Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty,  Zdraví

Kvašená šťáva – výživový superlék

V těchto dnech, kdy kolem nás doslová „řádí“ různé respirační infekce, by se jistě hodila „vitaminová bomba“ vlastní výroby, jakou představuje kvašená šťáva z různých druhů zeleniny.
Inspirujte se v knize Simony Procházkové Zelinář, herbář zeleniny, kterou vydala naše edice Knihovnička Meduňky. www.knihovnickamedunky.cz


Z široké plejády druhů zeleniny si můžeme připravit také překvašenou šťávu, která podporuje silnou obranyschopnost organismu, zvyšuje vitalitu, odolnost proti stresu a negativního působení volných radikálů. Dále má široké antivirové, antibakteriální a antimykotické působení, posiluje činnost ledvin, jater, slinivky, střevní peristaltiku, cévní a žilní systém, krvetvorbu. Zlepšuje zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Má výrazné protirakovinné působení. Překvašená šťáva rovněž pomáhá při pálení žáhy.

Jak si kvašenou šťávu připravíme?
Na přípravu je nutné mít doma odšťavňovač (doporučuji šnekový), díky němu získáme velké množství kvalitní šťávy plné cenných látek a hlavně enzymů. Suchý odpad z odšťavněné zeleniny můžeme rozsypat jako hnojivo do zahrádky.
Mezi moji oblíbenou recepturu patří šťáva z 15 druhů zeleniny. Používám mrkev, červenou řepu, dýni, mangold, topinambur, kadeřávek, celer, petržel, bílé zelí, červené zelí, černou ředkev, ředkev daikon, cibuli, kapustu, rajčata. K zelenině přidávám i hrst lístků kopřivy, hrst lístků jitrocele, hrst lístků smetánky, hrst lístků slezu, hrst lístků popence, hrst lístků bršlice, hrst ptačince žabince.
Jestliže nemáte po ruce všechny uvedené zeleniny, tak použijte ty, které doma máte, nebo přidejte i jiné, na kvalitě šťávy to nic nezmění.
Potřebujeme: 4 litry šťávy z libovolné směsi zeleniny, 2 lžíce kvalitní soli, vylisovanou šťávu z čerstvých lístků kopřivy, jitrocele, smetánky, slézu (nemusí být), nádobu na kvašení
Postup: Šťávy smícháme se solí, vše necháme 10 minut odpočívat, pak pořádně promícháme a směs nalijeme do dobře vymyté kvasicí nádoby. Uzavřeme ji a postavíme na klidné místo s teplotou okolo 22 stupňů a necháme přirozeně pracovat. Šťávu 2× denně promícháme dřevěnou vařečkou. Po uplynutí 9 dnů šťávu rozlijeme do malých skleniček, zašroubujeme a uložíme do chladničky. Užíváme 2× denně štamprlku, můžeme popíjet po celou zimní sezonu, ale i po celý rok.

Koupit Meduňku