Ludmila Eleková

Jak pracovat s přítomným
okamžikem 40
Mgr. Marie Plochová Hlávková, Ph.D.

Největší biologický experiment 42
Ing. MgA. Martin Kopčaj

S čínskou medicínou
za harmonií života 44
Eva Joachimová

Řádková inzerce

Řádky proti samotě

Koupit Meduňku