Alternativní medicína,  Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Zdraví

Znáte biotin? Proč je tento málo známý vitamin B7 (vitamin H) důležitý?

Z knihy prof. Anny Strunecké Jak nám můžou pomáhat a škodit minerály a vitaminy jsme tentokrát vybrali kapitolu o biotinu a jeho významu pro náš organismus. V současné době, kdy mnoho lidé nakupuje řadu různých vitaminů a potravinových doplňků ve snaze podpořit své zdraví, je důležité míz k dipozici kvalitné a ověřené informace, abychom si spíše neublížili, a právě takové informace tato kniha nabízí. Získáte ji na www.knihovnicka medunky.cz

Biotin ze skupiny vitaminů B, označovaný jako B7 nebyl veřejnosti  příliš známý, protože jeho nedostatek je poměrně vzácný. V současné době je však biotin nabízen a doporučován jako potravinový doplněk pro své účinky zejména na vlasy a kůži. Německá slova „Haar und Haut“ dala vznik označení biotinu jako vitaminu H.

Objev biotinu jako vitaminu
Historie objevu biotinu jako vitaminu je charakterizována různými pozorováními již od konce 19. století, avšak mechanismus jeho působení věda odhalila až o sto let později. Uvádí se, že na začátku bylo pozorování německého občana pana F. Steinitze v roce 1898, že psi krmení syrovým vaječným bílkem zvraceli a měli průjem. Tento syndrom vešel do historie medicíny pod označením „syndrom vaječného bílku“. Když byl bílek tepelně opracován, k žádným poruchám nedocházelo. Již v roce 1916 anglický fyziolog W. G. Bateman publikoval vědeckou studii, ve které popsal, že za „syndrom vaječného bílku“ je odpovědná látka, která se po snězení syrového bílku hromadí v toxické koncentraci v tlustém střevě. Teprve ve 30. letech minulého století navrhli další dva vědci jméno biotin pro látku, kterou izolovali.   

Funkce biotinu v lidském těle
Biotin má důležité funkci v metabolismu cukrů, tuků a aminokyselin. Působí jako kofaktor v mnoha reakcích (tzv. biotinylace). Je tedy důležitý jak pro vznik energie, tak pro transformace metabolitů. Je nezbytný pro přenos oxidu uhličitého a pro udržení stálé hladiny krevního cukru. Je důležitý pro růst a obnovu buněk a tkání.
Krysy krmené vaječnými bílky ztrácejí ochlupení a vzniká u nich dermatitida. Proto se začal biotin hojně využívat v kosmetických produktech.

Zdroje biotinu
Poměrně malý požadavek na dodávky biotinu u zdravého člověka je snadno zajišťován stravou, protože ho obsahuje mnoho druhů potravin: játra, ledviny, vaječné žloutky, banány, kvasnice, rýžové otruby, otruby, ořechy, mléko a pšenice. Kromě toho biotin syntetizují bakterie ve střevech. Lidské tělo účinně biotin recykluje a nedochází tak k jeho ztrátám stolicí.
Biotin v kosmetických produktech, které se aplikují na kůži, je však zcela neúčinný, protože se kůží nevstřebává.  

Projevy nedostatku biotinu u člověka  
Při normální stravě se příznaky nedostatku biotinu objevují jen vzácně při závažných poruchách střeva nebo při parenterální výživě. U člověka bylo prokázáno, že konzumace 4 syrových vajec týdně neohrozí zdraví dospělých ani kojenců a malých dětí. 
Nedostatek biotinu se projevuje vyrážkou v oblasti obličeje, vypadáváním vlasů, nerovnoměrným rozvrstvením obličejového tuku, ale i některými neurologickými projevy (mravenčení končetin) a depresemi či halucinacemi. U dětí se mohou vyskytnout i závažnější neurologické poruchy a opoždění vývoje.

Medicínský výzkum posledních let však napovídá, že vzácné případy biotinové avitaminózy vůbec nemusí být způsobeny nedostatkem biotinu, ale mohou být důsledkem dědičné metabolické poruchy, kdy tělo nedokáže znovu použít, tedy recyklovat tento vitamin, přestože je ho v těle dostatečné množství. Děti s velkým deficitem biotinu trpí často záchvaty, mají slabý svalový tonus (hypotonii), problémy s dýcháním a je u nich pozorován opožděný vývoj. Pokud se neléčí, může to vést k onemocnění sluchu, k vývoji očních abnormalit a ke ztrátě zraku. Tyto dětí trpí ataxií, kožními vyrážkami a ztrátou vlasů. Jsou také náchylné k plísňovým infekcím. Okamžitá léčba a celoživotní strava s biotinovými doplňky může zabránit mnohým komplikacím.

Závěrem
Přes neúplné znalosti o biologických účincích biotinu se dnes uznává, že tento vitamin může svým působením ovlivňovat stav pokožky, vlasů a nehtů a že příznivě ovlivňuje i nervovou soustavu. Zdá se však, že zdravý a dobře živený člověk avitaminózou biotinu netrpí.

Velmi detailní přehled o funkcích biotinu v organismu může zvídavý čtenář najít na stránkách Ústavu Linuse Paulinga: http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/biotin.

Koupit Meduňku