Děti,  Meduňka,  Péče o tělo,  Zdraví

Jak pečovat o nemocné dítě?

Také to kolem vás „lítá“? Respirační infekce, kašel, rýma, horečka, bacily… tyto problémy se pochopitelně nevyhýbají ani dětem, naopak si je děti v dětských kolektivech spolehlivě „předávají“. Pokud máte doma malého pacienta, víte, že většinou vyžaduje specifické zacházení. Co (ne)dělat, když jsou naši malí miláčci nemocní? Radí nám Simona Procházková ve své přívětivé knížce Děti a bylinky. Knížka patří do bohatého portfolia naší edice Knihovnička Meduňkywww.knihovnickamedunky.cz


Dítě potřebuje v době nemoci zvlášť mnoho jistoty a bezpečí. Nejlepší samozřejmě je, když se o něj stará maminka, popřípadě jiná nejbližší osoba. Při láskyplné péči o nemocné dítě se velmi zintenzivní vztah rodiče či jiných pečujících osob k dítěti. Pro všechny zúčastněné je to důležitý čas učení. Vyvíjí se nová jistota a více důvěry.
Jsou děti, které v nemoci potřebují mnoho něhy a náklonnosti, jiné zase více klidu a prostoru samy pro sebe.
Musí-li být dítě přijato kvůli nemoci do nemocnice, měli by s ním tam zůstat matka či otec podle možností celou hospitalizaci. Je velmi důležité doprovázet dítě do cizího prostředí a mezi cizími lidmi ho podporovat, protože se pak nebude cítit osamělé.
Při domácím léčení klidně přistupme na zvláštní požadavky dítěte. Jestliže potřebuje naši blízkost, uložíme je na klidné místo ve své blízkosti (obývací pokoj, kuchyně), abychom mohli pracovat, avšak dítě nebylo samo, a přesto bylo v klidu. Nemusíme se bát, že nám to naruší vybudovaný režim, jakmile se dítěti udělá dobře, v klidu pak můžeme pokračovat ve svých zvyklostech.

Nemocný pacient potřebuje klid!
Nemocné děti potřebují klid. Spánek je nejlepší léčivý prostředek při jakékoliv nemoci. Kromě toho jsou pacienti často citliví na světlo a zvuky. Musíme dbát i na to, aby dítě nesedělo či leželo v prudkém světle, nebo aby mu slunce nesvítilo do očí.
Dítě by se mělo vzdát rozptýlení, jako je dívání se na televizi nebo počítačové hry. I čtení pohádek je vhodnější až po dobu rekonvalescence.

Výživa nemocných dětí:
Nezapomínejme na pitný režim!
Děti s horečkou nemají většinou chuť k jídlu, tomu můžeme klidně ustoupit. Ale nesmíme zapomínat na pitný režim, ten je důležitější než potrava. Příjem tekutin rozdělíme do menších dávek, například 1 polévkovou lžíci tekutiny každých 10 minut. Zde se obzvlášť hodí zředěné ovocné šťávy (nejlépe doma odšťavněné), 5 minut převařená voda a bylinné čaje. Lipový květ a květy černého bezu jsou dobré vždycky, případně přichází v úvahu také heřmánkový, kopřivový, šípkový, rakytníkový či meduňkový čaj. Nejlépe pít neslazené, popřípadě slazené medem.

Lehká dietní jídla
Pokud dítě během horečky ztratí něco na váze, v rekonvalescenci to normálně rychle zase nabere. Dítěti nedáváme mléko, ani mléčné výrobky a sladkosti. V případě, že dítě přece jen dostane hlad, doporučuje se rýžový šlem či rýži, nastrouhané jablko, celozrnné suchary, mrkvovou polévku (oloupeme 500 g mrkve, vaříme s 1 litrem vody přibližně půl hodiny do měkka. Pak mrkev propasírujeme přes sítko a dolijeme vodou na 1 litr. Přidáme špetku mořské soli a špetku mořských řas nori.

Vůně rostlin přinesou pacientovi značnou úlevu
V místnosti, kde malý pacient leží, musíme pravidelně větrat. Dítě má být přitom ale drženo v teple. Pozor na průvan! Na zmírnění příznaků nemoci velmi dobře působí aromalampy s éterickými oleji. Čistí a zvlhčují vzduch a podle vůně buď osvěžují, uklidňují nebo rozveselují. Do lampy kápneme  2- 3 kapky éterického oleje na 3 lžíce vody. Pro děti je vhodné tyto oleje levandulový (čistí vzduch od bakterií a virů, uklidňuje), eukalypt (výborný čistič vzduchu), meduňka (snižuje horečku, podporuje pocení, uklidňuje).
Pro dokonalou dezinfekci vzduchu je výborná tato směs – do 3 lžic vody kápneme 2 kapky levandule, 2 kapky čajovníku a 2 kapky eukalyptu. Aromalampu zapalujeme 2 x denně na 25 minut.
Také není špatné mít doma v každém pokoji jednu sazenici rostliny jménem eukalyptus, protože výborně čistí vzduch od všech virů, bakterií a jiných škodlivin.

Dítě šetříme i během rekonvalescence
Během rekonvalescence potřebuje dítě ještě mnoho pozornosti a péče. Když je tělesná teplota opět normální a symptomy zmizely, mělo by se dítě ještě několik dní šetřit. Přitom je důležité, aby ještě 1 den zůstalo v posteli a potom pomalu po hodinách vstávalo. V prvních dnech by mělo dítě v poledne spát a večer jít brzy do postele. Mělo by se také stranit velkých rozrušení (návštěvy kamarádů, narozeninové oslavy apod).
Když je dítě zase úplně zdravé, měli bychom čerstvě převléct postel (ložní prádlo nechat na sluníčku pořádně vyvětrat. Slunce dobře ničí bakterie). I výživa by měla pomalu znovu přejít k normální stravě. Důležité také je, aby děti hodně pily.
Vždy se snažíme omezit chemické léky na minimum!


Koupit Meduňku