Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty,  Zdraví

Nejlepší je domácí!

O tom je zcela přesvědčená Markéta Vopičková Cipprová, autorka stejnojmenné knihy, která je zatím posledním titulem naší edice Knihovnička Meduňky.
Najdete v ní desítky výborných receptů, rad a tipů na péči o zdraví, pěstování krásy a na udržování čistoty v naší domácnosti. Ostatně, tyto tři pojmy jsou také v podtitulu této příjemné a inspirativní knížky. Důležité je, že autorka Markéta měla při psaní na mysli hlavně to, aby recepty byly jednoduché a použitelné opravdu pro každého, i pro toho, kdo nemá zkušenosti nebo čas na dlouhé přípravy a složité receptury. To ovšem neznamená, že by Markétiny rady nebyly účinné – spíš naopak – ty nejjednodušší způsoby a metody přece bývají často těmi nejúčinějšími… Zkrátka, tuhle knížku se hodí mít doma a pokud vás těší experimentovat s běžně dostupnými surovinami, je to přesně pro vás.
Knihu získáte na www.knihovnickamedunky.cz

Tentokrát jsme na ukázku vybrali několik pěkných receptů na výrobu přípravky pro krásné vlasy – vše samozřejmě z domácích surovin… Tak to vyzkoušejte, přejeme hodně zdaru a krásné zdravé vlasy!


Domácí šampon z bylinek dle vlastního výběru
2 dl převařené destilované vody, 3 polévkové lžíce olivového mýdla, hrst bylinek, esenciální olej, 1 lžička jablečného octa
Do jednoho hrnku převařené destilované vody vmíchejte jemně nastrouhané olivové mýdlo a nechte je rozpustit. Přidejte hrst bylinek dle vlastního výběru – na mastné vlasy jsou vhodné kopřiva a pampeliška, na suché vlasy zase meduňka nebo bezinky, proti lupům máta, pro děti heřmánek, pro normální vlasy levandule nebo růže. Směs nechte odstát asi 12 hodin, pak přeceďte do vhodné lahvičky. Můžete vmíchat i pár kapek oblíbeného esenciálního oleje a lžičku jablečného octa.

Maska na vlasy s kokosovým olejem
3–5 polévkových lžic kokosového oleje, nejlépe v biokvalitě
Při pravidelném používání kokosového oleje na vlasy budou vlasy jemné, zářivé a zdravé. Připravte si starý ručník, igelitový sáček nebo sprchovou čepici, u delších vlasů se hodí také stará volná gumička nebo skřipec. Odměřte kokosový olej do vhodné nádoby, množství bude záležet na délce a hustotě vlasů. Pokud máte dlouhé, husté vlasy, použijte 5 lžic, pokud jsou vlasy kratší a řidší, budete potřebovat pouze 3 nebo 4 lžíce. Kokosový olej rozehřejte v mikrovlnné troubě, nejlepší je příjemně teplý v tělesné teplotě. Rozteklý olej naneste na vlasy, začněte od kořínků vlasů a potupně jej roztáhněte po celé délce vlasů. Když jsou všechny vlasy olejem pokryty, vlasty sepněte, z dlouhých vlasů udělejte drdol. Vlasy zabalte do igelitové fólie nebo je dejte pod koupací čepici. Zabalte je ještě do ručníku a nechte působit minimálně dvě hodiny, raději déle. Poté zábal uvolněte a vlasy umyjte šamponem, na který jste zvyklí. Mytí opakujte 2–3× po sobě dokud neodstraníte všechny zbytky oleje.

Maska na vlasy s lněným semínkem
Lněné semínko pomáhá předcházet vypadávání vlasů, vyživuje je a revitalizuje. Vlasy po aplikaci gelu jsou zdravé a lesklé.
2 polévkové lžíce lněného semínka, 300 ml vody
Dejte do rendlíku vařit lněné semínko. Během pár minut začne uvolňovat slizové látky a voda zrosolovatí. Vařte asi 10 minut na mírném ohni, dobře míchejte. Ještě teplé přeceďte a rosol přendejte do čisté skleničky. Můžete vmíchat oblíbený esenciální olej pro lepší vůni. Skladujte v lednici. Aplikujte po umytí vlasů od kořínků po celé délce vlasů. Nechte alespoň 10 minut působit, poté opláchněte.

Výživná maska na vlasy
2 vaječné žloutky, 50 ml slunečnicového, 50 ml olivového oleje
V misce smíchejte oba oleje a přidejte vaječné žloutky. Šlehejte ručním šlehačem asi 2 minuty. Připravenou směs naneste na vlasy. Postupujte od kořínků vlasů až po jejich konečky, k roztírání můžete použít hřeben. Když jsou všechny vlasy ošetřené, zabalte je do igelitového sáčku nebo pod koupací čepici. Poté vlasy zabalte ještě do nahřátého ručníku a nechte masku působit alespoň dvě hodiny, ale déle je lépe. Poté pečlivě smyjte, umyjte šamponem, mytí opakujte 2–3×, než odstraníte veškeré zbytky oleje a vajec.

 

 

 

 

Koupit Meduňku