Děti,  Ekologie, příroda,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Životní styl

Jak se chovat ekologicky ve škole i doma?

Většina z nás má jistě pocit, že je důležité a vhodné chovat se ekologicky, ovšem ne vždy se nám v běžném životě daří tyto myšlenky naplňovat. Možná je to také tím, že někdy vlastně nevíme, co dělat a nedělat (kromě populárního třídění odpadu, o tom snad vědí už téměř všichni…) Řadu užitečných ekologických podnětů a tipů přináší V ZÁŘIJOVÉ MEDUŇCE článek Ing. Jana Smrčky z programu Ekoškola vzdělávacího centra TEREZA



Zakazuje se!  Obyvatelé naší země v aktuální době čelí rizikům a nebezpečím a zákazy jsou jedním z opatření, která pomáhají tuto krizi řešit. Stejně tak v knize Sucho spisovatelů Neala a Jarroda Shustermanových. I zde vláda používá zákazy v reakci na zmírnění dopadů klimatického rozvratu. Zákaz napouštění bazénů, zákaz zalévání zahrad… (nepřijde vám to povědomé?). Voda však dál ubývá. Prvně postupně a plíživě, až nakonec a zcela nečekaně přestane téct z vodovodních kohoutků.
Zákazy vyřeší jen část problémů, často je spíš jen zpomalí. Ochrana našeho životního prostředí naopak vyžaduje akci a reálné činy. Stejně jako když národ začal šít roušky a tisíce lidí je distribuovaly na potřebná místa ve svém kraji. Byla to logická reakce na aktuální stav. Pojďme se podívat, jaká by mohla být ekologická reakce na aktuální stav životního prostředí našeho domova, obce či města.
V současné době 70 tisíc dětí, učitelů a rodičů v rámci mezinárodního programu Ekoškola hledá řešení, jak zmírnit dopad svých škol i svého vlastního chování na životní prostředí v ČR. Jednoduše lze říci, že se snaží chovat a žít udržitelným způsobem života. Takový způsob života znamená tři věci:
Určitý druh omezení
Osobní rozvoj
Občanskou angažovanost

Určitý druh omezení?
Statistika uvádí, že 82 % obyvatel České republiky se domnívá, že je dobré dělat něco pro životní prostředí, i když to stojí více peněz, nebo to zabírá více času. Nicméně v reálu to naplňuje jen necelá třetina. Většina obyvatel se bojí zhoršení životní úrovně, k němuž by tato omezení vedla. To se ovšem nemusí stát – můžeme se totiž omezit a zároveň žít stále kvalitně. Zde uvádím pár jednoduchých tipů:

  • Třiďte odpad. Pokud to není možné, pytel s odpady dobře zavažte. Chráníte tak popeláře!
  • Zbytečně nesviťte a zhasínejte světlo v místnostech, kde nejste.
  • Odpojujte spotřebiče od sítě – většina z nich odebírá proud, i když jsou vypnuté.
  • Nenechávejte zbytečně téct vodu při mytí rukou, nádobí nebo čištění zubů a používejte zátku.
  • Omezte maso. Nejezte ho každý den, ale třeba jen 2 až 3x týdně.
  • Využívejte veřejnou dopravu nebo spolujízdu autem. Není-li to nezbytně nutné, nejezděte v autě sami.Větrejte úsporně, tj. krátce a naplno, aby se neochlazovaly zdi.
  • Nainstalujte si perlátory na vodovodní baterie. Je to levná záležitost, která vám ušetří dost peněz…
  • Používejte ekologicky šetrné čistící prostředky. Pomoci vám přitom může značka Ecolabel či Ekologicky šetrný výrobek.

    Většina výše zmíněných „omezení“ vám v dlouhodobém měřítku dokonce přinese úsporu peněz. Desítky dalších tipů naleznete v příručce Ekoprovoz ve školách z roku 2019, která je volně ke stažení na stránkách programu Ekoškola.

Osobní rozvoj
Jaký výrobek je ekologický a proč má být lepší kupovat lokální jablka, a ne ta ze Španělska, zvlášť když jsou ještě dražší? Nezpůsobovat škody na svém zdraví a životním prostředí znamená vzdělávat se a mít přehled. Jenže to je v této době velice obtížné. Informací i dezinformací je plný internet a poznat, co je pravda a co lež, není jednoduché. Nejradši bych vám řekl, že na stránkách programu Ekoškola www.ekoskola.cz naleznete ty jediné, nejlepší a nejserióznější informace. Ovšem to by nebyla tak úplně pravda, a tak vám doporučím i několik dalších zajímavých zdrojů, ale ani tento seznam není vyčerpávající…

Celý článek si přečtete v zářijové Meduňce.

Koupit Meduňku