Ekologie, příroda,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy

Dnes je Den stromů…

20. říjen – tedy dnešní den – je podle Lunárního kalendáře krásné paní DNEM STROMŮ. A jak nejlépe uctít svátek stromů? Třeba tak, že zajdeme do lesa nebo do parku, nějaký pěkný stromu si vybereme a chvíli se na něj budeme dívat, samozřejmě ho můžeme i obejmout -:) a požádat ho, aby nám předal něco ze své síly… K velmi impozantním, malebným, ale i užitečným a léčivým stromům patří DUB. Co o něm víme a proč si zaslouží naši pozornost?
Recepty jsou od naší spolupracovnice a autorky několika knížek z meduňkové edice Simony Procházkové.

Kůra tohoto stromu má antibiotické a adstringentní (svíravé) působení. Je vhodná při průjmech či zánětech trávicího ústrojí. Velmi široké je její zevní uplatnění, například při kožních neduzích, hemoroidech, zánětech, popáleninách, ale i jako kloktadlo a do koupelí.
Vyzkoušejte třeba…

Odvar  z dubové kůry
Odvar z dubové kůry je velmi účinný po léčbě antibiotiky, dále pomáhá při chronických zánětech ledvin a močového měchýře, střev a žaludku, při krvácení do žaludku, otravách, ale rovněž při žloutence a nemocech jater.
otřebujeme: 1 čajovou lžičku kůry, 2 dl vody
Postup: Kůru zalijeme vodou a vše přivedeme k varu a vaříme asi 7 minut. Poté scedíme a popíjíme po doušcích během dne.

Dubová tinktura
Připravíme si ji tak, že si do sklenice vložíme 1 lžíci kůry a přelijeme ji 3 dl 60 % lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme. Užíváme 3 x denně 10 kapek nakapaných do 2 dl vody. Léčby by neměla přesáhnout 4 – 6 týdnů.

Hodit se může i dezinfekční tinktura
Do sklenice vložíme 2 lžíce kůry a přelijeme ji 3 dl 60 % lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme. Tinkturu používáme na vyčištění ran, popálenin, štípanců, ale i afty nebo bolavé dásně. Můžeme s ní i potírat hemoroidy.

Sedací koupel z dubové kůry
Tato koupel je vhodná při hemoroidech, anální píštěli, poševních mykózách
Potřebujeme: 1 kg kůry z mladých větví, 3 litry vody
Postup: Kůru zalijeme vodou a vše vaříme na mírném ohni zhruba 30 minut. Po uplynutí této doby odstavíme a necháme ještě 20 minut louhovat. Pak přecedíme a vzniklou tekutinu nalijeme do bidetu nebo lavóru. Sedací koupel by neměla trvat déle než 15 minut.

Dubové listy zmírňují otoky

Obklady z listů
Listy rozklepeme paličkou na maso a pak je přikládáme na bolavá nebo oteklá místa. Ovážeme lněným šátkem a necháme působit (nejlépe přes noc).

Žaludy posilují srdíčko
Oloupané, sušené plody dubu – žaludy můžeme s úspěchem použít při léčbě srdečních onemocněních, například anginy pectoris, chudokrevnosti, nočním pomočování, otocích lymfatických žláz, lámavosti kostí nebo na celkové posílení organismu.

Žaludový prášek
Žaludy oloupeme, usušíme a rozmixujeme je na prášek, který uschováváme v skleněné, dobře uzavíratelné nádobě.  Užíváme ho 3 x denně na špičku kulatého nože po dobu 3 měsíců.

Žaludové kafíčko
Žaludy oloupeme, nasekáme, nasypeme na pánev a opatrně je opražíme. Potom je rozmixujeme. Vzniklou drť usušíme a skladujeme v dobře uzavřené nádobě.
Potřebujeme: 2 lžičky drti, 2 dl vroucí vody
Postup: Drť přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut odpočívat, pak přecedíme a můžeme popíjet.

Koupit Meduňku