Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Recepty

Halloweenské vaření aneb Co všechno je možné vytvořit z dýně?

Jasně oranžové dýně patří k podzimnímu času a kromě toho, že vypadají hezky jako aktuální podzimní dekorace, nás také mohou inspirovat k různým druhům tvořivost – třeba z ní můžeme vydlabat působivou halloweenskou lucernu, což baví hlavně děti – nebo z ní uvaříme či upečeme různé dobroty (a děti při tom taky můžou pomoci…) .Ať se pustíte do dlabání, nebodo vaření – ať se vám to povede a výsledek ať stojí za to!


Mandlový dýňový koláč – výborný k čaji i kávě!
300 g polohrubé mouky, 150 g práškového cukru, 100 g másla, 2 žloutky, vanilkový cukr, špetka soli, 250 g dýňové dužiny, 100 g cukru, 50 g másla, 2 lžíce medu, mletá skořice, plátky mandlí
Na vále zpracujeme mouku, cukr, žloutky, vanilkový cukr, sůl a změklé máslo. Hladké těsto necháme v chladu 6 hodin odpočinout. Těsto vtlačíme do vymazané koláčové formy. Nastrouhanou, oloupanou dýni podusíme na másle spolu s cukrem, medem a skořicí. Náplň dáme do formy, posypeme plátky oloupaných mandlí a upečeme v předehřáté troubě do zlatova.

Dýňová polévka se zeleninouzahřeje a chutná skvěle!
500 g dýňové dužiny, 2 menší pórky, 4 brambory, 1 větší mrkev, drůbeží vývar z kostí, 250 ml smetany na vaření, 50 g másla, sůl, kolečka pórku na ozdobu
Na polovině másla podusíme omytý nakrájený pórek, dužinu z dýně, na kolečka nakrájenou mrkev a kostičky brambor. Zalijeme vývarem, osolíme a vaříme do měkka. Rozmixujeme, přidáme smetanu, zbylé máslo a prohřejeme. Zdobíme kolečky pórku.

(Recepty jsou z knihy M. Šebestové Babička vaří s vnoučaty víkendová menu, kniha vyšla v mneduňkové edici.)

Koupit Meduňku