Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

Brambory, jak je možná neznáte…

Z knihy Bramborová kuchařka od M. Šebestové (kniha vyšla v edici Knihovnička Meduňky, www.knihovnickamedunky.cz) jsme vybrali tři jednoduché, ale méně známé recepty, jejichž základem jsou brambory. Věříme, že si na těchto bramborových pokrmech pochutnáte…

 

Brambory neměly vždy své místo na stolech našich slovanských předků, bramborová kvetoucí pole nezdobila vždy naši krajinu. Brambory jsou vlastně potravinou cizího původu – dostaly se k nám do Evropy z Jižní Ameriky, kde je pěstovali Inkové ve vysoko položených oblastech And současného Peru a Bolívie a pak také obyvatelé pobřežních oblastí Chile.
Jejich výskyt na evropském kontinentu souvisí se zámořskými objevy, přivezli je dobyvatelé Ameriky na konci 16. a počátku 17. století. Zprvu byly brambory pěstovány jako okrasná rostlina v zámeckých parcích, první uvařené brambory se na stole objevily při hostině pořádané Ludvíkem XIII., a byly proto zprvu považovány  za pochoutku.
V Čechách se brambory začaly pěstovat za císařovny Marie Terezie, která je nechala  přivézt z Pruska. Tehdy v hladových letech zachránily mnoho lidí od smrti hladem.
Brambory jsou zdrojem vlákniny, vitaminů, především C a B, a nerostů jako draslík, hořčík a železo. Na rozdíl od mouky neobsahují lepek, jsou proto velmi vhodné pro lidi trpící celiakií.
Jsou oblíbenou a váženou potravinou – svědčí o tom i rok 2008, který byl vyhlášen jako Mezinárodní rok brambor.

 

Bramborová paštika
6 velkých brambor, 250 g uzeného masa, 3 vejce, 4 lžíce krupice, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, mléko, sádlo
Brambory uvaříme ve slupce, studené jemně nastrouháme, přidáme kostičky uzeného masa, vejce, krupici, utřený česnek, koření a sůl. Mléka přilijeme tolik, aby bylo těsto husté jako na bramborák. Pekáček vymastíme sádlem, rozetřeme těsto a pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě. Podáváme s kyselou okurkou.

Bramborové rizoto
300 g rýže, 3 velké brambory, rozmarýn, 3 lžíce oleje, sůl, pepř, svazek mladé cibulky, 1 červená paprika, 0,5 l vývaru, 200 g strouhaného sýra
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji ve větší pánvi, přidáme propláchnutou rýži a necháme zesklovatět. Cibulku drobně nasekáme a papriku zbavenou semínek nakrájíme na jemné nudličky. Nasypeme do pánve k rýži a bramborám, přidáme snítku rozmarýnu, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a pod pokličkou za občasného promíchání dusíme
doměkka. Směs rozdělíme na jednotlivé talíře, posypeme strouhaným sýrem a podáváme se zeleninovým salátem.

Bramborový závin
400 g listového těsta, olej, 1 vejce, hladká mouka
Náplň: 250 g vařených brambor, 150 g kořenové zeleniny, 2 vejce, 100 g pórku, mletý pepř, sůl
Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku 3 milimetrů a potřeme olejem. Poklademe náplní, zabalíme, položíme na vodou opláchnutý plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.
Náplň: Brambory drobně nakrájíme, očištěnou kořenovou zeleninu uvaříme v osolené vodě. Scedíme, jemně nasekáme, promícháme s bramborami, rozšlehanými vejci, kolečky pórku, solí a pepřem.

 

 

Koupit Meduňku