Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy

Vítej, zimo bílá…

Tento pěkný název knížky (s podtitulem Recepty pro zdraví a krásu) od Simony Procházkové je právě v těchto zasněžených dnech velmi případný. Knížka vyšla před časem v naší meduňkové edici (podívete se na odkaz www.knihovnickamedunky.cz ) a z rad a nápadů, které do ní Simona vložila, jistě něco pro sebe a své blízké vyberete. Třeba tip na vánoční barborku, která se má uříznout PRÁVĚ DNES… -:)

Vánoční barborky
Krásně rozkvetlé větvičky – barborky jsou tradičním symbolem českých Vánoc. Podle legendy se mají nařezat na svátek sv. Barbory, tedy 4. prosince.

Rituál při řezání větvičky
Ve chvíli, kdy se obzoru dotkne první sluneční paprsek, pohladíme kůru stromu, poprosíme ho o větvičku a poděkujeme. Pak barborku uřízneme, odneseme domů, vložíme do vázičky s vodou a postavíme do místnosti se stálou teplotou. Vodu v nádobě nevyměňujeme, pouze ji doplňujeme. Při této láskyplné péči nás větvička o Štědrém dnu překvapí krásou čerstvě rozvinutých květů či mladých lístečků.

Typy barborek

Třešňová barborka
Třešňová větévka je v našich krajích asi nejznámější. V dřívějších dobách se s nimi i čarovalo. Zvyk používat je k vánoční bílé magii má kořeny u keltských kmenů a druidů. Ti byli se stromy a keři velmi silně spojeni. K třešňové větvičce se váže známá pověra – když větvička rozkvete o Štědrém dnu, neprovdaná dívka najde do roka svého ženicha.

Jabloňová barborka
Pověra praví, že když na Štědrý den vykvete větvička jabloně, příští rok bude úspěšný a plodný.

Březová barborka
Chceme-li se dozvědět, jestli budeme v novém roce zdraví jako rybičky, pak si nesmíme zapomenout 4. prosince uříznout březovou větvičku. Doma ji vložíme do nádoby se studenou vodou. Jestliže na ní o Štědrém dnu vyraší drobné lístečky, je to příslib dobré zdravotní kondice a radosti po celý následující rok.

Broskvová barborka
Podle pověsti manipulace s broskvovou barborkou o vánočních svátcích pomáhá odstraňovat nedůvěru mezi lidmi. Větvička uříznutá 4. prosince údajně o Vánocích prozradí, na koho se můžeme spolehnout a kdo nám lže. Stačí, když si při řezání barborky vizualizujeme příslušnou osobu. Vykvete-li větévka, naše podezření jsou mylná. Objeví-li se jen zelené lístečky, je nutné se mít před dotyčnou osobou na pozoru. Zůstane-li větévka suchá, něco prapodivné se chystá.

Barborka z magnólie
Rozkvetlá magnólie přinese do domova svěžest, vůni a něžnou krásu přírody.

Nezapomeňme si, tedy 4. prosince- tedy DNES – uříznout či trhnout barborku. Nejen, že si připomeneme české tradice, ale zároveň získáme krásně čerstvou dekoraci do bytu.

Koupit Meduňku