Nová kniha prof. vylš av meduňkové edici.
Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Pro inspiraci

Nová kniha z naší edice: Aminokyseliny – molekuly života od prof. Anny Strunecké

Chcete podpořit správný vývoj vašich dětí?
Chcete podpořit zdraví vašeho těla v každém věku?
Chcete podpořit svalovou regeneraci, zlepšit svůj výkon nebo posílit váš imunitní systém?
Možná si ještě neuvědomujete, že nejstarší a nejdůležitější materiál pro stavbu i opravy zdravého těla jsou aminokyseliny.
Zkušená a oblíbená autorka Meduňky seznamuje čtenáře se zajímavým a fascinujícím světem aminokyselin s jejich jedinečnými příběhy. Upozorňuje také, k jakým katastrofám v historii došlo v důsledku neznalosti tajemství aminokyselin.
Hledáte dostupné a levné superpotraviny?
Nevíte, co si máte myslet o hmyzích potravinách, kterými se to již na trhu hemží?
Jste ochotni začít pomalu měnit svůj životní styl, abyste před sebou měli zdravé a spokojené stáří?
Odpovědi na tyto otázky a mnoho dalších najdete v knize profesorky Anny Strunecké. Věříme, že nové poznatky budete šířit dál mezi svými blízkými i přáteli. Kniha je dostupná na našem e-shopu, podívejte se na www.obchodmedunka.cz

Ukázka z knihy:

Alanin a fenylalanin – užitečné i škodlivé aminokyseliny
Alanin je nejenom první v abecedním seznamu aminokyselin, ale je také nejjednodušší aminokyselinou z hlediska chemického složení. Kromě aminoskupiny a ketoskupiny obsahuje metylovou skupinu. Zdrojem alaninu jsou veškerá bílkovinná jídla, např. maso, mléčné výrobky, vajíčka. Pro vegetariány obsahují hodně alaninu luštěniny, ořechy, obilí nebo hnědá rýže.
Alanin je ve svalech a v játrech intenzivně přeměňován v metabolických procesech.  Je propojený s metabolismem cukrů. Víme, že z glukózy se získává energie v procesu glykolýzy a konečným produktem bývá pyruvát. Z pyruvátu se může tvořit alanin pro syntézu bílkovin. V případě nedostatku glukózy při hladovění se zase může ze svalových bílkovin uvolňovat alanin a ten je v procesech glukoneogeneze přeměňován na glukózu.  Tak se může tvořit glukóza během hladovění a zajišťuje se dostatečně vysoká hladina glukózy v krvi. Pomocí alaninu se ze svalů transportuje do jater amoniak – odpadní produkt z metabolismu bílkovin. Vyloučení toxického amoniaku je naprosto zásadní pro přežití člověka. Jeho molekuly jsou pro tělo toxické a již malá koncentrace může být smrtelná. Na koncentraci amoniaku v krvi je nejcitlivější mozek. V játrech probíhá z amoniaku syntéza močoviny. Na těchto jednoduchých příkladech vidíme, jak složité metabolické reakce v našem těle neustále probíhají. Biochemici označují přeměny alaninu jako glukózo alaninový cyklus nebo alaninový-glukózový cyklus.
Alanin pomáhá oddálit únavu, zvýšit vytrvalost, zlepšit výkon a svalovou sílu při jakémkoliv sportu. Pro své účinky se proto doporučuje hlavně při silových, vytrvalostních a intenzivních trénincích a sportech. Pomoci dokáže silovým sportovcům, kteří se snaží o nárůst svalové hmoty. Vedlejším účinkem jeho užívání může být brnění, svědění či mravenčení na pokožce. Tyto reakce prý nejsou škodlivé.
Fenylalanin obsahuje funkční skupinu s aromatickým benzenovým jádrem – fenol. Fenylalanin je esenciální aminokyselina. To znamená, že tělo si ho neumí vytvořit a je závislé na příjmu této aminokyseliny v potravě. Jejím zdrojem je maso, ryby, mléčné výrobky a vejce. Hojně fenylalaninu se vyskytuje v zelených potravinách, ale i v čokoládě, rybách, sýrech, kvasnicích a oříšcích.
Fenylalanin se vyrábí i průmyslově biosyntézou a užívá se při přípravě různých doplňků stravy a léků. Umělou formou fenylalaninu je také sladidlo aspartam, které se při zahřátí rozkládá na fenylalanin, kyselinu asparagovou a metanol. Fenylalanin může být vzhledem ke svým účinkům jak aminokyselinou oblíbenou, tak nebezpečnou.
Obliba fenylalaninu je založena na poznatku, že je zdrojem při tvorbě přenašečů nervového vzruchu. Dokáže zvyšovat hladinu endorfinů a enkefalinů, což jsou hormony ovlivňující psychické stavy, nálady, paměť, naše příjemné pocity, sex i chuť k jídlu. Fenylalanin vykazuje analgetické účinky – tlumí bolest. Na trhu tak můžeme najít širokou škálu nejrůznějších přípravků s fenylalaninem.
Bohatým zdrojem fenylalaninu jsou zelené potraviny a posluchači se tak často ptají, zda doporučuji konzumaci zeleného ječmene. Moje rada bývá opatrná: před dováženým a drahým ječmenem dávám přednost domácím kopřivám nebo kvalitním preparátům řasy chlorely. Nedostatek fenylalaninu se může projevovat malátností, emocionálními výkyvy, zmateností, poklesem libida a výkonnosti, zhoršením paměti. Fenylalanin by však neměli užívat lidé s vysokým krevním tlakem, těhotné a kojící ženy nebo osoby s onkologickým onemocněním. Porucha metabolismu fenylalaninu se nazývá fenylketonurie – vzácná dědičná porucha, při které se hromadí fenylalanin v krvi a tkáních lidského těla. Postižené osoby trpí nedostatkem jaterního enzymu fenylalaninhydroxylázy. Tato nemoc je neléčitelná, a proto se porucha genu testuje již u novorozenců ze suché kapky krve. První příznaky se mohou projevit již u kojenců jako časté říhání a zvracení…

Koupit Meduňku