Knihovnička Meduňky,  Recepty

Recept na víkend: moučníky z brambor

Čekáte návštěvu a nevíte, co upéct? Nebo máte chuť vyzkoušet nějaký (staro)nový recept? Nabízíme tři recepty na sladké dobroty, které vykouzlíte s pomocí brambor. Recepty jsou z knihy Babiččino kuchařské umění od Marcely Šebestové (Kniha vyšla v meduňkové edici, máme ji na e-shopu www.obchodmedunka.cz)

Bramborové vdolečky
Uvaříme 50 dkg brambor, oloupeme a umeleme na masovém strojku, přidáme 2 žloutky, špetku soli, 5 dkg cukru, 3 nastrouhané hořké mandle a tolik hrubé mouky, aby se těsto spojilo. Rozválíme je na plát, skleničkou vykrájíme kolečka a smažíme na tuku po obou stranách. Potřeme zavařeninou, posypeme strouhaným tvrdým tvarohem a zdobíme kysanou smetanou.

Bramborové lívanečky
V půl litru mléka rozmícháme trochu cukru, 2 žloutky, špetku soli, citronovou kůru, 4 vařené, strouhané brambory a tolik polohrubé mouky, aby vzniklo těsto jako na kynuté lívance. Důkladně rozmícháme a nakonec lehce vpracujeme tuhý sníh z bílků. Na vymaštěném lívanečníku pečeme tenčí placičky a potřeme je zavařeninou nebo posypeme skořicovým cukrem.

Bramborový medovník
Do 3 lžic rozpuštěného medu přidáme 15 dkg vařených prolisovaných brambor, 25 dkg hrubé mouky, 3 lžíce mléka, půl balíčku prášku do pečiva, 5 dkg mletých ořechů, 1 vejce a 12 dkg práškového cukru. Zpracujeme v hladké těsto, které rozválíme na pláty. Upečeme je na vymaštěném a moukou vysypaném plechu. Upečené pláty ve vrstvách plníme máslovým krémem a pocukrujeme. Krájíme na úhledné řezy.

 

Koupit Meduňku