Knihovnička Meduňky,  Meduňka

Zamilujte se do života!

… a  to i přesto, že čas, který zorvna prožíváme, rozhdoně není  nejveselejší… Co dělat, aby nás strach nepřipravil o chuť do života a jak si udržet radost a dobrou mysl? To vše a ještě mnoho dalších inspirativních myšlenek a informací si přečtete v knize, kterou její autorka Dita Lyner nazvala tímto sugestivním názvem: Zamilujte se do života s Kundaliní jógou. Nemusíte se bát – pokud nechcete cvičit, nemusíte -:)…  Kniha ovšem obsahuje také mnoho konkrétních technik, cvičení a meditací, které může vyzkoušet každý zájemce (i když zatím nemá  s jógou žádné zkušenosti), tyto cviky a techniky potěší na duchu i na ozdraví tělo… Knihu získáte na www.obchodmedunka.cz

V následujícím úryvku z knihy Zamilujte se do života s Kundaliní jógou se autorka Dita zabývá rolí intuice v našem životě: K čemu nás vede? Co nám ukazuje? Nasloucháme jí?

Intuice v našem životě
Všichni ji máme, všichni jsme o ní slyšeli, ale velmi často ji necháváme spát
… Intuice je pro člověka jedním z největších darů, který mu umožňuje najít svoji vlastní cestu, jak být zdravý, milovat a plnit si své sny. Intuice je ale velmi jemná, proto musíme být sami velmi tišší a pozorní, abychom ji mohli vnímat. Na cestě k intuici je důležité přiznat svoji vnitřní jemnost, vnímavost a existenci nehmatatelného. Bez tohoto uvědomění nemůžeme přiznat existenci tak jemného nástroje, jako je intuice.
Intuicí k nám promlouvá vesmír. Intuice nám slouží jako naše obrana před nebezpečím. Intuice je naše pravá i levá ruka.
Jak je možné, že se o intuici neučíme ve škole? Jak je možné, že se o ní tak málo mluví, proč se jí někteří bojí? Proč jí mnohdy pohrdáme nebo děláme, že vůbec neexistuje?
Nahání nám strach. Nedá se změřit, zvážit, nedá se zatím, prokazatelně vědecky vysvětlit. Co neumíme vysvětlit, vědecky prokázat, tak často děláme, že není, a bojíme se toho. A i přesto ona intuice existuje a je jí úplně jedno, zda ji můžeme nějakým vědeckým pokusem dokázat.
Proč bychom jeden z obrovských darů, které nám příroda nadělila, měli zahodit jen proto, že ho neumíme používat? Naučte se používat intuici a váš život získá úplně jiný rozměr.
Intuice vám ušetří spoustu zklamání, bolesti, trápení, ale i času a peněz. Ochrání vás i vaše nejbližší před nebezpečím. Je to naše přímé spojení s vesmírnou silou.
Důvěru k intuici je potřeba trénovat. Často se hlas intuice zamění s hlasem ega nebo strachu. Je to ve chvíli, kdy zůstáváme ve své hlavě. Kdy se snažíme vší silou zaslechnout svůj vnitřní hlas a ještě dopředu víme, co nám má říci. Buďte si jisti, že toto není intuice.
Intuice s vámi promlouvá v meditaci. Meditace je jediný způsob, který dokáže čistit naši mysl. Je to takový kartáček na mysl. Bez denního čištění se mysl stává přeplněná odpadem a v takovém stavu je velmi těžké hlas intuice zaslechnout.
S intuicí je potřeba navázat spojení, kontakt, zjistit, jak k nám promlouvá, jak se projevuje. Každý může se svou intuicí hovořit vlastní řečí. Každý z nás je jiný, a proto i projev a mluva intuice jsou různé. Někdo ji cítí více na fyzické rovině v podobě emocí, pocitů, napětí až bolesti nebo uvolnění. K jinému více přicházejí slova nebo obrazy a zvuky. Vše je správně!
Kde vzít odvahu začít se intuicí řídit? V sobě!
Představte si, že intuice je takový váš semafor. Pojedete, když bude svítit červená? Autem jistě ne, protože víte, že je to nebezpečné. Proč byste to tedy udělali v případě, že červenou před vás postavila vaše intuice? Téměř vždy je to STRACH!
Přece nemohu někoho zklamat a odmítnout pozvání, dárek, něco……
