Pepř, chilli papričky…prostě Exotické koření pro zdraví!
Koření jako pepř, chilli a sladká paprika většinou používáme jen v kuchyni na dochucení pokrmů, zvláště pokud jsem příznivci ostřejších chutí. Tyto „kořeněné poklady“ však mají i řadu blahodárných účinků na naše zdraví. Ještě jste nevyzkoušeli? Tak do toho! (Článek připravila Simona Procházková.)
Není koření jako koření…
Koření se liší kvalitou a obsahem účinných látek. Já upřednostňuji koření podomácku vypěstované a usušené nebo kupované v biokvalitě. Biokoření pochází výhradně z ekologického zemědělství a neobsahuje zbytky škodlivých chemických postřiků a hnojiv. Nesmějí se do něj přidávat ani žádné látky zvýrazňující aroma, barvu a chuť. Na rozdíl od běžně prodávaného koření je plné vitálních a léčivých látek. Je to dáno i tím, že nesmí být během výroby ozařováno. Takové koření je pak opravdovým lékem! Kvalitní koření zakoupíte v bylinkářstvích, obchodech se zdravou výživou či kořenářstvích.
Pepř
Pepřovník černý (piper nigrum l.) je pnoucí rostlina dorůstající až do výšky 7 metrů, pochází z Indie. Její klásky bývají okolo 10 cm dlouhé a mají asi 25 plodů – bobulek s tenkým dužnatým oplodím o velikosti 5 mm. S ohledem na stupeň zralosti jsou bobulky zelené či červené.
Černý pepř – kuličky se sklízejí ještě před dozráním, suší se přímo na slunci, díky němuž ztvrdnou a zčernají. Bílý pepř – bobule se sbírají červené, plně vyzrálé, namáčí se do vody, aby z nich mohlo být následně odstraněné oplodí. Potom se semena suší na slunci a získávají svou typickou žlutobílou barvu. Při prevenci a doplňkové léčbě upřednostňujeme bílý pepř, pokud ho zrovna nemáme po ruce, můžeme použít i pepř černý.
Léčivé účinky pepře
Pepř je bohatý na alkaloid piperin, jeho izomer chavicin a rovněž menší množství piperitinu, dále obsahuje silice a pryskyřice. Toto koření prospívá produkci trávicích enzymů a žaludečních šťáv, zintenzivňuje celkové prokrvení, podporuje chuť k jídlu, pomáhá při nadýmání a průjmu. Zevně ho můžeme používat jako masážní prostředek na bolavé klouby a svaly. Užívání pepře se nedoporučuje malým dětem, těhotným a kojícím ženám.
Kořeněný prášek nastartuje redukci
Potřebujeme: 1 lžíci mletého pepře, 1 lžíci mletého chilli, 1 lžíci sladké papriky
Postup: Koření smícháme, směs vložíme ho do skleněné, dobře uzavíratelné nádoby. Dvakrát denně, po dobu 6 týdnů si dáváme na špičku kulatého nože prášku, který rychle zapijeme 3 dl vlažné vody.
Kořeněný likér na bolavé klouby
Potřebujeme: půl lžičky namletého pepře, na špičku kulatého nože chilli, 1 lžičku mleté sladké papriky, 1 lžičku tlučených anýzových semínek, půl lžičky kurkumy, 1 lžičku nastrouhaného zázvoru, 0,5 litru slivovice nebo jiného čistého destilátu
Postup: Ingredience smícháme a vše pak zalijeme slivovicí. Necháme 14 dní na teplém místě louhovat, denně protřepáváme, poté přecedíme, nalijeme do sklenice a při potížích užíváme 3x denně 1 čajovou lžičku před jídlem.
Chilli
Paprika křovitá – chilli (capsicum frutescens) je rostlina pocházející z Ameriky. Má malé tmavě červené, kulaté či zašpičatělé plody s ohnivě pálivou chutí. Chilli má desítky různých odrůd.
