Meduňka

Věděli jste, že existuje hormonální jóga pro muže?

O tomto výborném cvičebním systému a jeho účincích na zdraví nás informuje ve svém článku nazvaném Hormonální jóga pro muže Yvona Švecová, certifikovaná lektorka hormonální jógové terapie pro muže, ženy a diabetiky  a také naše spolupracovnice a autorka. Článek je součástí hlavního tématu aktuální srpnové Meduňky – ZDRAVÝ A SPOKOJENÝ MUŽ. Který muž by nechtěl být zdravý a spokojený? Inspirace čeká v srpnové Meduňce!

 

Autorku legendární hormonální jógy pro ženy Dinah Rodrigues netřeba představovat. Její sestava je velice populární a u nás se jí věnuje mnoho lektorek. Ovšem že existuje i mužská varianta, tedy hormonální jóga pro muže, může být pro někoho překvapením!
Plný název této terapie je Hormonální jógová terapie pro muže na odstranění stresu a příznaků andropauzy, což mnohé naznačuje. Stres je totiž opravdový zabiják testosteronu. Slůvko andropauza může mnohé muže popudit až vystrašit, ale faktem zůstává, že okolo 50. roku se u mužů začíná snižovat tvorba testosteronu a se symptomy snížené hladiny testosteronu (problémy s erekcí a orgasmem, nízké libido, nespavost, únava a snížení metabolismu), přichází pocit nejistoty až úzkosti a stresu.
Úvodem je třeba připomenout, že tato terapie má velmi blízko k vědě a vědeckému výzkumu a zaměřuje se nejen na odstranění symptomů, ale působí i na příčinu problémů tím, že aktivuje potřebné žlázy ke zvýšené tvorbě testosteronu. Nedílnou součástí terapie jsou i techniky na odstranění stresu. Preventivně je dobré začít s terapií ve 45 letech. Naučíme se spolu dva cviky ze sestavy hormonální jógy.

Testosteron = síla a výdrž
Tento nejdůležitější steroidní mužský hormon je produkován varlaty, proto je hormonální jóga na jejich stimulaci zaměřena především. Testosteron působí na tvorbu zralého spermatu, podporuje sexuální výkonnost, nárůst svalové hmoty a zlepšuje spalování podkožního tuku. Z hlediska psychologického podporuje akčnost a soutěživost. Je alarmující, že v posledních desetiletích začala hladina tohoto hormonu u zdravých mužů rychle klesat. O důvod více pustit se do terapie, že?

Účinky hormonální terapie
Kromě již avizovaného zvýšení hladiny testosteronu je to lepší tělesná pružnost, podpora zdravých kloubů a pevných svalů, výkonnější metabolismus, dobrá funkce štítné žlázy, eliminace stresu, více životní energie, podpora správné funkce prostaty.

Pojďme na podložku
A protože jóga je z jednoho procenta teorie a z devadesáti devíti procent praxe, pojďme rozbalit cvičební podložku. Na sestavu budete potřebovat přibližně půl hodiny vašeho času, ideální je cvičit po ránu nalačno. Začínáme rozcvičkou a pokračujeme cviky s vedením energie k našim žlázám. V závěru se v jóganidře harmonizuje energie varlat, štítné žlázy, hypofýzy, nadledvinek a čaker…

Koupit Meduňku