Knihovnička Meduňky

Z meduňkové knihovničky: Léčivé účinky letního ovoce

Na zahrádkách i v lesích dozrává voňavé a lákavé letní ovoce – jahody, borůvky, angrešt, rybíz… Tyto nenápadné dary léta jsou velmi bohatým přírodním zdrojem ochranných látek, které denně potřebujeme pro své zdraví. O účinných látkách obsažených v letním ovoci  a o tom, jak toto ovoce můžeme využít, se dozvíte v knize  S. Procházkové Buďme zdraví na jaře i v létě. Získáte ji (stejně jako další zajímavé a užitečné meduňkové tituly) na našem e-shopu: www.obchodmedunka.cz

 

Ve své různorodosti zabezpečuje ovoce celý komplex vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších vitálních složek, které výrazně přispívají k silné obranyschopnosti organismu. Hodnota ovoce je různá, zejména se hodně přeceňuje obsah vitaminu C. Většina lidí si myslí, že pojídáním jakéhokoliv ovoce se jednak zajistí dostatek tohoto vitaminu, ale i ostatních potřebných látek. V praxi je to ale jinak, každý druh je bohatý na něco jiného. Čerstvé ovoce obsahuje značné množství antioxidantů. Celé ovocné plody obsahují těchto látek vhodné množství, v ovocných šťávách je jejich koncentrace již nízká. Na vzduchu i při dotyku kovu (odšťavovač) dochází k jejich rozkladu.
Převládající složkou ovoce je voda, která tvoří podle druhu 80–90 procent hmotnosti. Z kyselin jsou v něm přítomny hlavně jablečná, citronová a vinná a slouží jako látky podporující trávení. Velmi důležitou složkou ovoce jsou pektiny, což je druh vlákniny. Vláknina ovoce je velmi potřebná pro zdraví. Váže na sebe toxické látky a pomáhá je vyloučit z těla ven. Typickou vůni mnohého ovoce způsobují aromatické látky.

Rybíz
Rybíz je velmi známým tuzemským ovocem. Najdeme ho téměř na každé zahrádce. Původně rostl planě v přírodě v mírném i subtropickém pásmu. V Evropě je rozšířen od Středozemního moře až k Norsku. Rybíz známe obvykle jen červený, bílý a černý. Ale v současnosti se evropských zemích pěstuje víc než 50 odrůd rybízu s rozdíly v aroma, barvě a chuti.

Léčivé účinky rybízu
Rybíz je zvláště bohatý na vitamin C. Nejvíce tohoto vitaminu obsahuje rybíz černý. Barvivo rybízu obsahuje karoten, z něhož se při látkové přeměně vytváří vitamin A. Ten je velmi důležitý pro silnou tělesnou imunitu. Chrání také sliznice v těle a stimuluje látkovou přeměnu v buňkách. Dále toto ovoce obsahuje dosti niacinu (což je vitamin B3), který je velmi potřebný pro zdravé nervy, a kyselinu pantotenovou (vitamin B5) pro zdravou pokožku, vlasy, nehty a dýchání buněk. Nesmíme zapomenout na vysoký podíl vápníku, draslíku (odvodňuje a přenáší živiny), železa (důležité pro dobrou krvetvorbu), hořčíku (srdce, nervy, svaly) a manganu (srdce, náladu, soustředění). Černý rybíz obsahuje též velké množství rutinu, ten je nezbytný pro zdravé, silné a pružné cévní stěny.
Co rybíz dokáže?
– chrání všechny sliznice v těle
– aktivuje látkovou přeměnu v tělesných buňkách
– podporuje správnou krvetvorbu
– posiluje imunitní systém v organismu
– podporuje správnou tvorbu hormonů
– posiluje nervovou soustavu
– podporuje funkci srdce a svalů

Nejhodnotnější je černý rybíz
Plody černého rybízu jsou velmi bohaté na vitamin C, B, rutin, karoten, bioflavonoidy, soli draslíku, pektiny, třísloviny a antokyanové barvivo. Šťáva z těchto plodů pomáhá zvyšovat elasticitu cév a také působí proti chrapotu a kašli, léčí dnu a působí močopudně. Plody černého rybízu také podporují metabolismus.

Posilující nápoj pro seniory
1 dl šťávy z černého rybízu * 1 dl šťávy z mrkve * 1 dl šťávy z červené řepy
Postup: Uvedené šťávy smícháme a vzniklý nápoj popíjíme po dobu 3–4 týdnů, pak si dáme měsíc pauzu a vše zopakujeme. Šťávu z rybízu si můžeme zamrazit, abychom ji měli dostupnou po celý rok.

Nápoj pro „kvalitní krev“
1 dl šťávy z černého rybízu * 1 dl šťávy z aróni * 1 dl šťávy z červené řepy
Postup: Šťávy si smícháme dohromady a popíjíme po dobu 8 týdnů.

Nápoj „energetická bomba“
1 dl šťávy z černého rybízu * 1 dl šťávy z rakytníku * 1 dl šťávy z arónie * 1 dl šťávy z červené řepy
Postup: Uvedené přísady dobře promícháme a můžeme popíjet. Tento nápoj doporučuji užívat po dobu 8 týdnů.

Léčivé jsou i listy černého rybízu
Listy této rostliny obsahují silice s cymolem, působí diureticky a diaforeticky a proti průjmům. Listy také podporují metabolismus. Můžeme je přidávat do čajových směsí, ale neměly by se popíjet déle než 6 týdnů.

Čaj z listů černého rybízu
Tento čaj je výborný při nachlazení, zahlenění, zánětu močových cest a revmatismu.
2 lžičky listů * 2 dl vroucí vody
Postup: Listy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a můžeme popíjet.

Pupeny černého rybízu
Gemmoterapie si velmi váží pupenů této rostliny. Tinktura z nich je totiž úžasná na „rozproudění“ látkové výměny.

Kořen černého rybízu
Odvar z kořene černého rybízu je vynikajícím lékem na zánět jater. Připravíme si ho tak, že 1 polévkovou lžíci sušeného kořene asi 5 minut povaříme v 3 dl vody. Vzniklou tekutinu si rozdělíme na 3 dávky, které popíjíme po dobu 6 týdnů.


 

Koupit Meduňku