Toto musím udělat, očekává se to ode mne. Intuice křičí: „Nedělej to!“ a my vědomě a dobrovolně jdeme svému ublížení vstříc.
Jeden z mých časných silných zážitků s intuicí se odehrál asi ve třetím ročníku střední školy na tělocviku. Byla jsem zdatná sportovkyně a učitelé tělocviku to velmi dobře věděli. Jen do mého oblíbeného oboru nepatřila gymnastika. Tentokrát jsme měli postavenou celou švédskou bednu a pod ní peřinu na dopad. Naším úkolem bylo na bedně udělat stojku a pak přemetem spadnout do peřiny. Učitel mě vyzval, abych to všem ukázala. Já jsem mu odpověděla, že to dělat nebudu, protože cítím, že to nedopadne dobře a ublížím si. No byla jsem žákyně, tak jsem musela poslouchat, a on mi to tedy nařídil. Šla jsem, udělala, co bylo nařízeno, a při dopadu do peřiny to velmi nahlas ruplo a já odcházela se zlomenou nohou. Od té doby jsem měla až do konce školní docházky na tělocvik volno.
Takových příkladů má jistě každý z vás mnoho. Jen si na ně vzpomeňte a uvědomte si je. Jak k vám tehdy promlouval váš vnitřní hlas? Jistě tam byl, jen ho přemohla hlava nebo někdo „mocnější“.
Osobně bych se dnes bez intuice asi vůbec nedovedla pohybovat. Je se mnou na každém kroku. Je tak úžasnou pomocnicí při jakémkoliv rozhodnutí. Je jedno, zda přemýšlím nad jídlem nebo obchodem, či svým studiem. Vede mne, a když náhodou neslyším nebo nechci slyšet, tak odpověď přijde rychlostí blesku.
Je to vždy jen na nás, zda se dokážeme zbavit strachu, ztišit mysl a poddat se vnitřnímu vedení. Hlava v tuto chvíli ztrácí své výsostné postavení, musí se odmlčet a podřídit. V určitou chvilku nás vnitřní hlas vede k ústupu, zklidnění, uvolnění a v takovou chvíli má hlava většinou nejvíc co na práci a jakékoliv uvolnění či puštění si nedokáže představit.
Pozorujte své pocity, strachy, emoce, které se objevují ve chvíli, kdy se máte řídit svojí vlastní intuicí a vnitřním vedením.  Zkuste si představit, co by se stalo, kdybyste byli naprosto svobodní a vyslyšeli byste hlas své intuice. K čemu vás vede? Co vám ukazuje?
Váš vnitřní hlas je váš, proto vás vede vždy tou nejlepší cestou. Možná se v tu chvíli domníváte, že je to pěkná hloupost, protože vám ukazuje, abyste něco opustili nebo změnili. Vy si to vůbec nedokážete představit a opět – bojíte se. Ve chvíli, kdy se vám podaří svůj strach pustit a změnu provést, velmi se vám uleví a s odstupem několika hodin, dnů nebo týdnů zjistíte, že to bylo to nejlepší rozhodnutí, které jste mohli udělat.
Intuice a vnitřní hlas nás vedou, aby věci plynuly, aby šly lehce a dělaly nám radost. Není potřeba se dřít a vysilovat. Život je radost a radost je lehkost, oslava, láska…
Přátelství s intuicí a naším vnitřním hlasem je to nejlepší, které můžete nalézt. Je to přítel, který je stále u vás, kdykoliv k dispozici, kdykoliv připraven poradit. Rada, kterou vám dá je vždy správná a je úplně zadarmo. Jediné, co k tomu musíte udělat, je ztišit sami sebe, své myšlenky a odevzdat se tomuto příteli. Opustit svůj strach, vnitřní omezení a představy, jak by co mělo být.
Uvolněte se do svého vlastního středu, do svého plynutí a otevřou se před vámi úplně nové dveře. Svět bude mít nové barvy, objevíte další, dosud skryté kvality života a světa kolem vás.
Mít vše pod kontrolou je velmi svazující a nesvobodné. Okamžitě je vytvořen stres a napětí, protože vždy se vyskytne něco, co vás překvapí, co jste přehlédli, a ono se to vymklo vaší kontrole?
Pod kontrolou je nutné mít svoji mysl a tedy myšlenky. Myšlenky tvoří realitu. V okamžiku změny myšlenek se hned vše projeví v realitě. Myšlenky vám pod kontrolu pomůže dostat opět meditace…

Koupit Meduňku