Meduňka,  Péče o tělo,  Pro inspiraci,  Zdraví

Bylinka měsíce října: rakytník řešetlákový – důležitý pro ženské zdraví!

Milí meduňkoví přátelé, aktuální ŘÍJNOVÉ MEDUŇKA je tak skvělá, že vám dnes prostě MUSÍME nabídnout další ukázku z ní – tedy pro ty, kteří si toto číslo ještě nekoupili a nepřečetli (velká škoda!-:)) – články o ženách (nejen) pro ženy přinášejí obrovské množství užitečných informací pro tělo i duši. Víte třeba, milé čtenářky, že rakytníkový olej – rakytník je totiž podle našeho spolupracovníka, sympatického bylináře Martina Kolára, bylinkou tohoto měsíce, hraje nemalou roli v péči o zdraví žen zralejšího věku? Dočtete se to! emedunka.cz

Blahodárné účinky rakytníku (Hippophae rhamnoides)jsme u nás začali objevovat teprve poměrně nedávno, ale na východ od nás jdeo uznávaný všelék již po dlouhá staletí. Díky svým mimořádným účinkům a vysoké nutriční hodnotě se v posledních letech začal rakytník hojně pěstovat jako ovocný keř, takže dnes zná tento oranžový poklad snad již každý.

Poklad plný vitaminů
Latinské pojmenování Hippophae pochází z řečtiny a odkazuje na lesklou koňskou srst. Staří Řekové si totiž všimli, že zvířata pasoucí se v oblastech, kde roste rakytník, jsou více vitální a mají krásnou srst s lesklým nádechem. Rakytník je rozšířený prakticky po celé Evropě i Asii, najdeme jej v teplejších jižních oblastech Španělska, ale třeba i v Tibetu (rakytník tibetský). Rakytník patří k tradiční medicíně Sibiře, Číny nebo Mongolska. Nejčastěji má podobu keře, ale může z něj být i desetimetrový strom. Listy jsou stříbřité a větve mají trny, což poněkud ztěžuje sběr plodů, které dozrávají v září až říjnu. Pokud se chcete dočkat bohaté úrody, je potřeba vysadit alespoň jednu samčí rostlinu a několik samičích, aby došlo k oplození a vytvoření plodů. Plody se sbírají v době, kdy jsou již plně zabarvené a nezačínají měknout. Plod musí jít utrhnout i se stopkou. Pokud stopka zůstane na větvičce a plod se rozmáčkne, je na sklizeň již pozdě.
Žlutooranžový až oranžovočervený plod chutná kysele, což je dáno vysokým obsahem vitaminu C – je ho zde mnohonásobně více než v citronu nebo černém rybízu. Plody také obsahují vysoké množství vitaminu E, K či betakaroténu. Dále zde najdeme řadu minerálů, jako vápník, hořčík, rutin, vzácné omega kyseliny a další účinné látky, např. flavonoid hippophein, který se v lidském těle mění na serotonin – hormon dobré nálady.

Vědecky potvrzený přírodní všelék
V posledních letech proběhly systematické vědecké výzkumy rakytníku. Zkoumána byla především jeho antioxidační, protizánětlivá, protirakovinná a antimikrobiální biologická aktivita. Předmětem farmakologického zájmu jsou také antidiabetické, antilipidemické, hepatoprotektivní a neuroprotektivní vlastnosti této léčivky. Plody rakytníku mají příznivývliv na trávení, působí detoxikačně, podporují hojení žaludeční sliznice a brání rozvoji žaludečních vředů. Chrání jaterní tkáň před poškozením a stimulují jejich činnost, což je prospěšné např. při léčbě cirhózy jater. Rakytník pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu, snižuje krevní tlak, podporuje krvetvorbu, zvyšuje pružnost a průchodnost cév. Celkově posiluje tělo, urychluje rekonvalescenci, podporuje odolnost vůči stresu a zvyšuje fyzickou kondici. Rakytník prospívá pokožce, zlepšuje její kvalitu a pružnost, omezuje tvorbu vrásek a brání tvorbě jizev. Podporuje hojení ran, např. při spáleninách a omrzlinách. Pozitivně působí i při léčbě kožních onemocnění, jako je atopický ekzém nebo akné.

Na bakterie, viry i cukrovku
Pro léčebné účely se nepoužívají pouze plody, ale i listy. Velmi hodnotný je také rakytníkový olej, vyrobený ze semen. Výtažky z listů mají výrazné antibakteriální působení a fungicidní účinek proti kvasinkám rodu Candida. Extrakty z listů rakytníku jsou účinné proti chřipce a herpetickým virům, zjištěn byl účinek i proti viru horečky dengue. Výtažky z ovocných slupek rakytníku vykazují účinek proti Herpes simplex typu 2 a SARS-CoV-2. Několik látek z plodů rakytníku vykazuje imunosupresivní vlastnosti, čehož lze potenciálně využít při léčbě autoimunitních onemocnění. Výsledky výzkumů naznačují, že plody rakytníku můžou najít využití také v prevenci a léčbě některých neurologických poruch, včetně neurodegenerativních. Slibný potenciál vykazují plody rakytníku např. při epilepsii. Klinicky byl potvrzený účinek konzumace rakytníkového oleje na vaginální atrofii u žen v menopauze…

Koupit Meduňku