Meduňka

Vítáme zářijovou Meduňku!

Milé čtenářky, vážení čtenáři a všichni příznivci našeho časopisu,
věřím, že vás následující zpráva potěší: Právě vychází zářijová Meduňka! Je to velm příjemné a informačně „nabité“ číslo, tak si ho nenechte ujít! A jaké články jsme pro vás tentokrát připravili?

Vážíme si svých dlouholetých spolupracovníků –  a proto v titulním rozhovoru blíže představujeme zkušeného psychotronika Jana Hnilicu. Povídali jsme si o jeho psychotronických začátcích i o začátcích spolupráce s bývalou šéfredaktorkou Meduňky Ilonou Manolevskou, o jeho poradně v Meduňce a o způsobech diagnostikování,vytváření léčebných energetických obrazců, které pro Meduňku v minulých letech připravoval (nedávno vyšla v naší edici jeho kniha s názvem Léčebné obrazce), mluvili jsme také o poznatcích a fascinujících souvislostech tzv. tajné architektury, což je téma, jemuž se Jan Hnilica dlouhodobě věnoval a hodně o něm ví. Narazili jsme i na bájnou Atlantidu a jisté paralely se současnou situací, mluvili jsme o principu analogie, který je možné aplikovat třeba na některé známé hry  a  prozradil také, jakému výzkumnému projektu se v současné době s velkým nadšením věnuje
Máme radost, že článek pro zářijovou Meduňku napsala další naše vážená spolupracovnice, psycholožka dr. Marta Foučková. V článku s názvem Duchovní aspekty rodičovství oslovuje autorka rodiče a věnuje se v něm tématu vytváření duchovního světa u dětí – a na základě svých bohatých terapeutických i životních zkušeností také radí, jak to dělat. K článku jsme vybrali jako ilustraci krásný starý motiv anděla, provázejícího dvě malé roztomilé děti, které přecházejí chatrnou lávku nad prudkou bystřinou – a tím jsme Martičku potěšili, protože  v dětství prý měla podobný nebo dokonce stejný obrázek pověšený v pokojíčku.
A pak je tu hlavní téma tohoto čísla.: Z kuchyní a špajzek našich babiček. Také ve vás už jen tento název vyvolává příjemné pocity i trochu nostalgie? Naše autorky ve svých článcích radí, jak se inspirovat přístupem předchozích generací a jak zpracovat a využít letošní úrodu ze zahrad i zahrádek, z polí, mezí, sadů a luk
Jak uskladnit potraviny podle zkušeností našich babiček poradí MUDr. Vladimíra Strnadelová a Jan Zerzán. Lahodná a zdraví prospěšná bylinná vína a likéry si můžeme vyrobit podle receptů od Simony Procházkové. Recepty na zajímavé zpracování podzimního ovoce najdete v článku Markéty Vopičkové Cipprové – víte třeba, jak se dělá klevela? Jak zacházet s bylinkami, abychom v nich uchovali léčivé látky a jaký je správný postup při mléčném kvašení zeleniny radí Zdeňka Vaculík Erlebachová. A na konec tématu jsme zařadili článek o kimchi – což sice není potravina z naší provenience (jde o tradiční korejskou potravinu), ale i tato superzdravá pochoutka se připravuje pomocí kvašení.
Jak se chovat ekologicky doma i ve škole? Nápady a náměty pro výchovu dětí nabízí Ing. Jan Smrčka ze vzdělávacího centra TEREZA. O tom, co se stane, když se setkáme se svým Stínem, píše ve svém článku o práci s duší Mgr Marie Plochová Hlávková Ph.D. A nemějte obavy – setkání se Stínem, je velmi léčivé… Závěrečný díl seriálu o působení cholesterolu v našem organismu připravila MUDr. Ludmila Eleková. Na kole kolem kamenů Jesenicka a Žihelska se vydal nadšený cyklista a propagátor cyklovýletů MUDr. Rudolf Zemek – a my se podle jeho článku můžeme vydat do této zajímavé lokality také. Pracovat, či nepracovat? Touto otázkou se ve svém článku  zabývá známý alternativní lékař MUDr Tomáš Lebenhart. Co myslíte – co nám radí?
A je tu také článek Evy Joachimové o stárnutí v období Sucha, článek od známého botanika Václava Větvičky i tradiční Astrokukátko od Ing. Zdeňka Bohuslava – a mnohé další skvělé informace, které se hodí pro každodenní život i nadčasovou inspiraci.
Meduňka je tu pro vás, ať je vám k užitku. Za celou redakci a přejeme příjemné čtení! Čtěte také na emedunka.cz

Koupit Meduňku