Alternativní medicína,  Meduňka,  Rady a tipy,  Zdraví

Z lednové Meduňky: Jaké jsou účinné přírodní postupy při běžných potížích?

Na tuto otázku v aktuálním lednovém čísle Meduňky podrobně odpovídají naši autoři a zkušení spolupracovníci MUDr. Vladimíra Strnadelová a Jan Zerzán. Dozvíte se, co dělat při horečce i při zimnici, jak správně připravit zázvorový čaj a kdy ho (ne)pít, co dělat, když horečka neklesá… a mnoho dalších velmi užitečných praktických informací, které se hodí každému. Věděli jste třeba, že úlevu od horečky může přinést obklad ze zelného listu? -:)
Lednové číslo je stále v prodeji, koukněte i na emedunka.cz – kde je k dispozici elektronická verze našeho časopisu…

Z článku MUdr. V. Strnadelové a J. Zerzána:
V současné době se jistě každý z nás zamýšlí nad tím, co pro sebe může udělat sám, když onemocní virózou, je nachlazený, nebo se u něj projeví příznaky jako rýma a kašel. Dnes nás to asi všechny zajímá ještě více než kdy dřív.
To, že si však na následujících řádcích připomeneme některé běžné přírodní postupy, neznamená, že nemusíme jít k lékaři, když je stav vážnější. Léčba závažných příznaků do rukou lékaře určitě patří, ale při mnoha virózách a při nachlazení můžeme průběh nemoci zmírnit i dalšími způsoby a ochránit tak naše zdraví.

Horečka
Horečka je ochrana organismu. Je to proces, při kterém se aktivuje imunitní systém, který pracuje naplno až při 38 °C. Proto není úplně dobré zasáhnout hned při prvním zvýšení teploty a prudce ji snižovat. Ochrannou reakci organismu tím totiž zastavíme, a pokud to děláme často, oslabujeme celý imunitní systém. Neznamená to však, že při horečce nic neděláme. Naopak se snažíme podpořit přirozenou obranu organismu, čímž mu pomůžeme patogeny překonat a znovu nastolit normální stav.
To, co je vždy důležité, je, že je třeba poslouchat organismus. Proto reagujeme jinak, když máme zimnici, a jinak, když je v těle horkost.

Zimnice –vhodné čaje a obklady
Většinou se jedná o počáteční fázi nemoci, kdy organismus bojuje se škodlivinou a imunitní systém není plně aktivován. Protože je našemu tělu zima, potřebuje zahřát. V této fázi můžeme tedy na prohřátí podávat například zázvorový čaj.

Jak správně připravit zázvorový čaj
Postup je takový, že tři plátky zázvoru dáme do vody a necháme je lehce přejít varem. Poté scedíme a po chvíli můžeme přidat i lžičku kvalitního medu. 1–2 šálky tohoto čaje prohřejí organismus a otevřou jeho povrch, takže se může vypotit. Tím však role tohoto nápoje končí.

Pozor: Zázvorový čaj dále už nepoužíváme, neboť jakmile v těle vznikne horkost a zánět, pak by svojí zahřívací schopností jakýkoliv zánět podporoval. Pokud pijeme zázvorový čaj i v této fázi onemocnění, prodlužujeme ho a některé záněty mohou dokonce přejít i do subchronické nebo chronické fáze. Často se to stává například při zánětu dutin.
Další možností podpory při zimnici je solný obklad na šlapky nohou nebo přímo na ledviny. Dělá se tak, že kuchyňskou sůl nahřejeme v troubě na plechu, a poté ji vsypeme do bavlněného pytlíku, který přivážeme na oblast ledvin. Můžeme používat několikrát stejnou sůl, ale vždy je třeba ji z pytlíku po použití vysypat a poté znovu nahřát a dát do pytlíku. Sůl nikdy neohříváme přímo v bavlněném pytlíku – neúčinkovalo by to a bavlna se v troubě také může vznítit.

Horkost – vhodné nápoje a zábaly
Další fáze po zimnici může být horkost, ale také se objevuje jako první příznak a pak je třeba organismus chladit. K tomu je výborný jablečný ocet (nebo citron), který v množství několika kapek přidáme do vody a tu poté popíjíme. Voda by měla být vlažná, nikoliv studená. Tento nápoj podpoří játra, a tím ochrání organismus od přehřátí.
Další možností, kterou při horečkách využíváme, je nápoj z kuzu. Jedná se o léčivý škrob, který nejen ochlazuje, ale také harmonizuje střevo i střevní imunitu a vyživuje organismus. Lžičku kuzu rozmícháme v trošce studené vody, poté vlijeme do cca 2 dcl vařící vody a v kastrůlku minutu povaříme. Při horečce a nachlazení pijeme 3 šálky denně mimo jídlo. U dětí můžeme při horečce do kuzu přidat trochu šťávy z čerstvě nastrouhaného jablíčka nebo lžičku rýžového sladu.
Pokud je horkost větší a jsou horké i končetiny, připravíme si studené zábaly. Do studené vody dáme trochu octu a namočíme do ní plenku či utěrku. Vyždímáme a poté látkou zabalíme kotníky a zápěstí. Překryjeme suchým ručníkem a celí se schováme pod teplou přikrývku. Po 20 minutách můžeme zábal přeměňovat. Studené zábaly lze aplikovat i na celé tělo, ale vždy je pak třeba tělo obalit něčím suchým a zalézt pod peřinu.
Při horečce často stoupá horkost až do hlavy a pak vzniká horká bolest v čele nebo ve spáncích. Úlevy dosáhneme studenými zábaly, které si připravíme z rozdrceného studeného zeleného listu (zelí, kapusta apod). Další možností je plátek naturálního tofu přiložený na čelo nebo na spánky.

Koupit Meduňku