Knihovnička Meduňky,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

Kvašená zelenina – podpora zdraví…

Všichni chceme podpořit své zdraví a posílit imunitu – a když to můžeme udělat něčím, co navíc ještě skvěle chutná není na co čekat! Vyzkoušejte si sami připravit kvašenou zeleninu – tzv. pickles…
Podrobný recept jsme našli v sympatické knížce Simony Procházkové Podzimní čarování – která před časem vyšla v meduňkové edici. Obsahuje spoustu receptů a rad, které se hodí pro každého, kdo má chuť něco vyzkoušet. Podívejte se na náš e-shop na adrese www.obchodmedunka.cz

PICKLES: vitaminová bomba pro naše zdraví
Pickles je vlastně kvašená zelenina. Má již tisíciletou tradici. Je to ideální způsob uchování zeleniny pro zimní období. Bakterie mléčného kvašení jsou výborným konzervantem a zelenina si díky jim uchová řadu vitaminů a minerálů. Mléčné kvašení výborně podporuje imunitu, krev, čistí trávicí trakt a podporuje zdravou střevní mikroflóru a regeneruje jaterní tkáň. Díky ní do těla vstupuje řada enzymů a ty regenerují buňky.

Léčivé účinky kvašené zeleniny
Pickles obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek – bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály jako draslík, hořčík, fluor a enzymy. Kvašená zelenina podporuje tvorbu krve a hormonů. Umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Dále aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla. Pickles je také známé i jako bojovník proti zácpě, a to především díky vysokému obsahu vlákniny, je tedy více než vhodné jakou součást léčby neduhů jako jsou hemoroidy a chronická ochablost střev. Lidoví léčitelé doporučují jeho konzumaci a užívání kvašené zeleninové šťávy lidem trpícím vředy žaludku a dvanácterníku. Obsažené látky totiž dokáží urychlit proces hojení a zacelování postižených sliznic.

Další nepříliš známý účinek kvašené zeleniny je schopnost uklidnit náš nervový systém, čehož můžeme využít např. při léčbě nespavosti, nervozity a napětí. Lidé trpící nedostatečnou funkcí štítné žlázy by měli tuto zeleninu také zařadit do svého jídelníčku, protože jim pomůže s obnovou její správné funkce. Jak jsme se již zmínila výše, kvašená zelenina je účinným stimulantem imunity, její pravidelná konzumace zvyšuje obranyschopnost našeho těla a pomáhá udržovat správnou funkci orgánů. Méně známý je i fakt, že kvašená zelenina svým vysokým obsahem selenu pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Čistí naše tělo od nežádoucích usazenin a přebytečných tuků, tím snižuje hladinu cholesteroluv krvi. A co teprve ti z nás, kteří bojují s nadváhou – pickles nás totiž umí nasytit a zároveň nám dodat množství zdraví prospěšných látek, přitom jeho energetická hodnota je velice nízká.

Základní recept na pickles
Potřebujeme: 1 kg zeleniny vhodné ke kvašení – mrkev, zelí, cibuli, křen, kedlub, červenou řepu, ředkve, 17 g mořské soli, kmín
nádobu na kvašení – skleněnou, dřevěnou nádobu, nejlépe však keramickou
Postup: Zeleninu jako je zelí a cibule nakrájíme na jemno, mrkev, ředkve, nastrouháme na hrubo, křen nakrájíme na kolečka. Vše smícháme dohromady, přidáme mořskou sůl, kmín a dobře prohněteme rukama. Zeleninovou směs propracováváme rukama, až pustí šťávu, potom ji začneme pěchovat do nádoby. Pokud nemáte speciální keramickou nádobu na kvašenou zeleninu, tak sklenici musíte zatížit talířkem a kamenem či sklenicí s vodou. Nádobu se směsí necháme 3 až 5 dní kvasit při pokojové teplotě. Jakmile je zelenina zkvašená a je v ní poměrně hodně šťávy, můžeme si ji přendat do malých skleniček, které dobře uzavřeme a uschováme buďto v ledničce nebo ve sklepě. Nevadí, když si ji ponecháme v té jedné nádobě. Vždy musíme dbát na to, aby byla zelenina ponořená v kysané šťávě, jestliže je jí tam málo dolijeme čistou vodou. Takhle nám pickles vydrží skoro celou zimu.

Pickles z bílé ředkve a řasy kombu
Potřebujeme: 1 velkou bílou ředkev, proužek řasy kombu asi 15 cm (běžně ke koupi v prodejnách zdravé výživy), 6 tenkých plátků čerstvého zázvorového kořene, 2 díly čisté vody, 1 díl sójové omáčky Shoyu (nikdy nepoužívejte levné sójové omáčky, jsou velmi nezdravé, plné chemie)
Postup: Vodu smícháme se sójovou omáčkou a nalijeme do čistě umyté sklenice, do níž jsme navrstvili řasu kombu nastříhanou na proužky, plátky zázvoru a plátky bílé ředkve. Směs musí být ponořená. Necháme kvasit 3 dny při pokojové teplotě, po této době je směs již připravena ke konzumaci. Zbylé pickles dáme ve sklenici se šroubovacím víčkem do sklepa či lednice.

Pickles s ředkví daikon, zelím a řasou nori
Potřebujeme:
1 bílou ředkev, 1 hlávku zelí, mořskou sůl, půl lžičky mořských řas nori
Postup: Bílou ředkev nastrouháme na jemném struhadle a zelí nakrájíme na jemné plátky. Smícháme dohromady a přidáme mořskou sůl (na 1 kg směsi 1 čajovou lžičku mořské soli), řasy nori. Sklenici či keramickou nádobu vymyjeme a natlačíme zeleninu. Zatížíme a necháme 3 až 5 dní kvasit při pokojové teplotě. Pickles je hotové, jakmile je příjemně kyselé a křupavé. Podáváme jako přílohu k hlavnímu chodu, do salátů.

Pickles z tuřínu
Potřebujeme: 1/2 hlávky červeného nebo bílého zelí, 1 velký tuřín, 1 velkou cibuli, mořskou sůl
Postup: Cibuli se zelím nakrájíme na jemno, tuřín nastrouháme na hrubém struhadle. Vše smícháme dohromady a přidáme mořskou sůl (na 1 kg směsi zeleniny 1 zarovnanou lžičku mořské soli). Směs natlačíme do sklenice či keramického hrnce na kvašenou zeleninu,  zatížíme a necháme kvasit 3 až 5 dny při pokojové teplotě.

Ať vám chutná!

Koupit Meduňku