Meduňka

Z červencové Meduňky: Co byste měli vědět o rakovině: zánět a oxidativní stres

Z červencového čísla MEDUŇKY, které tento týden vyšlo, vybíráme ukázku z dalšího dílu seriálu o onkologických onemocněních, v němž jeho autorka, naše spolupracovnice MUDr. Ludmila Eleková, postupně objasňuje faktory vzniku těchto onemocnění s důrazem na možnosti prevence. 

 

 

Na snímku autorka seriálu MUDr. Ludmila Eleková
V tomto článku se budu zabývat dvěma vzájemně se ovlivňujícími procesy, které přispívají k rozvoji a šíření rakoviny: zánětem a oxidativním stresem. Chronický zánět je dobře známým předchůdcem rakoviny.
Zánět vede ke vzniku volných radikálů, protože jsou součástí imunitní reakce proti patogenům. Volné radikály jsou molekuly s volným elektronem (reactive oxygen species, ROS). Oxidativní stres nastává, když ROS nejsou vykompenzované dostatkem antioxidantů. Oxidativní stres způsobuje poškození DNA i mitochondrií, spustí signalizaci nukleárního faktoru kB (NFkB), proteinu řídícího všechny zánětlivé procesy, a to vede ke spuštění zánětlivé kaskády. Vzniká začarovaný kruh, kdy zánět vytváří oxidativní stres, ten poškozuje buňky a posiluje zánět. Zjišťujeme, že téměř všechny civilizační nemoci jsou zánětlivé a spojené s oxidativním stresem: infekce, alergie, autoimunitní nemoci, kardiovaskulární nemoci, demence i rakovina. Lidé se zbavili akutních infekcí, ale žijí v chronickém zánětu.
Fyziologický akutní zánět je ochranný, likviduje infekci a hojí zranění. Do místa zánětu proudí víc krve nově vytvořenými cévami, shromažďují se imunitní buňky, zvýší se lokální úroveň oxidativního stresu, protože ROS jsou zbraní bílých krvinek. Po zhojení se cévy odbourají a situace se zklidní. Problém nastane, když se zánět nezklidní: stále se stimuluje tvorba nových cév, trvá oxidativní stres a aktivace imunity. Vznik rakoviny v místě chronického zánětu je dobře známý jev. Například nemocní s chronickým zánětem střeva, jater, žaludku, plic i jiných orgánů mají zvýšené riziko rakoviny tohoto orgánu. Dlouhodobý zánět také poškozuje buňky včetně DNA, snižuje účinnost chemoterapie, narušuje apoptózu, podporuje šíření nádoru a angiogenezi. Chronický zánět podporuje rakovinný růst tím, že přiláká TAMs (tumor associated macrophages), imunitní buňky, které ve změněném nádorovém prostředí začnou nádoru pomáhat: produkují zánětlivé cytokiny, VEGF (růstový faktor podporující tvorbu nových cév) apod.
Hlavní příčina chronického zánětu
Současná strava je hlavní příčinou chronického zánětu. Kombinace propustného střeva v důsledku trvalého poškozování a záplavy nových molekul přetěžuje organismus. Lepek a jiné lektiny v obilninách, bakteriální toxiny, především lipopolysacharidy, které jsou velmi silnými stimulátory zánětu. Toxiny všeho druhu také způsobují oxidativní stres. Nadváha břišního typu s útrobním tukem kolem vnitřních orgánů je prozánětlivý stav. Avšak nejvýznamnější změnou v lidské stravě během posledního století bylo zavedení a postupně se zvyšující konzumace zánětlivých omega 6 rostlinných olejů (běžné oleje, margaríny, ztužené tuky a logicky úplně všechny potraviny, které je obsahují, prakticky veškeré veřejné stravování), naopak nedostatek omega 3 tuků a antioxidantů v potravě (zelenina, koření, byliny, některé ovoce). Rostlinné rafinované oleje nejsou problematické pouze obsahem omega 6, ale také toxicitou výrobního procesu. Semínko je vystaveno bělidlům, deodorizantům, rozpouštědlům, je zahřáto na vysokou teplotu a vystaveno kyslíku. Horko + kyslík = oxidace = žluknutí. Takový olej je roven bílému cukru: žádné živiny, jen toxiny. Lahev takového oleje se rovná lahvi volných radikálů. Je to, jako byste si dopřáli rentgen.
