Meduňka

Z prosincové Meduňky: Objevte kouzlo Svatých nocí…

…radí koučka, spisovatelka a lektorka Sylvia Salow v prosincové Meduňce, kterou si stále ještě můžete koupit na stáncích PNS a v některých obchodech, a přečíst si o síle všech svatých nocí…

 

S příchodem nového roku si většina z nás dává novoroční předsevzetí, ale už méně lidí ví, že ještě mocnějším časem jsou tzv. Svaté noci. Těchto třináct nocí překlenuje magické období mezi slunečním a měsíčním kalendářem. Začíná západem Slunce 24. prosince a končí spolu se setměním 6. ledna, časem Zjevení.
Dlouho před příchodem křesťanství byl tento čas považován za posvátný, protože rouška mezi Nebem a Zemí se tenčí a my máme možnost vidět náš život z vyššího úhlu pohledu. Křesťanská tradice věří, že během těchto posvátných nocí nám Archandělé poodhalují odpovědi na naše otázky a dovolí nám nahlédnout do nadcházejícího roku. Spolu s přírodou, která se proměňuje v tichou krajinu, i my obracíme svůj zrak do svého nitra. Naše sny, pocity, lidi i témata, která se během Svatých nocí objevují, nám přinášejí důležité poselství pro náš další vývoj.
Každá z nocí je zasvěcena jiné kvalitě vědomí, která je vyjádřena buď znameními zvěrokruhu, Archanděly nebo jedním z Apoštolů. Pro naše večerní rozjímání si můžeme pořídit zápisník a čtrnáct svíček, které po setmění zapálíme. Ve středu můžeme nechat stát zlatou svíci, která symbolizuje naše vnitřní Slunce, k němuž během těchto nocí obracíme svůj zrak.

První Svatá noc 24. prosince
První Svatá noc začíná po setmění na Štědrý den. Tato noc zahajuje proces osvícení – vnesení světla do míst, kde předtím byla tma. Narození Ježíše Krista symbolicky značí tento děj, který se odehrává v každém z nás. Temnotou je všechno, co není v souladu s láskou a je odrazem strachu, pochybností nebo bolesti.
Této noci vládne znamení Kozoroha, které nás učí vytrvalosti na cestě k našim snům. Když si zapálíme svíčku, rozjímáme nad uplynulým rokem. Co se mi v uplynulém roce podařilo? Z čeho si odnáším ponaučení?
Svoji pozornost také obrátíme k roku 2020. Jakým směrem chci, aby se příští rok ubíral? Co si přeji zažít a naučit se? Jak se o sebe mohu lépe starat?

Druhá Svatá noc 25. prosince
Druhé Svaté noci vládne Vodnář, který nám poodkrývá roušku tajemství duchovního světa. Zvolíme si pohodlnou cestu, anebo si zvolíme cestu, která je pro nás opravdová? Dáme více prostoru svojí duši, aby nás vedla? Při zapálení druhé svíce přeneseme pozornost do svého srdce a dáme prostor svojí vnitřní neměnné esenci. Když se podíváme do tváří rodiny, připomeneme si i jejich pravou podstatu. Ať už se v uplynulém roce stalo cokoliv, dovolíme si cítit lásku k druhým, protože víme, že i oni se snaží dělat vždy to nejlepší. V myšlenkách se vrátíme do uplynulého ledna a zamyslíme se nad tím, co nás naučil. Potom vneseme záměr pro leden 2020.

Třetí Svatá noc 26. prosince
Je spojena se znamením Ryb, které nás učí, že to co je nahoře, musí opět sestoupit dolů. Tento večer si připomene předešlý únor a poté vneseme záměr pro únor 2020. ato noc nám pomáhá uvědomit si, že tělo, duše i mysl mohou žít v harmonii. Nevidíme je jako oddělené části, ale vnímáme vyšší vědomí, které skrze ně pulzuje. Jak může má duše prostoupit mými vztahy? Co by se v mém životě změnilo, kdybych odevzdal kontrolu nad svým životem své duši?…

Koupit Meduňku