Léčivé účinky chilli
Chilli je cenným zdrojem kapsicinoidů, především kapsicinu, což jsou dráždivé olejové látky, které papričkám dodávají ostře palčivou chuť. Kapsicin bývá na etiketách ve složení výrobků často označován jako capsicum. Dále je chilli bohaté na vitamin C, A, B2, E, saponiny, flavonoidy. Kapsicin je silné přírodní analgetikum (lék na snížení bolesti). Způsobuje odčerpání určitých složek v nervových buňkách nazývaných substance P, které přenášejí bolestivé vzruchy do mozku. Pravidelné užívání chilli účinkuje jako přípravek na zmírnění bolesti při zánětech kloubů, šlach, revmatismu, dně. Toto koření celkově prospívá trávení a zažívání, eliminuje nadýmání, zvyšuje krevní cirkulaci v žaludku a střevech. Také podporuje produkci trávicích šťáv. Pomáhá likvidovat kožní mykózy, svědění při psoriáze (pocit svědění se přenáší stejnými nervovými vlákny jako bolest). Snižuje riziko srdečních nemocí snižováním hladiny cholesterolu a triglyceridů. Chilli nesmí přijít do styku s očima se sliznicemi a poraněnou kůží.
Chilli – kurkumové kapičky na bolavé klouby (dna, revmatismus)
Potřebujeme: půl lžičky chilli, půl lžičky kurkumy, 2 dl 60% lihu nebo kvalitní domácí pálenky
Postup: Koření přelijeme lihem, vše necháme 14 dní odpočívat, denně řádně protřepáváme, aby se uvolnily léčivé látky. Poté přecedíme a po dobu 6 týdnů užíváme 3x denně 30 kapek.
Masážní chilli olej (na promazávání bolavých kloubů, svalů a na mykózy)
Potřebujeme: půl lžičky chilli, 0,5 litru panenského olivového či sezamového oleje
Postup: Chilli přelijeme olejem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme a vzniklý olej nalijeme do lahve a uskladníme v chladnu.
Použití: Chilli olej nanášíme (nejlépe v gumových rukavicích) a řádně vtíráme do bolavé oblasti. Potřenou plochu můžeme zakrýt plátnem či obvazem. Olej aplikujeme 1 – 2x denně.
Sladká paprika
Paprika roční (capsicum Annuum l.) je rostlina pocházející z Ameriky. Jejím plodem jsou bobule s mnoha semeny. Zralé plody se sluší na slunci.
Léčivé účinky sladké papriky
Paprika je bohatá na alkaloidy, především kapsaicin, flavonové glykosidy, saponiny, karotenoidy, vitaminy A, B2, B6, C, E, draslík, železo, silice, sacharidy. Toto koření zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv a slin, a prospívá tak trávení a zažívání. Fytoncidní působení saponinů přispívá k útlumu množení choroboplodných zárodků. Látky obsažené v paprice mají příznivé účinky na periferní cirkulaci krve, což je přínosné u onemocnění srdíčka a krevního oběhu. Paprika by neměla přijít do styku s očima, sliznicemi a poraněnou kůží!
Paprikové kapky prospívají krevnímu oběhu, srdíčku i trávení
Potřebujeme: 2 lžičky mleté sladké papriky, 2 dl 60% lihu nebo kvalitní domácí pálenky
Postup: Koření přelijeme lihem, vše necháme 14 dní odpočívat, denně řádně protřepáváme, aby se uvolnily léčivé látky. Poté přecedíme a po dobu 6 týdnů užíváme 3x denně 30 kapek.
Paprikovo – kopřivový vlasový aktivátor podporuje růst vlasů a omezuje tvorbu lupů
Potřebujeme: 1,5 lžíce sladké papriky, 1 lžíce nasekaného kořene kopřivy, 3 dl 60% lihu
Postup: Přísady zalijeme lihem a vše necháme 10 dní na teplém místě louhovat. Denně protřepáváme (aby se uvolnily léčivé látky). Poté přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. Takto získáme koncentrát, který je nutný naředit, na 2 dl převařené vody dáváme 1 polévkovou lžíci základní tinktury. Tímto tonikem si denně masírujeme vlasovou pokožku, vše necháme 30 minut působit a poté umyjeme. Tento postup provádíme denně po dobu 3 týdnů.
Simona Procházková, DiS


