Meduňka,  Pro inspiraci,  Psychosomatická medicína,  Zdraví

Když nemůžeme v noci spát…

Současná situace zrovna nenahrává klidnému spánku a mnohým z nás se starosti honí hlavou i v době vyhrazené spánku a odpočinku. Co s tím? Zatím ještě nesahejte do šuplíku pro prášky na spaní, přečtěte si nejdříve tento článek – možná v něm najdete nějakou inspiraci, jak se přirozenějším způsobem uvést do zdravého a osvěžujícího spánku... Článek napsala naše spolupracovnice, lektorka jógy Yvonka Švecová…

Kdo vchází do tvých snů, má lásko, když nemůžeš v noci spát… Mladá dívka, ke které zpěvák tohohle starého hitu promlouvá, má spoustu přátel, uspokojivé studijní výsledky, má ráda beat, v létě jezdí na prázdniny k moři, v zimě si dopřává pobytu na horách, i podle dalších indicií se zdá, že jí v životě nic neschází, přesto prý však nemůže v noci spát. Ano, láska mnohdy nedá, nedá lidem spát. Tahle příčina nespavosti je však pozitivní a řešení bývá většinou na dosah. Není tomu ale tak vždycky.
Horší je, když našemu spánku brání nekonečný sled myšlenek, mnohdy chmurných až destruktivních. Určitě to znáte. Ulehnete večer do postele a za zavřenýma očima se začne odvíjet film, jehož katastrofický scénář by vám leckterý hollywoodský scénárista mohl závidět. A film ne a ne zastavit, že? Je půl třetí ráno, vy musíte za chvíli vstávat a víte, že budete celý den jako po kozlatech, jak říká moje maminka. Zaměřme se tedy na to, jak kolotoč našich myšlenek zastavit.
Nejtěžším úkolem je nevěnovat příchozím myšlenkám pozornost. Zaznamenáme je, ale již je dále nerozvíjíme. Vnímejme je jako obrazy na filmovém plátně, které sice vidíme, ale nenecháváme se vtáhnout do děje, nijak je nehodnotíme. Když jim nedáme svou vlastní energii, samy za chvíli zmizí. Chce to, pravda, trénink.

Vezměme na pomoc náš dech!
Mocným nástrojem našeho těla je dech, v józe nazýváme dechové techniky a kontrolu dechu pránájáma. Pokud ovládneme dech, dokážeme zklidnit naše emoce. Uvědomte si, jak dýcháte, když jste v nějaké stresové situaci. Váš dech je mělký a slaboučký, mnohdy ani strachy nedýcháte, že? Pokud v té chvíli zapojíte vědomý dech, tělo ošálíte a ono přepne autonomní nervový systém z programu sympatiku (ač je název „sympatický“, znamená stav bojové pohotovosti, stav bojuj, nebo uteč, v angličtině libozvučně fight – flight) do parasympatiku (odpočívej a zažívej, což je stav mnohem sympatičtější) a stres začne pozvolna ustupovat.
A ještě trochu jógové teorie. V našem těle kolují dvě energie – Súrja, která symbolizuje slunce, energii síly, a Čandra symbolizuje měsíc, energii lásky. Súrja koresponduje s pravou nosní dírkou a Čandra s levou. Potřebujeme-li aktivizovat naše tělo, dýcháme záměrně pravou nosní dírkou, ovšem chceme-li se uklidnit, zaměříme se na dech levou nosní dírkou. A toho právě využívá jednoduchá, ale účinná antistresová technika z arzenálu hormonální jógy nazvaná Čandra bhédana.

Čandra bhédana (jednostranný dech levou nosní dírkou)
Posadíme se, klidně i v posteli, do sedu se zkříženýma nohama a rovnými zády, v obou rukou vytvoříme tzv. uzavřenou džňána mudru (nehet ukazováčku přimáčkneme ke kořeni palce, ostatní prsty necháme protažené). Levou rukou odložíme na stehno levé nohy, dlaň je otočená vzhůru. Pravou nosní dírku uzavřeme palcem pravé ruky, ruka je stále v pozici uzavřené džňána mudry. Soustředíme se na levou stranu našeho těla a na místo cca 5 cm nad hlavou. Tam se nyní nachází měsíční světlo Čandra. Klidně dýcháme se zavřenými ústy, při nádechu počítáme od jedné do tří, při výdechu od jedné do šesti. Pokračujeme tak dlouho, dokud se necítíme klidní.

Zklidňující dech
Toto uklidňující dýchání můžeme provádět vleže v posteli a je ještě jednodušší než předchozí technika. Opět budeme klidně dýchat se zavřenými ústy a postupně prodlužovat výdech. Nadechněte se na čtyři doby, vydechněte také na čtyři, celkem dvakrát. Poté se opět nadechněte na čtyři doby a vydechněte na šest, opakujte dvakrát. A výdech prodlužujte dále. Nádech na čtyři doby, výdech na osm, dvakrát opakujte. Takto postupujte až do dvanácti dob výdechu. Pokud vám je dlouhý výdech nepříjemný, vraťte se k předchozímu počtu dob. Až ustálíte výdech na přijatelném počtu dob, dýchejte tímto způsobem tak dlouho, jak je vám příjemné. Nejspíš při něm však brzy usnete. Nepřipomíná vám tato technika staré dobré počítání oveček?

Co ještě pomáhá?

  • Pokud se odebereme do postele, převalujete se ze strany na stranu a do patnácti minut neusneme, je dobré vstát a pustit se do něčeho uklidňujícího, ovšem zásadně nerozsvěcujeme světlo. Totéž platí, probudíme-li se uprostřed noci.
  • V posteli nečteme, nesledujeme televizi, postel nám slouží ke spaní a sexu.
  • Teplá sprcha těsně před spaním.
  • Dokonalé zatemnění místnosti ve které spíme, (tma podporuje produkci hormonu melatoninu, spánkového regulátoru.)
  • Odstraňme ze svého dosahu všechna blikající světýlka telefonů, budíků a jiných přístrojů.
  • Mobilní telefon by měl být při spánku minimálně čtyři metry od našeho spícího těla.
  • Přes den nepospáváme.
  • Bylinky – no přece meduňkaJ.
  • Dostatečné množství tekutin před spánkem, v noci se naše tělo odpařuje a ztrácí mnoho vody.
  • Jóga doporučuje při nespavosti obrácené pozice, např. Viparita karani (lomená svíčka), kterou můžeme provádět i s oporou o stěnu, Salamba sarvangásana (svíčka), Halásana (pluh), a pro zdatnější stoj na hlavě, Šíršána

Mimochodem, legendární autorka hormonální jógy Dinah Rodrigues, dnes téměř devadesátiletá dáma, avšak neúnavná a plná energie, chce přidat ke svým terapiím pro ženy, muže a diabetiky ještě další terapii pro nespavce. Takže se máme nač těšit.
Přeji vám, milí meduňkoví čtenáři, i v těchto neklidných týdnech klidný spánek, a pokud už nebudete moci spát, nechť je to ze stejného důvodu, jako v té krásné milostné písni z let šedesátých…-:)

Koupit Meduňku