Meduňka,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

Sváteční pečení ze zeleniny…

Milé čtenářky, milí čtenáři, život je pestrý, a jeho pestrost a mnohostrannost se snažíme zachytit i v MEDUŇCE. Prostě píšeme o všem, co by vás mohlo obohatit a zajímat. V pátek jsme vám představili ukázku z článku MUDr. Elekové o problémech pohybového systému – a dnes je tu zase něco úplně jiného – nabízíme recept na výborný moučník, který je součástí článku Markéty Vopičkové Cipprové o netradičném pečení ze zeleniny. Tak ho vyzkoušejte – tyto muffiny jsou prostě SKVĚLÉ!

Pečení pro zvláštní příležitosti, jako jsou třeba Vánoce, je vždy trochu jiné, připravuje se něco speciálního, co se jindy během roku nikdy nepeče. Pojďte letos zkusit nové recepty. Co třeba netradiční recepty ze zeleniny?
Zelenina si nachází cestu i do klasických moučníků, kterým zaručuje vláčnost a mnohdy propůjčuje nejen skvělou chuť ale i atraktivní barvu. Aby byl výsledek perfektní, je třeba vždy vybrat ten správný recept, který zajistí, že se vše povede, jak má, hned na první pokus.
Mrkvový dort plný ořechů, hrozinek a skořice je dnes už klasikou a nechybí v nabídce snad žádné lepší cukrárny. Naopak pečení z červené nebo oranžové řepy je spíše novinkou. Řepa svou zemitou chutí skvěle doplňuje chuť čokolády, dobře se snoubí i s vanilkou nebo u nás nepříliš oblíbenou lékořicí. Zkuste do pečiva přidat i dýni, nejenom, že moučník obarví a zvláční, ale skvěle rozvine chuť koření, jako je skořice, hřebíček, badyán, vanilka a muškátový oříšek. Pokud vyzkoušíte některý z následujících receptů, budete výsledkem jistě příjemně překvapeni.

Dýňové cupcakes
Muffiny a jejich „vyparádění“ příbuzní cupcakes si v poslední době našli u nás řadu příznivců. Jsou to skvělé moučníky, akorát do ruky, dobře vypadají, jsou jednoduché na přípravu, a navíc jsou rychle hotové. Muffiny se hodí jako rychlá svačina či běžný dezert k odpolednímu čaji. Cupcaky zdobené hutným krémem jsou důstojnou náhradou slavnostních dortů či dezertů.
Na těsto budete potřebovat 8 polévkových lžic slunečnicového oleje, 250 g hladké mouky, 200 g dýňového pyré z dýně muškátové nebo hokaido, 2 vejce M, 200 ml mléka, špetku soli, ½ čajové lžičky mleté skořice, špetku mletého muškátového oříšku, 1 balíček vanilkového cukru, 4 polévkové lžíce cukru, 2 čajové lžičky prášku do pečiva.
Na krém 300 g mascarpone, 2 polévkové lžíce moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 0,2 dcl smetany ke šlehání, nastrouhaná žlutá část kůry z ½ bio citronu nebo pomeranče, případně strouhanou čokoládu na posypání.
Nejprve si připravíme dýňové pyré. Dýni oloupeme a nakrájíme malé kostičky o hraně cca 2-3 cm, které dáme na do pekáčku vyloženého pečícím papírem a zakryjeme. Vložíme do trouby a pečeme při 200 °C zhruba 10 až 15 minut, až budou kostičky měkké. Poté necháme trochu vychladnout. Vychladlou dýni ve vhodné nádobě umixujeme do do hladkého pyré. V případě, že je hmota příliš hustá, můžeme přidat trochu vody.
Připravíme těsto. V misce šleháme 2 vejce s oběma cukry do pěny, přidáme olej, mléko a pyré. Zamícháme. Do jiné misky přesejeme 200 g hladké mouky s práškem do pečiva, také promícháme, vmícháme koření a sůl. Mouku s přísadami vsypeme do druhé misky, důkladně promícháme, aby se nám všechny suroviny dobře spojily. Hladké těsto lijeme do formiček na muffiny a pečeme v předehřáté troubě asi 20 – 25 minut. Po upečení necháme vychladnout.
Na krém spojíme všechny suroviny a dobře vyšleháme. Krém je hutný, nanášíme ho na vychladlé dýňové muffiny nožem nebo cukrářským sáčkem.

Koupit Meduňku