Čas pečení… aneb Meduňčina inspirace pro vánoční stůl
V prosincové Meduňce najdete také dvě stránky různých receptů na vánoční dobroty, které mohou letos obohatit váš vánoční stůl – třeba vás bude bavit vyzkoušet něco nového…-:)
emedunka.cz
Masarykovo cukroví
Masarykovo cukroví, kdysi známé i jako Masarykovy knoflíky či sušenky, patří k drobným pokladům staročeských Vánoc. V jednoduchém těstě z ořechů, cukru a mouky se skrývá prostá elegance a klid dávných časů. Říká se, že právě toto cukroví měl v oblibě i prezident Tomáš Garrigue Masaryk – snad proto, že v jeho chuti cítil návrat k domovu, k teplu rodinného krbu a vůni vanilky linoucí se ze staré kuchyně. Dnes znovu ožívá na vánočních stolech, aby připomnělo, že krása se často ukrývá v prostotě.
Ingredience: 180 g vlašských nebo lískových ořechů, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g krupicového cukru, 2 lžíce kakaa, 1 žloutek
Postup: Začneme tím, že ořechy na 2 hodiny namočíme do studené vody, vlašské poté nahrubo nasekáme, lískové necháme vcelku. K ořechům přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Z něj vytvarujeme válečky o průměru cca 4 cm a necháme je ztuhnout v chladničce, ideálně do druhého dne, ale postačí i pár hodin. Válečky poté nakrájíme na kolečka o šířce cca 0,5-0,8 cm a pečeme je předehřáté troubě na 180 °C 10 minut. Ještě horké je obalíme ve směsi vanilkového a moučkového cukru.
Vinné cukroví
Vinné cukroví je pokladem ze zažloutlých stránek starých kuchařek, kde se mezi řádky skrývá vůně domova. Na jeho přípravu postačí jen čtyři prosté suroviny – mouka, máslo, víno a trocha cukru na obalení – a přesto vznikne lahůdka, která připomíná časy, kdy se peklo s láskou a beze spěchu. Křehké kousky, obalené v cukrové peřince, rozzáří sváteční stůl a přinesou s sebou vzpomínku na tiché večery u starého stolu, kde praskal oheň a vonělo pečení.
Ingredience: 280 g povoleného másla, 300 g hladké mouky, 6 lžic suchého bílého vína, směs vanilkového a moučkového cukru na obalení.
Postup: Z másla, mouky a bílého vína vytvoříme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a dáme alespoň na hodinu odpočinout do chladničky. Poté vyválíme těsto na cca 0,5 cm plát a vykrajujeme tvary. Pečeme v předehřáté troubě 12-15 minut na 170 °C. Ještě vlahé je obalujeme ve směsi vanilkového a moučkového cukru.
TIP: Můžete vyzkoušet i slanou podobu tohoto jemného cukroví. Stačí, když ještě před vložením do trouby posypete vykrojené tvary trochou soli, kmínem či sezamem. Z vůně vína a másla pak vzejde křehké pečivo, které potěší nejen o svátcích – třeba k pohárku vína nebo k tichému večeru u svíček.