Rafinované tuky jsou novinkou, nikdy předtím lidé nic podobného nejedli! Jejich konzumace byl masivní experiment na celé populaci, s drastickými důsledky.
Nebezpečná nerovnováha mezi omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami stimuluje tvorbu zánětlivých prostaglandinů. Není divu, že protizánětlivé léky (acylpyrin, ibuprofen, diclofenac, naproxen atd.) patří k nejprodávanějším lékům. Naše těla se vyvinula na poměru omega 3 ku omega 6 v potravě kolem 1:1, ale dnešní strava může mít tento poměr až 1:30. Strava s převahou omega 6 způsobuje až 40 x více poškození DNA než strava s vyváženým poměrem omega 3 ku 6. Nízkosacharidová strava potřebná při rakovině je nevyhnutelně bohatá na tuky (bílkoviny jsou také omezené), proto kvalita tuků, které budete jíst, je zásadní. Postavit nízkosacharidovou stravu na nevhodných tucích je životu nebezpečné.
Omega 3 a 6 jsou esenciální mastné kyseliny, musíme je jíst. Omega 6 podporují tvorbu prozánětlivých PG2 aktivací COX2. Omega 3 podporují tvorbu protizánětlivých PG1 a 3, jejichž úkolem je blokovat PG 2.
Zásadním krokem ke ztlumení zánětu je tedy přestat konzumovat rafinované oleje z rostlinných semen a vyhýbat se jim ve zpracovaných potravinách, včetně veřejného stravování. Současně zvyšte konzumaci omega 3 mastných kyselin v tučných rybách, jako jsou sardinky, makrely, sledě, ančovičky, treska a losos. Pozor, čerstvé ryby by měly být ulovené, ne chované na farmách, konzervované ryby by neměly být v rostlinném (tj. rafinovaném) oleji, ale v olivovém oleji nebo ve vlastní šťávě.
Protizánětlivě působí také omega 9 mastné kyseliny, olivový olej. Měl by být extra virgin, co nejaromatičtější a nejzelenější, takový obsahuje nejvíc antioxidantů. Dobrými zdroji zdravých tuků jsou také tmavá listová zelenina, ořechy (vlašské, mandle, makadamové). S těmito tuky zacházejte šetrně, nejlépe jíst zastudena nebo jen lehce zahřáté. Zelené rostliny a divoké byliny obsahují alfalinolenovou kyselinu, prekurzor omega 3. Proto tuk pasených zvířat obsahuje protizánětlivé omega 3, oproti zvířatům krmeným obilninami, jejichž tuk obsahuje víc omega 6. Pozor, nejde o bio či ne-bio kvalitu, ale o způsob krmení, i bio zvíře může být krmeno zrním a mít nezdravé složení mastných kyselin ve svém tuku. Krávy by měly být 100% krmeny trávou a senem, kuřata jsou všežravci, potřebují mít možnost si najít a sežrat brouky, žížaly a podobnou havěť.
Potraviny v přirozené formě vždy poskytují víc protizánětlivých a antioxidačních látek. Populace, jejichž strava je založená na hojné konzumace živočišných potravin, ale v přirozené podobě (např. Inuité, Masajové), jsou zdravé a netrpí rakovinou ani jinými civilizačními nemocemi. Takže to není o mase, ale o tom, co naše maso jedlo…

Celý rozsáhlý článek si přečtete v červencové Meduňce.

Koupit Meduňku