Z prosincové Meduňky: Jak na studené nohy …
Prosincová Meduňka, která je aktuálně v prodeji a kromě toho je k dispozici též na emedunka.cz, přináší inspiraci pro „tělo i duši“, protože o obojí je třeba pečovat. V zimě se často potýkáme s nepříjemným problémem studených nohou – a na něj se ve svém článku zaměřili MUDr. Vladimíra Strnadelová a Jan Zerzán z Institutu celostní medicíny…
Střídání ročních období je běžnou záležitostí, kterou vnímáme jak pocitově, tak změnou svého šatníku. U některých lidí přechod na zimu představuje poměrně velký problém — především jde o jedince, kteří jsou hodně zimomřiví a stále mají studené ruce a nohy. Proč k tomu dochází a co jednoduchého můžeme udělat pro své zdraví, abychom zimu zvládli dobře a nevedlo to k oslabení našeho zdraví.
Studené ruce, nohy a celková zimomřivost může mít více příčin. Jednou z nejčastějších příčin je slabší funkce ledvin, tedy snížení její zateplovací složky — jangu ledvin. Většinou může jít i o vrozenou dispozici, která nás pak provází velkou částí života. Může být i jednou z příčin některých dalších problémů, jako je častější nemocnost, anginy, gynekologické problémy a podobně. Oslabení jangu ledvin si můžeme akutně či chronicky vytvořit i během života nevhodnou stravou, nemocemi či jinými zátěžemi.
Když musíme usínat v ponožkách
Jak už bylo uvedeno, nedostatek jangu ledvin se projevuje studenýma rukama a nohama, kdy je často nutné usínat v ponožkách. Může být i studený zadeček a někdy také nos. Obecně se větší zimomřivost, hlavně v obdobích chladu, projevuje i na zhoršení psychiky, především ve smyslu většího strachu a celkové nepohody.
Když o svých problémech víme a přemýšlíme o nich, můžeme udělat hned několik věcí, které nám do určité míry naše problémy kompenzují a vyrovnávají v organismu chlad a teplo. Tím nám umožní, že vše zvládneme a netrpíme žádnými dalšími zdravotními problémy. Zahřívací a ochlazující složka ledvin, tedy jin a jang ledvin, je důležitá pro mnoho věcí, ale také pro teplotní pohodu organismu, která se přizpůsobuje vnitřnímu i vnějšímu stavu a teplotě. Na úrovni ledvin jde i o harmonii mezi vodou a solí, kdy voda je složka ochlazující a sůl je složka zahřívající. Toto je důležité si uvědomit i ve vztahu k našemu životu a stravě. V zimě se přirozeně více oblékáme více a nosíme teplejší obuv. To je z hlediska ledvin důležité, neboť na plosce nohy začíná dráha ledvin a zateplení nohou je prvním předpokladem teplotní pohody. Stejně bychom se ale měli chovat i při jídle. Znamená to neoslabovat se nadbytkem tekutin, ochlazující potravou či nápoji. V zimě přidáváme více soli i tuku a snažíme se vyvarovat většího množství syrové zeleniny, ovoce, šťáv a podobně.
Také si můžeme pomoci obklady, ale zde je třeba být opatrný na prostředek, jímž naše, velmi citlivé ledviny, zahříváme. Jak již bylo řečeno, ledviny pracují s harmonií mezi vodou a solí (voda je složka ochlazující a sůl zahřívající). Proto je nejúčinnější zahřívat ledviny teplou solí. Solné obklady jsou velmi účinné, neléčí ledviny jako takové, ale pomáhají jim kompenzovat změny počasí a také některé výkyvy zdravotního stavu.
Solné zahřívací obklady
Vezmeme pytlík jakékoli soli, vysypeme ho na pekáček a v troubě ohřejeme tak, aby sůl byla horká. Jinou možností je ohřát sůl na pánvi, nikoliv však v mikrovlnné troubě. Pak ji vysypeme do bavlněného pytlíku (např. do obalu od polštářku) a zavážeme zezadu těla na oblast ledvin. Necháme působit, než ochladne. Sůl můžeme použít i 15x stejnou, pak ji vyměníme.
Podstatné je, že sůl musíme ohřívat samostatně. Znamená to, že ji po aplikaci vždy z bavlněného pytlíku vysypeme, nahřejeme a poté ji do pytlíku nasypeme znovu. Nikdy sůl neohříváme v bavlně! Sůl je energií jangu ledvin, a proto do tohoto orgánu vnese teplo, které se odtud dostává do celého těla…


