Meduňka

Téměř zázračná potravina: kysané zelí

Naši předkové si pravidelně každý podzim nakládali kvašené zelí a díky této zelenině dokázali i v nejtěžších dobách přežít. Dokonce získalo i název – lék chudých.
Zelí podporuje naše trávení a obsahuje řadu prospěšných látek. Proto by nemělo chybět v žádné domácnosti… Inspirujte se v knížce Simony Procházkové Podzimní čarování.  (knihu vydala před časem Knihovnička Meduňky).

Kysané zelí obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek – bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály jako draslík, hořčík, fluor a enzymy. Rovněž podporuje tvorbu krve a hormonů. Umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Dále aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.

Jak naložit kysané zelí
Potřebujeme několik pevných hlávek zelí (množství záleží na velikosti sudu), do kterého chceme zelí naložit. Na každých 5 kg zelí potřebujeme 2 cibule, 20 g soli, dále několik bobkových listů, hrst kmínu, pár kuliček pepře, střední kořen křenu. Dále můžeme přidat několik jablek, kopr.

Postup:
Zelí omyjeme, očistíme a nakrouháme. Na dno sudu dáme trošku výše uvedeného koření a rozložíme celé zelné listy. Na tyto listy pokládáme zelí a pěchujeme, každou vrstvu osolíme, posypeme kmínem, přidáme několik bobkových listů, křen a pepř. Každou vrstvu je důležité důkladně stlačit. Jestliže přidáváme jablka, tak je rozložíme do každé vrstvy. Když je sud plný a zelí stlačené, necháme sud asi 2 týdny v teple. Zelí musí být na povrchu pokryté zelnými listy a šťávou, nesmí oschnout, jinak by se začalo kazit. Do žlábku u nádoby nalijeme vodu, zelí můžeme přemístit do sklepa, kde bude kvasit několik dalších týdnů. Když pak zelí odebíráme, tak musíme do nádoby dolívat vodu.

Rychlokvašené zelí:
Je už hotové za 3 dny
Potřebujeme: 2 kg bílého hlávkového zelí, 1 bramboru, trochu chleba, kmín, sůl a pepř.
Postup:
Zelí omyjeme a nakrouháme. Na dno většího hrnce dáme chlebovou kůrku, syrovou bramboru vcelku a navrch napěchujeme zelí. Jednotlivé vrstvy zelí posypeme solí, pepřem, kmínem a na vrch přidáme bobkový list. Nakonec zelí přelijeme převařenou vlažnou vodou a zakryjeme. Necháme kvasit 2 – 3 dny. Takto připravené zelí je třeba hned zkonzumovat, jinak by se zkazilo.

Kysané zelí s ovocem a dýňovými semínky 
1 sáček kysaného bílého zelí, 1 velký pomeranč, 1 jablko, dýňová semínka, tekutý med nebo agáve sirup
Z kysaného zelí vymačkáme šťávu a zelí dáme do salátové mísy, přidáme oloupaný a na kousky nakrájený pomeranč a na kostičky nakrájené jablko. Potom přisypeme 1 hrst dýňových semínek. Nakonec pořádně promícháme a podáváme na talíři polité 2 lžičkami tekutého medu či agáve sirupu.

S čím zelí chutná nejlépe:
troška fantazie může dát i obyčejnému zelí skvělou příchuť:
KLASICKÁ – kmín, bobkový list
OVOCNÁ – zelí zajímavě doplňují borůvky (zabezpečují lehkou stravitelnost), dále ananas, jablka, hroznové víno, rozinky, sušené datle či fíky

Zelí na žaludeční vředy
Čerstvá šťáva z bílého zelí je opravdovým balzámem na žaludeční vředy. Po dobu 6 týdnů popíjíme během dne asi 1 litr čerstvě vylisované šťávy ze zelí. Vředy se ve většině případů opravdu zahojí.

Zelí proti cukrovce
Hladina cukru se srovná, když si budeme pravidelně 3 x týdně dopřávat sklenici šťávy z kyselého zelí. Zároveň se tak podpoří i střevní peristaltika.

Koupit Meduňku